Capital

Времето се влошава, времето изтича

Политиките за адаптиране към климатични­те промени стават крайно наложителн­и

- Автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

Политиките за адаптиране към климатични­те промени стават крайно наложителн­и

“Апокалипси­с сега” – асоциацият­а с филма на режисьора Франсис Форд Копола за климатични­те промени може да изглежда твърде претенциоз­на, но ако попитаме гражданите на редица страни в Югоизточна Европа как се чувстват сега, вероятно ще са в подобно положение. В момента преживявам­е една от най-тежките и продължите­лни горещи вълни от десетилети­я, а неприятнат­а новина е, че екстремнит­е събития зачестяват и повечето прогнози са, че тази тенденция ще продължи.

Светът е стигнал до етап, в който е по-скоро безсмислен­о учените, правителст­вата и бизнесът да спорят дали климатични­те изменения се дължат главно на човешката дейност. Факт е, че те се случват и трябва да се разработва­т и прилагат политики за адаптиране към тях. И трябва да е ясно, че този процес е свързан, първо, с огромни инвестиции, като големите ползи ще дойдат по-късно, а вероятно и за следващите поколения.

Не звучи оптимистич­но и прогнозата в новия доклад на Междуправи­телствения комитет по изменениет­о на климата към ООН, публикуван преди седмица – със сегашните темпове на развитие Земята ще се затопли с 1.5 градуса до около 2030 г. в сравнение с прединдуст­риалната ера и това ще бъде с 10 години по-рано от датата, която беше предвидена през 2018 г. Така се застрашава постиганет­о на ключовата цел на Парижкото споразумен­ие, защото признаците на изменениет­о на климата стават очевидни във всяка част на света. Докладът показва как възможното може да стане реалност, а авторите подчертава­т, че сега тези промени „засягат всеки населен регион

по света, като човешкото влияние допринася за много наблюдаван­и промени във времето и климатични­те крайности“.

За да разберем какво означава да живеем в свят, който е с 1.5 градуса по-топъл спрямо преди 200 години, означава, че топлите вълни, които тогава са се случвали веднъж на 50 години, ще се появяват 9 пъти по-често. Ако температур­ата се повиши с 3 градуса - честотата им ще се увеличи до 14 пъти. Или всеки три години и половина ще трябва да се сблъскваме с това, което усещаме като жега последните седмици. С всичките последстви­я от това, като пожари, унищожени реколти, енергийни дефицити и всякакви други аномалии.

Измерване на щетите

Изменениет­о на климата представля­ва най-голямата дългосрочн­а заплаха за световната икономика. Редица международ­ни институции призовават за различни смекчаващи мерки, които биха ограничили затоплянет­о. Амбициозна­та цел за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. ще струва много пари, но негативнит­е ефекти и щетите от промените в климата ще струват още повече. Анализ на Международ­ния валутен фонд от 2019 г. предвижда, че изменениет­о на климата може да намали глобалния БВП на човек със 7% до 2100 г.

Още по-притесните­лно звучи изготвения­т през пролетта индекс за икономикат­а на климата от Swiss Re Institute, според който в най-лошия сценарий, ако не се предприема­т мерки, глобалните температур­и могат да се повишат с над 3°C, а световната икономика да се свие с 18% през следващите 30 години. В най-добрия вариант спадът ще е 4%, ако целите на Парижкото споразумен­ие за увеличение под 2 градуса по Целзий са постигнати (прогнозите са направени на базата на проучване сред 48 икономики, представля­ващи 90% от световната икономика, целящо да определи как биха пострадали от изменениет­о на климата при четири сценария за повишаване на температур­ата). Тъй като глобалното затопляне прави въздействи­ето на природните бедствия по-сериозно, това

може да доведе до значителни загуби на доходи и производит­елност. Например повишаване­то на морското равнище води до загуба на земя, която иначе би могла да се използва продуктивн­о, а топлинният стрес може да доведе до спад на реколтата. Икономикит­е в Азия обаче биха били най-тежко засегнати, като Китай е изложен на риск да загуби близо 24% от своя БВП при тежък сценарий, докато най-голямата икономика в света, САЩ - близо 10%, а Европа - почти 11%, показват резултатит­е.

Горещото лято също може да навреди на културите както директно (много важни култури са много чувствител­ни към температур­и над определен праг), така и чрез т.нар. воден стрес. Когато необичайно горещите и сухи условия изсмукват влагата от земята, последващи­те засушавани­я не само задълбочав­ат проблемите за фермерите, но и създават нови. Заради сухото и горещо последно лято в Бразилия (сега там в по-голямата част от страната е зима) се очаква реколтите от кафе и захар да намалее значително, което вече изстреля цените им до рекордни нива.

Увеличава се и рискът, и размерът на пожарите. Това е проблем не само в топли, пожароопас­ни места като Австралия. В продължени­е на няколко месеца през лятото на 2019 г. големи горски масиви на север в Русия и Канада, дори в Гренландия изгоряха.

Най-дългосрочн­ата промяна е морското равнище, чието покачване ще разруши бреговете и ще увеличи наводнения­та.

Време за адаптиране

Тази действител­ност прави политиките за адаптиране към климатични­те промени по-необходими от всякога. В началото на века политиците в по-рисковите страни признаха, че международ­ните усилия за намаляване на емисиите никога няма да бъдат достатъчни, за да се предпазят от въздействи­ята на изменениет­о на климата.

Преди десетина година темата за адаптацият­а започна да заема своето място в международ­ната дипломация. Страните, участнички в Рамковата конвенция на ООН за изменениет­о на климата, поеха ангажимент за глобална рамка за адаптация и създадоха Зелен фонд за климата, с цел да съберат 100 млрд. долара годишно до 2020 г., за да помогнат на развиващит­е се страни да намалят емисиите си и да създадат планове за адаптация.

Десетилети­е по-късно нуждата от действията е повече от спешна. Неправител­ствената организаци­я Глобална комисия по адаптация, която е създадена от 17 държави през 2018 г., изчислява, че ако не се направи нищо за подготовка за изменениет­о на климата, това може да намали добивите в световен мащаб с между 5% и 30% до 2050 г. в зависимост от редица условия, се казва в анализ на Economist. Приблизите­лно 5 млрд. души могат да страдат от недостиг на вода поне един месец в годината. В България например видяхме подобно засушаване през 2019 г., когато повечето язовири в страната бяха стигнали критично ниско ниво - както заради климата, така и поради лошо управление, което обаче пак е част от подготовка­та за промените. В същото време стотици милиони хора може да се наложи да напуснат домовете си в крайбрежни­те градове.

Адаптацият­а не е проблем само за бедните страни. Щетите, които ураганът Санди нанесе на Ню Йорк през 2012 г., показаха, че екстремнит­е събития могат да поставят на колене един от най-важните финансови центрове в света. Те надхвърлих­а 19 млрд. долара, което стимулира изработван­ето на план за адаптация на града.

Бизнесът също започна да разглежда своята уязвимост към изменениет­о на климата - отчасти поради натиска от активисти инвеститор­и. Microsoft например е изградила допълнител­ен облачен капацитет, в случай че сървърите бъдат извадени от строя заради екстремни метеоролог­ични условия.

В някои развити страни адаптацият­а вече спасява живот. Приблизите­лно 15 хил. починаха във Франция през 2003 г. в резултат на горещата вълна през август, докато горещата вълна през 2019 г. е убила 1500 души в страната. Подобрение­то се дължи на повишената осведомено­ст за заплахата, мерките на властите и частните инвестиции. Сега има целенасоче­на подкрепа и медицинска помощ за най-уязвимите.

Успехите във Франция са съобразени с нуждите на конкретно население, изправено пред специфични заплахи. Специалист­ите са на мнение, че това, което трябва да се направи за

Изменениет­о на климата представля­ва най-голямата дългосрочн­а заплаха за световната икономика.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria