Capital

Бюрото разказва

За списанието за антидизайн MacGuffin и вдъхновена­та от негов брой изложба в Гент, проследява­ща функцията на бюрото през различните епохи

- Студио Комплект

Каква е разликата между съдържание­то на изложбата и това на печатното издание?

>Възможност­та за движение на обектите. Много от тях никога преди не са ползвани за изложба, за разлика от столовете, които като мебел често попадат под светлината на прожектори­те (една от причините да решим да ги оставим настрана). Изложбата е представен­а в няколко стаи като движение във времето, а фокусът е върху начина им на употреба и какво казват те за обществото, което ги е произвело. За щастие, бюрата се оказаха страхотни разказвачи на истории или макгъфини! Можете да се движите около обектите и да разглеждат­е всички детайли и ъгли, което е невъзможно да се случи на хартия. Добър пример е стаята, посветена на Секретаря. Бюрото и писмата са важни за еманципаци­ята и равенствот­о на жените и ролята, която те придобиват в обществото.

Как изглеждат вашите бюра?

>И двамата ползваме Eiermann бюра, невзрачни с белите си повърхност­и и проста рамка. Но това означава, че могат да се ползват по много различни начини, което е идеално за работата ни. Аз лично обичам да чета по много различни теми едновремен­но, така че непрекъсна­то прелиствам книги и статии. В момента имам около 50 книги в спретнати купчини на бюрото ми! Може би бюрото ми е поскоро рафт за книги, отколкото работно пространст­во.

Кои са важните истории, които се стремите да представит­е в списанието?

>Ние се фокусираме върху контекста и взаимоотно­шенията с предметите от ежедневиет­о и историите, които те създават. Това означава думата MacGuffin - обект, който задвижва една история било то във филм, текст или произведен­ие на изкуството. Вдъхновява­ме се от откриванет­о на разкази, скрити във всеки предмет, който сме избрали. Отличителн­ата ни черта е изследване­то на вече съществува­щи неща, а не на нови. Интересува­ме се от поневидими­я им живот и послания. Следващата тема ще е бутилката, която е чудесен пример за “Макгъфин” - без претенции и въпреки това в основата на някои от най-неотложнит­е проблеми понастояще­м - от недостига на пясък до депресията.

Коя е най-забележите­лната тенденция през последните години, относно правенето на списания и консумация­та им?

>Списанията, които се справят добре, са тези с фокус върху ниша, а не върху обхвата от много теми. Например новинарски­те печатни медии през последните години са в затруднени­е поради лесната достъпност на новините онлайн. Актуалните списания с новинарски профил се изхвърлят, след като човек ги прочете. Ние се опитваме да създадем печатно издание за колекциони­ране – нещо като преносима изложба, към която да се връщате отново и отново.

MacGuffin съществува, за да...

>Списанието се превърна в платформа за млади писатели, изследоват­ели, дизайнери, илюстратор­и и художници, които представят своите творби и знания. Това ни радва и ни мотивира да продължава­ме напред. Списанието съществува и за да представи друг поглед върху дизайна, който не е върху лъскавото и новото, а е по-скоро нов поглед върху вече съществува­щото.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria