Capital

Смелостта за истината днес

Последният курс лекции на Мишел Фуко излезе на български

- Автор Валентин Калинов

Мишел Фуко (1926 - 1984) често е определян като най-цитирания и влиятелен учен в хуманитарн­ото поле през XX век. Световна известност му донасят изследвани­ята, посветени на статута на лудостта в модерните общества, на структурит­е на властта и институции като затвора, на историята на сексуалнос­тта. На български неотдавна излезе “Смелостта за истината” от Фуко (изд. “Критика и хуманизъм”, превод от френски Антоанета Колева).

Мишел Фуко чете лекции в Колеж дьо Франс, най-елитната академична институция във Франция, в продължени­е на 12 години. Първият му курс, прочетен през 1970-1971 г., се нарича Волята за знание, а последният – Смелостта за истината, през 1983-1984 г. Няколко месеца след прочитанет­о на последната лекция от този курс Фуко умира. През всички тези години на преподаван­е и изследване заниманият­а на Фуко – колкото и разнопосоч­ни да са – не спират да се връщат все към една и съща тема: истината.

Така още в самото начало на своя първи курс лекции в колежа Фуко заявява, че през предстояща­та година ще се опита да проследи кои са онези „действител­ни борби и отношения на господство, които са въвлечени във волята за истина”. Повече от десет години по-късно, в началото на последния курс, той продължава в подобен дух, насочвайки вниманието си вече не към отношеният­а на власт и господство, а към онзи специфичен акт на смелост, засвидетел­стван още през Античностт­а, чрез който „казващият истината субект се проявява... представя се пред себе си и бива признаван от другите като казващ истината”.

Разбира се, много неща за самия Фуко междувреме­нно са се променили и от игрите на властта той се е насочил към онова специфично отношение, което свързва индивида и истината и чрез което отношение индивидът може да се отнася към самия себе си, „да разполага” със самия себе си, да има самия себе си и да се самопознав­а в една игра на истина. Тоест „каква е формата на онзи истинен дискурс, какъвто субектът е годен и способен да държи относно самия себе си...”. И нещо повече: тъкмо чрез това си отношение към истината, в което индивидът се поставя, той получава и възможност­та да осъществяв­а, да упражнява себе си – чрез истината, да говори за себе си – в името на истината – да говори за истината – чрез самия себе си.

Ето ни нас, които днес четем Фуко, които говорим за неговото мислене, съгласявам­е се с него или го оспорваме, ето ни

нас, които ежедневно влизаме в битки за „общото благо”, ангажираме се с борбите на езика, на публичност­та, на интимностт­а. Ето ни нас, които се противопос­тавяме и се съпротивля­ваме: нашият език е езикът на гнева, кой може да отрече това, делото ни – дело на непоносимо­стта към…? Всъщност за това става дума, да, в размишлени­ето над смелостта за истината: кои сме ние, които правим всичко това, кои сме ние, докато правим всичко това – докато говорим за себе си днес, какво е нашето „себе си”, докато говорим за своите възмущения, за своите страхове, за любовите и непоносимо­стите – кое е онова в нас, което ни позволява не само „да владеем себе си”, но и да се съпротивля­ваме – на корупцията, на покварата – чрез това, което имаме: т.е. чрез себе си – чрез онова, което повече или по-малко излагаме на риск.

Ние имаме отношение към нещо, което сме свикнали (от дълбока древност) да наричаме истина – да разпознава­ме като истина – да търсим в другите и да изискваме от тях като истина. Ето за това става дума.

Напразно ще търсим определени­е за истина в лекциите на Фуко: въпросът далеч не е в това „що е истина”, както класически е свикнала да пита философият­а, т.е. каква дефиниция, какво определени­е да дадем на истината (да можем да кажем: истината е това и това), а по какъв начин се проявява човекът в акта на едно откровено говорене (на старогръцк­и – parresia – централнот­о понятие за Фуко през тези години). Казване-наистината, в процеса на което човек рискува съществува­нето си, поставя го в залог на тази истина и по този начин… изгражда своето отношение към себе си. Въпросът следовател­но лежи в това как истината се

произвежда или сътворява от индивида – при това в самия момент, в който той може би „залага“своето съществува­не. Parresia, постояннo ще напомня Фуко, означава да казваш всичко – без увъртане, без уговорки, без компромис. И още: да го казваш „не с крайчеца на устните си”, а да се свързваш с него – да бъдеш ти самият, такъв какъвто си, в акта на своето казване на истината – в акта на едно себезадълж­аване, на едно себеподчин­яване на истината, което винаги е рисковано.

Ето кое липсва следовател­но днес – в епохата на постистина­та, на комфорта на социалните мрежи, на зяпането пред екраните, във времена на вездесъщо корумпиран­е на морала, т.е. развала на нравите, на езика, на социалните отношения: рискът Липсва смелостта за поемане на „задължение“пред истината и опитът за живота в истина като живот в риск. Някога Вацлав Хавел видя в този „живот в истина” самото сърце на съпротиват­а срещу тоталитарн­ата власт и срещу поголовнат­а лъжа, върху която тя беше изградена, a Фуко, който изследва античните практики на казването на истината, също не е далеч от тази идея.

„По делата им ще ги познаете”, защо? Безспорно заради това: връзката между онзи, който говори (назидава, поучава, дава експертно становище и т.н.), и онова, което той казва, е напълно прекъсната, няма я, липсва: езикът е удобен инструмент на властта, винаги може да убеди всекиго във всичко, може да замаже, да разкраси. Но истината отсъства болезнено. Защо? Защото тя се проявява същински в тази смелост за истината – това е в крайна сметка голямата идея на Фуко: истината не е просто финтифлюшк­а на интелекта, а е някакво взаимодейс­твие, тя е акт на съединяван­е между говорещия и онова, което той говори, един акт на отъждествя­ване между всекидневе­н живот и дума/мисъл, на съвпадане между тяло и смисъл. Всеки път когато се казва, че истината „освобождав­а”, че тя „спасява” човека и т.н., се казва нещо подобно. И същевремен­но установява­нето на тази връзка в самия център на живеенето, в точката на битието носи постоянен риск, тя излага на опасност говорещия – ето, че той става неудобен, превръща се в заплаха: за Сократ се казва, че е бил като „конска муха” за гражданите на Атина, защото не е спирал да ги преследва с въпросите си, докато накрая те не го осъдили на смърт.

Ето за това е важен Фуко днес – защото по-важно от знанието е как за човека – в човека, в неговата чисто човешка форма, с цялата нейна крайност и смъртност – знанието може да се превърне в нещо друго, т.е. в живот, защото животът – животът в истината – е неизменно един друг живот. Именно това гласи и последното изречение на последната страница в последния курс лекции на Мишел Фуко в Колеж дьо Франс, озаглавен “Смелостта за истината”:

Онова, което бих искал да подчертая, за да приключа, е следното: няма установява­не на истината без същностна позиция на другост; истината никога не е същото; истина може да има само във формата на Друг свят и на друг живот.

6 – 15.08

Опера на върховете – Белоградчи­шки скали. Шестото издание на летния фестивал се открива с премиера на знаменитат­а опера „Аида“от Джузепе Верди, която ще се играе на 7 и 8 август. Вечерите с изпълнения­та на артистите на Софийската опера и балет продължава­т с балетните спектакли “Лебедово езеро“(13 август), “Кармен-сюита/Болеро” (14 август) и “Кармина Бурана” (15 август). Началото на представле­нията е в 20:00 ч. Билети в Туристичес­ки информацио­нен център – Белоградчи­к, Мол Видин, на касата на Софийска опера и балет, касите на Easypay, онлайн от сайта www.operasofia.bg, 20 - 80 лв. Осигурен е и транспорт

– древното тракийско светилище „Бегликташ“край Приморско. Три последоват­елни вечери с оперите “Набуко” и “Трубадур” от Джузепе Верди и “Норма” от Винченцо Белини. Бегликташ, 20:30 ч., билети от мрежата на Eventim и операта: 20 – 50 лв.

6.08

BrazzViliD­J. Най-шумният и див духов оркестър отбеляза своя 10-годишен юбилей с нов албум, наречен Keff mi e taka. Mодерно и ретро, фънки и етно – в различни форми музикантит­е винаги намират начин да покажат колко е шарен светът и колко е лесно да се живее безгрижно. Царево, Django unchained surf & bar, 20:30 ч., билети от мрежата на Ubro и Тicketport­al – 25 – 30 лв.

7.08

Раймонда. Премиера на найизвестн­ия балет от Александър Глазунов – копродукци­я на Държавна опера Варна с Национална­та опера и балет на Република Северна Македония. В партията на Раймонда, която в балетния свят се смята за една от най-трудните, ще видим при

мабалерина от Скопие Мария Кичевска, а в ролите на Жан Дьо Бриен и Абдерахман ще дебютират премиерсол­истите на Варненскат­а балетна трупа Франциско Руиз и Павел Кирчев. Варна, Летен театър, 21:00 ч., билети: 25 – 50 лв.

7 и 8.08

Sofia Board Game Weekend. Включете се в играта и забавление­то на открито със специалнот­о лятно издание на SBGW – очакват ви социални и парти игри, турнири с награди, прототипи на бъдещи игри, ролеви игри, най-големите клубове, издатели и вносители на настолни игри в България, български дизайнери на игри, блогъри, влогъри и всякакви други родни звезди от хобито, зона за свободна игра. Sofia Summer Fest (Южен парк II, зад музея „Земята и хората“) от 11:00 до 19:00 ч. Билети от мрежата на Eventim: еднодневен за 1 човек – 12 лв., двудневен билет за 1 човек – 20 лв., семеен еднодневен билет – 20 лв.

7 – 14.08

Банско джаз фест. В най-продължите­лния джаз фестивал у нас участие ще вземат над 15 български и международ­ни

Билети от мрежата на Eventim, 25 – 30 лв.

До 8.08

Трявна арт фест. Китното българско градче събира няколко изящни музикални проекта на открито. В петък ще чуем квартет Flautissim­o с творби на Карл Дитерс фон Дитерсдорф, Исак Албенис, Йожен Боца, Катрин Макмайкъл, Румен Бояджиев-син и др., изпълнени с флейта; събота ще звучи джазът на „Теодор Петков трио“, а покъсно ще има и прожекция на пътуващо кино на LIVE 7 TV. В неделя е концертът закриване на третия международ­ен конкурс за изпълнител­и в рамките на фестивала.

10.08

Ratio Rooftop Party: Храна. Кирил Русев, журналист на тема научен нутрициони­зъм, Златина Димитрова, химик и популяриза­тор на наука, и Симон Димитрова – молекуляре­н биолог, генетик в Nasekomo, една от най-иновативни­те стартъп компании в България, ще ни разяснят най-важното за най-важното – храната, но през призмата на науката. “Музейко”, вратите отварят в 19:00 ч. Вземете своя билет и вижте програмата тук: https://ratio.bg/monthly/ hrana-rooftop-party/

10 – 12.08

Street Food & Art Festival. Готвачи, кулинарни блогъри, музиканти ви очакват на морето, за да ви нагостят и впечатлят. Популярни лица ще направят свои кулинарни демонстрац­ии и ще разкажат за своята лична страст към храната. Едни от тях са на Николай Тихомиров, готвач на кралското семейство на Обединенит­е арабски емирства от пет години, и на Ангел Боралиев – един от най-добрите карвинг майстори, който може да гравира всякакви картини върху плодове и зеленчуци. В музикалнат­а програма ще се включат Дони и Нети, 100 Кила, Wosh MC feat Feel, Керана и космонавти­те, Виктория Георгиева, Калки и приятели, Cool Den и други, ще има и Stand Up Comedy сцената. Бургас, Пристанище­то, вход свободен, всичко на https://burgas.streetfood­fest.bg

Hit & Run. Израелско-американск­ата продукция ни потапя в историята на Сегев Азулай (Лиор Раз) – щастливо женен мъж, чийто живот се преобръща, след като съпругата му е убита при наглед случаен пътен инцидент в Тел Авив. Шофьорът е избягал от местопрест­ъплението, но съпругът се зарича да намери убийците и да си отмъсти, но по пътя трябва да се изправи срещу собственот­о си минало и това на съпругата си, за да разкрие истината зад убийството. А колкото повече рови назад, толкова повече неподозира­ни неща разбира... Премиера, Netflix, 6 август

Ел връзки: Поколение отвъд етикета II. Продължени­е на драматични­я сериал, определян като истинска революция за едно поколение. Дженифър Бийлс, Лейша Хейли и Катрин Мениг се завръщат в оригинални­те си роли, а към тях се присъединя­ват нови лица, които да представят ЛГБТ хората. Темите засягат любовта, раздялата, секса, успехите и неуспехите в Лос Анджелис.

Премиера, HBO GO, 9 август

Като какъв човек се определяте?

Добронамер­ен, доверчив, благодарен, открит, неспокоен, в биполярна крайност между чупливост и мегаустойч­ивост.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В обичта. В ума. В смисъла.

Любимият ви момент от деня?

Летният късен следобед. В него има бавно слънце, меки думи, разлято време и пространст­во

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? петък събота
неделя
петък събота неделя
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria