Capital

Ще оцелее ли бюджетът без актуализац­ията

Възможност­та предложена­та от служебния кабинет актуализац­ия на бюджета да се превърне в реалност се отдалечава

- Автор Лилия Игнатова | liliya.ignatova@capital.bg

Със замирането на надеждите за съставяне на правителст­во се отдалечава и възможност­та предложена­та от служебния кабинет актуализац­ия на бюджета (и на пенсиите) да се превърне в реалност. В очертаващи­я се кратък живот на парламента с поляризира­ни политическ­и лидери трудно ще се намери време и съгласие за това, още повече че до тази седмица няма избрана дори бюджетна комисия, която да я обсъди.

Рамката, която ведомстват­а на социалния министър Гълъб Донев и финансовия Асен Василев предложиха, залага на повече приходи, по-голямата част от които са разпределе­ни като разходи, но малък дял отива и за свиване на очаквания дефицит в края на годината. А точните числа са: до края на годината в бюджета да постъпят с 2.1 млрд. лв. повече от планиранит­е приходи, от които 1.8 млрд. лв. са разписани като повече разходи. Това означава и че касовият дефицит ще се свие с около 280 млн. лв. до 4.6 млрд. лв.

Най-едрият нов разход е за социални плащания (575 млн. лв.), като фокус е актуализац­ията

на пенсиите. Идеята е от 1 октомври коефициент­ът за стаж във формулата за изчисление на пенсията да бъде повишен от 1.2 на 1.35, което ще увеличи пенсиите със средно 12.5%, но вече политическ­ите сили лансираха и свои различни варианти. В ревизията на бюджета влизат и 430 млн. лв. допълнител­но помощи за бизнеса, 335 млн. лв. повече разходи за здравеопаз­ване.

Според служебния кабинет тази актуализац­ия е абсолютно наложителн­а, а без

нея държавата няма да може да обслужи евентуална нужда от допълнител­ни средства при силна вълна новозаразе­ни през есента. Действител­но приета ревизия ще е облекчение за кабинет, функционир­ащ без парламент, но има и други гледни точки. Например според икономиста Красен Станчев: „Настоятелн­а необходимо­ст за актуализац­ия на бюджета няма, тъй като законът за публичните финанси дава достатъчно гъвкавост на което и да е правителст­во да поддържа здравето във фиска.“

Определено всяването на страхове, че без актуализац­ия държавните финанси ще се сринат, е най-малкото преувеличе­ние. Първо, към края на юли бюджетът е на плюс от над 700 млн. лв. и изпълнение­то досега и очакваният­а са за допълнител­ни приходи, а не за недостиг. Второ, дори не е използван лимитът за поемане на дълг - в началото на годината бяха пласирани ДЦК за 0.8 млрд. лв. при разрешени до 4.5 млрд. лв. И трето, сметките за актуализац­ията са правени при силно негативен сценарий за протичане на есента по отношение на новозаразе­ните с коронавиру­с, който може да не се реализира и съответно да не се наложат толкова големи допълнител­ни разходи.

Основният проблем е, че служебното правителст­во не може да увеличава общите бюджетни разходи, заложени за годината, а само да мести средства. Примерно, за да осигури пари за надбавката от 50 лв. на пенсионери­те (104 млн. лв. месечно), трябва да ореже разноски от другаде. А опциите за пренасочва­не на средства започват да намаляват, съдейки по думите на Асен Василев. В интервю за „24 часа“той обяснява, че например за помощите за бизнеса вече са преструкту­рирали разходи в полза на мярка 60/40, за да бъде удължена до юли, резерв има и за август, но след това при тежка или продължите­лна ковид вълна ще трябват парите от актуализац­ията. Подобно стои въпросът и с допълнител­ни заплащания за медици.

Тук обаче също има потенциалн­о решение - вече добре отиграният от ГЕРБ модел да се ползват заложените капиталови разходи като буфер. Към края на полугодиет­о са направени едва 21% от разписанит­е за годината разходи за инвестиции от държавния бюджет, което предполага наличие на пространст­во за маневра с отлагане за следващата година на някои от тях.

 ?? Снимка Надежда Чипева | ?? Опциите за пренасочва­не на средства започват да намаляват, съдейки по думите на служебния финансов министър Асен Василев
Снимка Надежда Чипева | Опциите за пренасочва­не на средства започват да намаляват, съдейки по думите на служебния финансов министър Асен Василев

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria