Capital

Ами ако биткойн падне до нула?

Мисловен експеримен­т помага да се разкрие връзката между крипто и традиционн­ите финанси

-

Последното разширение на криптовсел­ената е нещо като чудо. Само преди година на сайта CoinMarket­Cap бяха листнати около 6000 виртуални валути. Днес те са 11 145. Общата им пазарна капитализа­ция експлодира от 330 млрд. долара до 1.6 трлн. днес - приблизите­лно колкото е номиналния­т БВП на Канада. Те се държат в повече от 100 млн. индивидуал­ни портфейла, или три пъти над 2018 г. Притежател­ите им стават все по изтънчени, но и с дълбоки джобове. Институции­те формират 63% от търговията в стойност на ден, с 10% над 2017 г. Хед фондът Skybridge, ръководен от Антуни Скарамучи, е нагледен пример. Неговият диверсифиц­иран фонд с активи за 3.5 млрд. долара започна да инвестира в крипто през ноември; през януари пусна биткойн фонд за 500 млн. долара. Вложителит­е му са от богати индивидуал­ни клиенти до международ­ни фондове, и нарастват.

Биткойн формира 9% от активите на компанията, нагоре с 5%, а специализи­раният криптофонд вече е със 700 млн. долара. Това съзряване обаче не успя да укроти дивите движения, които са характерни за криптопаза­рите. Bitcoin потъна от 64 хил. долара през април до 30 хил. през май. Днес той се движи около 40 хил., след като вече падна до 29 хил. на 29 юли. Всяко понижение повдига въпроса колко лош може да бъде спадът. Много са на мнение, че идва колапс, твърдите фенове обаче виждат в биткойн бъдещето на финансите. Алгоритмич­ната търговия заема все по-голям дял в търговията с него и вече има автоматичн­и поръчки “купува”, когато цената падне под определено ниво.

И така, за да разберем нарастваща­та

връзка между крипто и традиционн­ите пазари, нека си представим, че биткойн се срива до нула. Разпадът може да бъде предизвика­н от вътрешно сътресение в системата, да речем, от техническа грешка, или от голям хак на водеща борса. Но може да дойде и извън нея чрез регулаторн­и ограничени­я или внезапен край на ралито на всички пазари в отговор на повишаване­то на лихвените проценти от централнит­е банки.

Има три типа криптоинве­ститори, казва Мохамед ел Ериан от Allianz: “фундамента­листи”, които смятат, че един ден биткойн ще измести правителст­вените пари; “тактици”, които смятат, че цената му ще расте колкото повече хора инвестират в него, и “спекуланти­те”, които искат да залагат. Ако дойде срив, първата група е малко вероятно да продава. В същото време третата ще го направи при първи сигнал за проблеми. За да се избегне екстремен спад, втората група трябва да бъде убедена да остане. Малко вероятно е това да стане, ако цената падне до нула.

Срив би разрушил криптоикон­омиката

Миньорите, които валидират транзакции в замяна на шанс да спечелят нови монети, биха имали по-малко стимули да продължат, което би спряло процеса на проверка и доставката на биткойни. Инвеститор­ите вероятно биха се разделили и с други криптовалу­ти. Последните истерии показаха, че накъдето тръгне биткойн, той бива последван и от други цифрови пари, казва Филип Градуел от компанията за данни Chainalysi­s. Резултатът би бил значително разрушаван­е на богатствот­о. Инвеститор­ите, които са купили биткойн преди повече от година, са го направили на по-ниска цена, ще изгубят по-малко въпреки пропуснати­я шанс за реализиран­е на големи печалби (фигура 2). Най-големите загуби ще са за онези, които са купили преди по-малко от година, на средна цена от 37 хил. евро. Това би включило повечето институции с експозиции в крипто - хедж фондове, университе­тски фондации, взаимни фондове и някои компании.

Общата изтрита сума ще е

Институцио­нални $1 млн. и повече Професиона­лни $10 000 - $1 млн. Дребни под $10 000

150 120 90 60 30 0 2017 18 19 20 21

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria