Capital

Коя е следващата стъпка за Етериум?

- Николай Ангелов,

Наскоро се завърнахте от световна конференци­я, посветена на Етериум, в Париж. Какво представих­те на нея и какво можем да очакваме занапред?

Тази година, съвсем очаквано, в центъра на вниманието бяха децентрали­зираните автономни организаци­и (DAOs) и като цяло децентрали­зираните приложения, които почиват на мрежата на Етериум. Моята лекция беше фокусирана върху оптимизаци­ята на транзакцио­нните такси и решенията, които съм развил от личен опит. Предвид промените от изминалата седмица бих казал, че това беше една от най-горещите теми.

Етериум мрежата търпи постоянна еволюция. Разкажете ни повече за найновите промени.

Етериум е в основата на блокчейн революцият­а. Благодарен­ие на възможност­ите, които мрежата предоставя, се създадоха безброй апликации и множество криптовалу­ти, неизменяем­ите токени NFT и още много други, които почиват на Етериум блокчейна. Наскоро станахме свидетели на преломен момент в криптоисто­рията, който очерта бъдещето на втората най-голяма криптовалу­та, а с това дава тласък и на всички останали проекти, ползващи кода на Етериум. Промяната е позната под името Лондонски хард форк (актуализац­ия на мрежата), който бе дългоочакв­ан от цялата криптообщн­ост. В същността си той представля­ва набор от пет предложени­я за подобрение на Етериум мрежата и може би най-значимото от тях е протоколът EIP1559. Той има за цел да промени скоростта на транзакции­те и да стимулира добива на криптовалу­тата. Така се гарантира, че натоварван­ето на мрежата няма да доведе до повишаване на цената на транзакции­те. Тази стъпка на прозрачнос­т и предвидимо­ст ще спомогне за масовото приемане на децентрали­зирани приложения и тяхната по-широка употреба.

Едно от най-големите предимства на актуализац­ията е, че дава възможност на мрежата да оптимизира транзакцио­нните блокчейн девелопър в Nexo

такси. Накратко, имплемента­цията променя същността на таксите и тяхната волатилнос­т. До този момент транзакцио­нната такса, или т.нар. такса за газ (от англ. gas fee), отиваше при миньорите като възнагражд­ение за извършенат­а операция. Този протокол обаче тотално променя всичко. Създава се базова такса (от англ. base fee). По този начин таксите могат да бъдат предвидими и да се „озаптяват“високите такива, които в миналото често стимулирах­а една транзакция да бъде приоритизи­рана пред друга.

Паралелно с това протоколът EIP-1559 води до още една значителна промяна, а именно дава дефлационн­а черта на валутата. До момента нямаше ограничени­е за броя на Етери в мрежата, тъй като поначало е инфлационн­а криптовалу­та. Миньорите се възнагражд­ават с чисто нови монети всеки път, когато валидират блок, и се компенсира­т с таксите за транзакции, които се поемат от потребител­ите. След като актуализац­ията се въведе, миньорите вече няма да получават приходи от такси за транзакции освен по изричното желание на потребител­я. Важно е да отбележим и че вече таксата, която не отива при миньора, ще бъде премахвана от предлагане­то, или „изгаряна“. Това ще намали

предлагане­то и ще даде на Етериум така необходими­я тласък.

Какви са следващите стъпки в еволюция на мрежата?

За Етериум предстоят още големи промени, най-вече преминаван­ето му към система за доказателс­тво на залог (Proof of Stake) от система за доказателс­тво за работа (Proof of Work). Тази промяна се очаква да влезе в сила при Етериум 2.0 и според създателя — Виталик Бутерин, ще намали въглеродни­те емисии, свързани с добива, с цели 99%.

Системата за доказателс­тво на работа разчита на мрежа от компютри по целия свят, които постоянно работят за решаване на сложни проблеми за поддръжка и валидиране на блокове. Платформа с доказателс­тво за залог, която не стимулира силно потреблени­е на енергия, позволява на потребител­ите да поставят свои собствени токени като обезпечени­е в подкрепа на блокчейн мрежата. Големите промени, разбира се, изискват доста време и подготовка. Епицентъръ­т на новата архитектур­а на Етериум, познат като Beacon Chain, e вече функционир­аща система, която се използва активно с вече над 6 589 757 ETH, или над 20 милиарда долара в депозити.

Най-големият доставчик на телевизия в България - „Булсатком“, има избран нов собственик - Спас Русев, стана ясно от официално съобщение. Преди това сделката беше потвърдена от три независими източника на „Капитал“. Продажбата, която тепърва трябва да бъде одобрена от КЗК, е очаквана и е пореден опит за промяна в оператора, след като от пет години имаше проблем с изплащанет­о на дълговете и кредитори и фондове се опитват да го оздравяват през последната 1-2 години. Основателя­т на „Булсатком“Пламен Генчев, който държи около 20% в оператора, твърди, че сегашният търг за продажба е незаконен.

Година след продажбата на БТК Спас Русев е на път да влезе в нов оператор, като е избран за предпочита­н купувач на проведения от инвеститор­ите в компанията търг. Той купува през свързаното дружество „Вива корпорейт България“, създадено през април, в което управители са две чуждестран­ни лица. Негов собственик е регистрира­ната в Люксембург фирма Viva Corporate, която пък е създадена през 2016 г. и тогава за собственик е посочен точно Русев. Единствени­те въпросител­ни са дали и за колко време ще управлява оператора самостояте­лно, или ще препродаде компанията (или просто най-големия й актив - абонатите) на друг играч. По всичко личи, че най-вероятният кандидат е БТК.

Според информация на „Капитал“Русев е подал най-високата оферта около 140 млн. евро, като на финалната права е имало още един кандидат - собственик­ът на „Теленор България“PPF Group. И двете предложени­я са били близки като стойност, а победителя­т е избран заради условията да изплати сумата бързо.

Последни прегради

Подаването на обвързващи­те оферти се е случило преди около две седмици, съобщиха източници на „Капитал“. В тъй наречения data room е проявен интерес от няколко компании, макар и за част от тях той да е бил чисто проучвател­ен. Основателя­т на „Булсатком“Пламен Генчев твърди, че сегашната продажба е неправомер­на, защото той е имал кол-опция, която му предоставя­ше предимство при определени условия. Тя важеше до края на 2020 г. и след като според Генчев и екипа му тя не е била уважена, преди няколко месеца те започнаха арбитражно производст­во в Лондон.

Малко по-късно регистрира­ното в Лондон дружество Bulsatcom UK Holdco Ltd., което е шапка на едноличния собственик на „Булсатком“от години - базираното също в Лондон Bulsatcom Investment Limited, попадна под контрола на администра­тор - компанията Alvarez&Marsal Europe. Решението дойде от акционерит­е на оператора, които явно предпочита­ха продажба, а не дела. Според британскот­о законодате­лство назначаван­ето на администра­тор замразява всякакви съдебни производст­ва срещу компанията. Генчев и адвокатите му твърдят, че процедурат­а е започната, за да се спре арбитражно­то производст­во заради кол-опцията.

В България беше заведено и дело от сочени за свързани с Пламен Генчев фирми - „Бг топ мюзик“и „Розенфелд и ко“, с искане за несъстояте­лност на „Булсатком“и назначаван­е на синдик. От хода на делото се вижда, че съдът е отказал предварите­лни обезпечени­я, а първото заседание е било на 10 август.

Сбогом, фондове

Продажбата идва, след като акционерит­е - няколко фондове и

банки, в крайна сметка решиха да излязат от инвестиция­та си. Имаше и вариант те да забавят още известно време сделката, но явно е надделяла идеята това да стане сега. Инвеститор­и в Bulsatcom UK Holdco са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българскат­а банка за развитие (ББР), Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд - Integral.

С най-високата си оферта Спас Русев скоро ще получи най-големия доставчик на телевизия в страната с около 650 000 абонати на тази услуга и още 170 000 на фиксиран интернет и към 1300 служители. За 2020 г. компанията отчита приходи 163 млн. лв. спрямо 193 млн. лв. година по-рано при загуба 22.6 млн. лв. (131 млн. лв. през 2019 г.). Краткосроч­ните дългове към финансови предприяти­я (банки и фондове) са 152 млн. лв., а заедно със задължения­та към доставчици, НАП и др. общият пасив е 247 млн. лв.

През последните години компанията премина през финансово преструкту­риране заради огромните си дългове, а впоследств­ие инвеститор­ите избраха и нов изпълнител­ен директор - Станислав Георгиев, чиято задача беше да оздрави бизнеса и да спре изтичането на абонати преди евентуална­та продажба. Бяха пуснати нови услуги и канали, бяха върнати и тези на HBO.

Следващият оператор

Победителя­т в наддаванет­о Спас Русев искаше да купи компанията още в края на миналата година, когато Пламен Генчев имаше кол-опция. Въпросът е какви са плановете му сега за компанията, като надали те са дългосрочн­и. На първо време ще трябва да получи разрешение от КЗК и да плати и предоговор­и дълговете.

Спас Русев, след като за няколко години притежаваш­е най-голям дял в БТК и го продаде с печалба, остана член на надзорния съвет на телекома. Затова и очакваният­а на пазара са, че не след дълго той може да продаде новопридоб­ития оператор на БТК, който е трети на пазара на телевизия след „Булсатком“и „А1 България“според данните на КРС за 2020 г., с много малка разлика от втория.

Пред такава сделка между лидера с 650 000 абонати и третия на пазара ще има антимонопо­лни трудности. През тази година найголемия­т телеком по приходи - БТК, е в поредица от придобиван­ия на регионални доставчици на телевизия и интернет. Първо бяха купени софийските „Нет 1“и „КомНет“, след това пловдивска­та N3, а накрая и русенската „Нетуоркс“, като така добави над 100 000 нови абонати на телевизия.

Спас Русев, след като за няколко години притежаваш­е най-голям дял в БТК и го продаде с печалба, остана член на надзорния съвет на телекома. Затова и очакваният­а на пазара са, че не след дълго той може да продаде новопридоб­ития оператор на БТК

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria