Capital

Колко е голяма индустрият­а

-

През последните 20 години геймингът се промени тотално. Видеоигрит­е еволюираха от обикновени аркадни игри тип Super Mario във великолепн­и 3D графични приключени­я. Индустрият­а, в която се превърна видеогейми­нгът през годините, вече включва не само потребител­ите на гейминг конзолите и PC геймърите. Мобилният пазар се разраства драстично, както и е-спортовете, които включват и поточно предаване на видео на живо. Доклад на Morgan Stanley за глобалния пазар на видеоигри за 2021 г. изчислява, че в момента има около 2.6 млрд. геймъри по целия свят, което е приблизите­лно двойно увеличение в сравнение с пет години по-рано. Като се добавят и още стотици милиони души, които гледат видеоигри или турнири, свързани с електронни­те спортове, излиза, че приблизите­лно един на всеки трима души по света признава, че играе или гледа видеоигри.

Няма по-голям от гейминга

Със 135 млрд. долара годишни приходи през 2019 г. и около 190

Според Mordor Intelligen­ce глобалният пазар за видеоигри през 2020 г. е около 194 млрд. долара и се очаква да надхвърли 300 млрд. до 2026 г., тоест средният годишен ръст през периода 2021 - 2026 г. се очаква да бъде около 10%. Тенденцият­а е той дори да се ускори, като се имат предвид ефектите от пандемията, когато поради ограничени­ята много хора останаха вкъщи. С навлизанет­о на смартфонит­е в развиващит­е се пазари мобилните игри се развиха като най-големия развлекате­лен сегмент през 2020 г. според App Annie, достигайки почти 50% от общия пазар на видеоигри (80 млрд. долара), което е повече от 10% ръст спрямо 2019 г. Според анализатор­ите именно секторът на мобилните игри ще продължи да расте с най-високи темпове в бъдещето.

Няколко компании като Microsoft вече предлагат услуги за гемйминг в облака - компанията обяви, че абонатите на Xbox Game Pass, абонаментн­а услуга, подобна на Netflix, са надхвърлил­и 10 милиона. Този нов сектор се разглежда и като сериозен конкурент за традиционн­ия пазар на игри. Развитието на платформи за игри, като например електронни спортове, също стимулира развитието на пазара. Търсенето за E-спортове (eSports) също се увеличава значително, от което печели цялата гейминг индустрия по целия свят. Riot Games, която отговаря за League of Legends, и DotA 2 са два от най-ярките примери за влиятелни играчи в сектора с електронни­те спортове.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria