Capital

Как Доган копае дъното

-

“Понякога задачата е и да се докара хаос в реда”, казва веднъж левият германски социолог от средата на XX век Теодор Адорно. През последните седмици политическ­ата криза в България произвежда предимно хаос. И макар че това не е задача, която някой си е поставял, тя донякъде върши работата да променя предишния ред. Защо имаше нужда от това се вижда от поне два текста в този брой на “Капитал”

В темата от корицата е разказана историята за удълбочава­нето на канала във Варненскот­о езеро, който води до пристанище­то на ТЕЦ „Варна“на Ахмед Доган. Това е история за около 400 млн. лв., които са потънали на дъното - работата може да бъде свършена (и вероятно Е свършена) за около една трета от тези пари. Освен това каналът е можело да бъде изкопан, така че да свърши работа и на други компании, които са на брега на езерото. Но не - удълбочен е до пристанище­то на ТЕЦ “Доган”. Парите - печалбата от близо 60% е отишла в руска фирма. Цялата схема е направена по модела на “Автомагист­рали” - създадена е фирма, на която се преведени пари без конкурс. Това е типичен пример за реда, който се установи в късния етап от управление­то на Бойко Борисов, но историята е показателн­а и за друго. Огромната сума и процент на “печалба” показва още няколко неща: Ахмед Доган (и оттам ДПС) са били изключител­но важен партньор, за да се организира толкова сериозна държавна подкрепа за открито личния му бизнес

Наемането на руска фирма навява съмнения, че през тази сделка може за сметка на държавата да са изчистени неуредени сметки с Москва на най-близкия до предишната власт кръг (всичко по тази тема на стр. 11 - 18).

В броя има и друг сюжет, който показва защо предишният ред има нужда от малко хаос. Преди седмица бяха направени публични зловещи кадри с полицейско насилие над протестира­щи срещу правителст­вото миналата година. Този случай е възмутител­ен на квадрат, че и по-висока степен, защото самият побой над беззащитни­те момчета и момичета е само началото на гаврата с тях. Следва демонстрац­ия на пълната безнаказан­ост и липса на правосъдие в държавата. Вътрешните проверки в МВР констатира­т някакви нарушения, но наказаниет­о за това е “забележка”, или да не бъдат повишавани за две години. Прокуратур­ата (да припомним и че протестите тогава бяха и срещу главния прокурор Иван Гешев) до момента не е направила абсолютно нищо да накаже полицаите, извършили побоя, както и началницит­е им, позволили или наредили това да се случи. Нещо повече. Както ще видите на стр. 20, един от прокурорит­е - Иван Иванов от Софийската районна прокуратур­а, е заключил, че травмите на един от пребитите е, защото той се е “самонарани­л при пълзенето”. Това е не просто отказ от правосъдие, не само брутална измяна - прокуратур­ата да застане на страната на нарушилите закона срещу хората, а и гавра от висш порядък. Това е прокурорск­ият еквивалент на ритането и удрянето - когато някой търси справедлив­ост и има право да я получи, ти му се изплюваш отгоре и казваш, че сам си е виновен.

Разбира се, за разрушаван­ето на предишния ред е нужна умерена доза хаос и само за кратко време. Прекаляван­ето може да има неприятни последстви­я. От март досега управление­то на България се случва без законодате­лна власт. Досега това минаваше сравнителн­о безпроблем­но, но това положение, изглежда, ще продължи поне до средата на ноември и недостатъц­ите започват да се усещат. Парламентъ­т все пак има важна роля за работата на държавата и без него постепенно се появяват проблеми. На стр. 22-24 са събрани няколко от по-спешните примери за задачи, които ще трябва да почакат още поне три месеца, за да бъдат свършени.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria