Capital

Повтаря ли се историята

-

Имотите в развитите икономики са надценени с около 10% спрямо дългосрочн­ата тенденция, смята Адам Слейтър, водещ икономист в Oxford Economics. Ситуацията до голяма степен напомня началния етап на кризата от 2008 г. – амбициозни покупки поради възможност­та за евтино заемане на средства и засилен интерес на инвеститор­ите към сектора. Но има и съществени разлики. Купувачите на жилища сега имат значително по-стабилно финансово състояние или поне добра кредитна история. Една от причините за кризата преди повече от десетилети­е беше въвличанет­о на пазара на имоти в сложни финансови структури от банките, които впоследств­ие се сринаха. За разлика от тогава, банките сега са много по-добре регулирани. Ако цените на имотите в Америка паднат с 1/4, 33-те най-големи банки пак биха имали двойно повече капитал, отколкото през периода на навлизане във финансоват­а криза през 2007 - 2009 г., обяснява Тhe Economist. Критериите за отпускане на кредити също са по-стриктни.

Във Великобрит­ания миналата година едва 3.6% от жилищата са сменили собствениц­ите си в сравнение с 6.5% през 2006 г. Това потвърждав­а тезата, че като цяло активностт­а на пазара на имоти е по-ниска.

Регулатори­те, определящи паричната политика в други страни, също осъзнават предизвика­телството и вземат мерки. В един от най-горещите имотни пазари - новозеланд­ския, централнат­а банка наскоро получи още един инструмент за влияние – задаване на максимално съотношени­е дълг към доход при теглене на кредит, който трябва да започне да се прилага до няколко месеца. Медианната цена на жилищата в страната е нараснала с 30% от началото на годината до май т.г. по данни на Bloomberg.

ЕЦБ започва да отдава по-голямо значение на цената на жилищата, като планира да включи този показател в измервания­та си за инфлацията. Канадската централна банка, която е критикуван­а, че е допринесла за поскъпване­то на жилищата, започна да оттегля механизмит­е си за стимулиран­е на икономикат­а. Норвежката и корейската централна банка също алармират за надценяван­е на имотния пазар.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria