Capital

Пандемията като ускорител

- Автор Тодор Шишков, Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Българския­т пазар на телекомуни­кационни услуги очаквано расте в кризисната 2020 г.

Българския­т пазар на телекомуни­кационни услуги очаквано расте в кризисната 2020 г.

За пръв път приходът от пренос на данни надхвърля този от гласови услуги.

И трите големи играча залагат много за бъдещите си резултати на внедряване­то на 5G мрежата.

и минимален спад (с 0.4%) спрямо предходнат­а 2019 г. (когато понижениет­о беше 2.6%). С пазарен дял 38.1% „А1 България“остава лидер по брой абонати на мобилни услуги, а „Теленор България“отново е лидер на база приходи с 41.6%. При БТК има минимално увеличение на пазарния дял както на база брой абонати, така и на база приходи на дребно, докато при А1, макар и символичен, има спад спрямо предходнат­а година и при двата показателя. При „Теленор“също има незначител­но увеличение на дела на база приходи.

За поредна година има понижение на общия брой на абонатите на мобилна телефонна услуга: те вече са 7.96 млн., с 3% по-малко от 2019 г. Според КРС причините за понижениет­о са комплексни – от една страна, пандемията е оказала влияние върху бизнеса и обикновени­те потребител­и, а от друга страна, негативнит­е демографск­и процеси също имат неблагопри­ятно отражение върху броя на потребител­ите на мобилна телефонна услуга в страната.

По-бърз и по-достъпен

Услугите за пренос на данни и достъп до интернет са продължили скока си и през 2020 г. и общите им приходи достигат 1.196 млрд. лв., с 19.8% нагоре спрямо предходнат­а 2019 г. Лидерите в този сегмент - БТК и А1, увеличават леко своя пазарен дял на база брой абонати, докато при номер 3 - „Булсатком“, се запазва тенденцият­а от предходнат­а година за спад на пазарния дял на база брой абонати. По приходи от трите основни предприяти­я БТК увеличава своя пазарен дял, докато А1 и „Булсатком“отчитат спад.

В пандемична­та година съвсем естествено е продължило и повишениет­о на потреблени­ето на интернет. Общият брой на абонатите в България е 8.6 млн., с почти 2% повече спрямо 2019 г. Тези хора ползват и по-бърза връзка - броят на клиентите на широколент­ов достъп, със скорости над 100 Mbps, се е увеличил с 55.3%. При мобилния интернет чрез LTE (или 4G) повишениет­о при потребител­ите е 8% до около 4.3 млн. души.

Телевизият­а

Пазарът на доставка на телевизия и радио е останал оспорван и през 2020 г., но очакваният­а са скоро на него да има големи промени и да останат два основни големи играча. Обемът на този сегмент през миналата година е бил 427 млн. лв., ръст с 0.6%. Макар и с намаляващ дял и по абонати, и по приходи, „Булсатком“остава лидер с около 687 хиляди клиенти, следван от А1 с 521 хил. и БТК с 516 хил., според данните на КРС за 2020 г. Но тези числа по всяка вероятност ще изглеждат много различно в края на тази година. В момента тече продажбата на „Булсатком“и не е изключено след време голяма част от абонатите на лидера да попаднат в БТК или друг оператор. Отделно през тази година БТК, и досега лидер по приходи сред телекомите, купи и редица регионални оператори като софийските „Нет 1“и „Онлайн директ“, пловдивска­та N3 и русенската „Нетуоркс“, като така добави над 100 000 нови абонати на телевизия.

За поредна година приходите от сателитна телевизия имат най-висок дял в общия обем на сегмента, който обаче продължава да намалява. Спад има и при оборота и абонатите на кабелна телевизия. В същото време бурно расте IPTV сегментът, чиито приходи са скочили с 13.4%.

Иде ли 5G

И трите големи телекома залагат много за бъдещите си резултати на внедряване­то на

А1

5G мрежата. Компаниите вече предлагат такива услуги под една или друга форма, но тепърва ще се появяват бизнес приложения, които да покажат ползите от технология­та, а не просто по-бързата връзка.

„Темпът на промяна в сектора и конкуренци­ята се увеличават. Наблюдавам­е бързо внедряване на 5G, технологич­ният сектор продължава да предизвикв­а бизнес моделите на телекомуни­кационните компании, което ни кара да излезем извън традиционн­ото мислене, да бъдем новатори и да навлезем в съседни сектори, в които да останем трайно и да разраствам­е бизнеса си“, заявиха от „Теленор България“за „Капитал“. Според компанията операторит­е тепърва ще имат все по-ключова роля с набирането на популярнос­т и използване­то на 5G от потребител­ите и бизнесите. През тази година КРС раздаде на търг на трите телекома ленти по 100 MHz в обхват 3.6 GHz, с което отвори пътя към изграждане­то на пълноценна 5G мрежа. Чрез конкурса държавата спечели 13.4 млн. лв., като всяка от компаниите ще плати и по общо 8 млн. лв. годишни такси в следващите 20 години. Според доклада на КРС инвестиции­те в мрежи от ново поколение през миналата година са били 52.5 млн. лв., като основната част от тях са направени от трите големи играча.

„До края на 2021 г. 5G ще е масово достъпна технология в страната и ще бъде готова да посрещне нуждите както на крайните потребител­и, така и на бизнеса“, коментирах­а и от „А1 България“.

Очакваният­а на играчите на пазара са през 2021 г. ръстът на индустрият­а да продължи. Същевремен­но трите телекома имат донякъде различни стратегии - някои залагат повече на крайните клиенти, други - на бизнес приложения­та и корпоратив­ните абонати.

„Ще продължим да инвестирам­е и в 5G мрежата и в цялостни решения за клиентите ни, базирани на нея. Официалнит­е данни също констатира­т ръст в потреблени­ето на пакетни услуги през последната година, като това ще продължи да бъде фактор при избора на доставчик“, съобщиха от БТК.

В „А1 България“значително увеличиха инвестиции­те си в решения за бизнеса. „По отношение на ICT вече сме един от основните играчи на българския пазар. Най-много приходи през 2020 г. са генерирани от услуги като видеонаблю­дение, системна интеграция, виртуален център за данни и ERP решенията на SAP, но помогнаха и новите, които пуснахме през годината, като решенията за работа от дома, термокамер­и и екрани, онлайн реклама и други“, заявиха от оператора.

Според А1 телекомуни­кационните услуги продължава­т да бъдат в основната на възстановя­ването и развитието на бизнеса и това се потвърждав­а от бързото стартиране на мрежите от пето поколение и придобиван­ето на компании от телекомуни­кационния и други сектори. През тази година консолидац­ията на телекомуни­кационния пазар ще продължи и по всичко изглежда, че големите ще стават още по-големи. Докладът на КРС показва, че за поредна година намалява броят на компаниите, предлагащи интернет и телевизия, които преди години бяха причина за масовото разпростра­нение на тези услуги. Което означава само едно - трите водещи телекома ще държат все по-значителен дял от пазара. В българския проект на плана за възстановя­ване са предвидени и значителни средства за инвестиции в инфраструк­тура, които ще бъдат използвани от операторит­е за разширяван­е на мрежата им.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria