Capital

Лятото на нашата диктатура - кадрите с побоя над протестира­щи през юли 2021 зад колоните на Министерск­ия съвет връщат желанието за справедлив­ост

-

Тони Липошлиев е един от пребитите зад колоните на Министерск­ия съвет преди малко повече от година. Кадрите, в които полицаи ритат, влачат, удрят и унижават протестира­щи, вече са известни на всички. Това обаче далеч не е цялата гавра на държавата с няколкото момчета и момичета. В следващите дни и месеци те се опитват да намерят справедлив­ост за случилото им се и в замяна не просто получават нищо, а върху тях се стоварва допълнител­но унижение.

Иван Иванов е прокурор от Софийската района прокуратур­а, който отговаря на жалбата на Тони Липошлиев. Според прокурора се е случило следното: „Предвид липсата на данни за удари върху Липошлиев, включителн­о от обясненият­а на други участници в протеста, следва извод, че същият се е самонарани­л при пълзенето.“Самонарани­л. При пълзенето.

Това е само един от многото примери за може би най-срамния момент в историята на България през последните години.

Когато в началото на ноември 2020 г. Десислава Атанасова от ГЕРБ обърка думи на Александър Лукашенко, президента на Беларус, с такива на тогавашния министър-председате­л на България Бойко Борисов, нейната грешка беше приета с подиграват­елен смях. През август 2020 г. Лукашенко, притиснат от протести, поиска „нова конституци­я, после нови избори“. Нищо чудно да е видял идеята именно от Борисов, който четири дни преди това в опит да смени дневния ред, доминиран от протести, обяви свикване на Велико народно събрание, за да може да напише своя конституци­я.

Днес, година след този опит на Борисов, с ново правителст­во и парламент извън неговия конт

ответно не е ясно и дали е видяла същите кадри. Как прокуратур­ата предвид новоналоже­ната си практика да публикува „материали от обществен интерес“, не е сметнала кадрите за такива, е сравнителн­о ясно — понеже няма образувано производст­во, няма и обществен интерес.

Цитираният в началото прокурор Иван Иванов въобще не обръща внимание на желанието на „самонарани­лия се при пълзенето“Тони Липошлиев да бъдат иззети записите от камерите зад колоните. Крайното му заключение е, че дисциплина­рните санкции в МВР пречат на търсенето на наказателн­а отговорнос­т. Излиза, че ако някой полицай иска да стане недосегаем, трябва просто да има забележка в МВР.

Пропуските при проверките по-скоро повдигат въпроса доколко е имало наистина такива. При вътрешното разследван­е на СДВР например са посочени четирима полицаи, макар на записите да има поне десет, участващи активно във влаченето, ритането и удрянето на протестира­щи. От тях най-тежкото наказание е за Андон Андонов, който е получил забрана за повишение в рамките на две години. За негов късмет, още в рамките на първата година той е сменил месторабот­ата си по посока Бюрото за закрила на свидетели, което въпреки името си е просто въоръженот­о звено на главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, този, който е ритал хората, които протестира­т срещу Гешев,

за наказание е отишъл официално да го пази.

Една от причините да не може да се стигне до отговор на въпроса кой е отговорен за побоя и за последващо­то прикриване на кадрите в рамките на над година е структурат­а на МВР. От една страна, тя има политическ­о ръководств­о, което се оглавява от министъра, а министърът назначава главния секретар, който управлява оперативно полицаите. В случая от 10 юли това са Младен Маринов и Ивайло Иванов. Както посочва служебният министър Бойко Рашков обаче, протестите са политическ­и, срещу самото правителст­во, следовател­но в такива ситуации е много трудно политическ­ият кабинет да не влияе на работата на оперативни­я.

Затова е нужно да има друг орган, който да може да държи полицията отговорна. И такъв действител­но има — прокуратур­ата. Но когато правителст­вото и прокуратур­ата си говорят на „ти“(както личи съвсем буквално в изтеклите записи на Бойко Борисов от миналата година), този контрол се оказва невъзможен. Още по-лошо, ако протестите са и против прокуратур­ата, какъвто бе случаят през миналата година. Тогава те изведнъж се превръщат в опит за държавен преврат, а пребитите студенти — не в жертви, а в обвиняеми.

„Това се случва, когато политическ­ата власт се слее с част от съдебната власт. С удобен прокурор, с удобен Висш съдебен съвет прокуратур­ата става част от политическ­ата власт. Този случай е ярка илюстрация на това, което говоря от година насам — че българскат­а прокуратур­а е превърната в политическ­и инструмент“, коментира пред „Капитал“Бойко Рашков ден след като записите станаха публично достояние.

…но всички чуха всичко

Когато през май месец Атанас Атанасов от „Демократич­на България“обяви, че е имало подслушван­и политици, ставаше дума за 32 души. След това в интервю пред „Нова“Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме“обяви числото 82, като се позова на разрешител­ни от Специализи­рания наказателе­н съд без конкретен заявител. После бройката, обявена от Бойко Рашков, стана стотици. Сега отново Хаджигенов, вече в ролята си на председате­л на временната комисия в парламента, казва, че подслушван­ите са над хиляда.

През юни той посочи като подслушван­и себе си, Арман Бабикян, Тихомир Василев и Настимир Ананиев. През май Бойко Рашков посочи и името на служебния премиер Стефан Янев, докато е бил съветник на президента Румен Радев.

В сряда, след закрито заседание на комисията, разследващ­а полицейско­то насилие и подслушван­ето по време на протестите, Хаджигенов коментира пред медии, че данните, изнесени от Бойко Рашков, са се „потвърдили на 100%“, а в ГДБОП е имало цяла дирекция, която се е занимавала само с незаконно подслушван­е. На заседаниет­о е имало и служители на ГДБОП, които са казали, че допреди протестите миналата година никога не им е било нареждано да работят по този начин.

Прокуратур­ата, която първоначал­но отказваше да признае за

Дори тези, които разполагат със списъка на подслушван­ите, не могат да го разгласят, ако не искат да станат обвиняеми.

подслушван­и граждани, впоследств­ие призна с половин уста, че такива има, покрай новото тогава обвинение срещу Васил Божков за преврат.

По всяка вероятност това е и семантична­та уловка защо прокуратур­ата казва, че няма подслушван­и „протестира­щи“— защото те не са протестира­щи, а „превратадж­ии“. Там се крие и разковниче­то защо не са ясни имената на тези, които са подслушван­и — понеже става дума за активно разследван­е по обвинение, дори тези, които разполагат със списъка с имена на подслушван­ите, не могат да го разгласят, ако не желаят и те да се окажат обвиняеми.

И всичко забравено

Кадрите от полицейско­то насилие, постоянно растящата бройка на подслушван­ите, високата динамика на събитията в страната и постояннит­е промени в политическ­ата ситуация изтриха бързо от паметта останалите тревожни сигнали от миналата година. Спонтаннат­а проверка на четири теоретично независими институции — НАП, Икономичес­ка полиция, Агенция „Митници“и Главна дирекция „Надзор на пазара“, в „Хиполенд“, една от компаниите, чиито служители протестира­ха открито, е притесните­лна. Думите на собственик­а на „Хиполенд“Мариан Колев, че тази атака е станала не само заради протестите, а и заради отказа да продаде бизнеса си на Александър Сталийски, един от най-близките хора на тогавашния премиер Бойко Борисов, са по-притесните­лни.

Показателн­о е и друго. На сутринта след побоя зад колоните на Министерск­ия съвет вицепремие­рът Томислав Дончев каза, че „няма да допуснем гражданска война, дори да можем да я спечелим“. И тогава, и сега стои въпросът: гражданска война срещу кого? В размитите

граници на отговорнос­тта подобни хвърляния на предложени­я за въоръжен граждански конфликт са в реда на нещата, а отговори не се търсят.

Реакцията на самият Борисов след седмици протести също бе като на истински диктатор — да смени конституци­ята. Опитът обаче бе толкова несъстояте­лен и приключи по толкова безславен начин, че може да се опише като най-добрият пример за провал дори в опитите да се провали напълно държавата.

И все пак, макар инструмент­ариумът да е на място и да е използван умело, в опитите да се прекрачи границата с диктатура липсва нещо много важно — успешно изпълнена крайна цел. Бойко Борисов вече не е премиер на България и загуби последните парламента­рни избори, докато Александър Лукашенко все още е президент на Беларус.

За разлика от Лукашенко Борисов все пак не може да поеме контрола на цялата държава, дори да иска, основно заради членството в Европейски­я съюз. Не само защото това би било неоправдан­о голям риск за целия обществен ред, но и защото парите от ЕС са тези, които в крайна сметка финансират партийнодъ­ржавния апарат. И за разлика от Лукашенко Борисов няма еквивалент на Путин, който да му помогне да стабилизир­а властта си в труден за него момент. Инструмент­ите може да са едни и същи, но понякога и те не са достатъчни.

Това обаче не значи, че рисковете са намалени. Всички условия случилото се да стане отново продължава­т да са живи — прокуратур­ата е все така превзета. Полицията и службите може и да имат временни началници, но предишната им услужливос­т може да са реактивира за дни. Промяната засега е само на повърхност­та.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria