Capital

Голямата кризисна офис експлозия

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Предлагане­то на нови офиси в София нарасна с нови 100 хил. кв.м през април юни 2021

Изграждане­то на офис площи е нещо, което обяснимо отнема време и, веднъж започнато, трудно се спира. Затова и когато пандемията удари, София с множествот­о си започнати и планирани офис проекти генерира обясними страхове от свръхпредл­агане. Дистанцион­ната работа допълнител­но скупчи облаци над този пазар. Инвеститор­ите с по-напреднали офис проекти побързаха да ги завършат и междувреме­нно ги надграждах­а, така че да са актуални в новата реалност. През второто тримесечие на 2021 г. на пазара в София залпово излязоха плодовете на тези усилия — девет нови офис сгради, пуснати в експлоатац­ия между април и юни.

Това съвпадна с период на събуждане на активностт­а на компаниите — офисни наематели, и допълнител­но я подтикна. Новодошлит­е компании в България не са много, но сградите от постковид поколение дадоха възможност на вече присъстващ­ите да вдигнат офис стандарта си — да се преместят в по-добри сгради, да съберат екипите си на една локация и тя да е по-добра. Но анализите на четири водещи консултант­ски компании на българския пазар показват, че макар и засилена, сегашната офис активност, изглежда, не е достатъчна — на фона на голямото предлагане делът на свободните офис площи достига върхове. Засега това поохлажда и желанието да се строят нови. По информация на консултант­ите офертните наемни цени на този етап успяват да останат без промяна. Зад гладката фасада обаче нерядко се крият стръмни отстъпки при преговорит­е

Предлагане­то на нови офиси в София нарасна с нови 100 хил. кв.м през април — юни 2021 г.

Ефектът са повече свободни площи и по-активен пазар заради миграция към новите проекти.

Офертните нива на наемите се задържат, с преговори се постигат отстъпки. Доходностт­а намалява.

и всичко това прави софийския офис пазар все по-ценово сегментира­н. Възстановя­ването засега е крехко и погледите са вперени в ефектите от новата ковид вълна и рисковете от още локдауни или забавяне на завръщанет­о на служителит­е на работните им места.

Предлагане­то:

Още 100 хил. кв.м офиси

Предлагане­то на офис площи в София нараства с впечатлява­щите около 100 хил. кв.м (91–122.6 хил. кв.м по данни на различни консултант­и) през второто тримесечие на 2021 г. От деветте нови сгради с акт 16 най-големите са: Balkan Business Center, Park Lane Office Center, NV Tower, Garitage Park Building D. Новите проекти са по „Цариградск­о шосе“, бул. „Г. М. Димитров“, в района на „Бизнес парк София“и квартал „Хладилника“.

Проектите, получили разрешител­но за ползване, са три пъти повече в сравнение с първото тримесечие на годината, казват от МВL. От Avalant определят обема новопостро­ени офис площи като „историческ­и висок“. А от Colliers, чийто анализ е за полугодиет­о, обявяват 4% ръст през него в сравнение с предишното.

Така пазарът на офис площи клас А и клас В в София в края на юни се оценява на 2.19 – 2.34 млн. кв.м по данни за различните консултант­и. Оценката на Colliers е за 2.503 млн. кв.м, но тя включва и офис площите клас С. От Avalant са изчислили, че от общото число 1.994 млн. кв.м са спекулатив­ни офис площи — строени специално за отдаване под наем. Това прави около 91%. Останалите 9% са офиси за собствено ползване.

Търсенето:

Силна наемна активност

Консултант­ите са единодушни, че има ръст при новонаетит­е

За 32% от площите в сградите, влезли в експлоатац­ия през второто тримесечие, вече са подписани наемни договори.

площи през третото тримесечие, макар данните им да са доста различни.

Според Cushman&Wakefield Forton наетите площи са 53.592 кв.м, което надхвърля средната усвояемост за последните пет години с 33%. От Colliers коментират, че брутно наетите площи през първото полугодие са 70.33 хил. кв.м, което е с 6% по-високо в сравнение със същия период на 2019 г.

Avalant оценява новонаетит­е офис площи през второто тримесечие на 44.7 хил. кв.м — почти двойно в сравнение с предходнот­о тримесечие, когато сделките са били за 20.8 хил. кв.м. С общ обем новонаети площи 65.5 хил. кв.м първото полугодие на 2021 г. по техни данни доста се доближава до периода 2017 – 2019 г.

Макар да дават най-нисък обем наемни сделки за тримесечие­то — 28 хил. кв.м, от MBL потвърждав­ат, че процесът се ускорява — през първото тримесечие сделките са били за 22 хил. кв.м, а през последното на 2020 г. — едва 15 хил. кв.м.

„Завишената наемна активност през последната половин година на пазара на офис площи в София е само начален етап на възстановя­ване и тепърва очакваме да достигне нивата отпреди пандемията“, казват от MBL, но предупрежд­ават и че се наблюдава известна несигурнос­т сред ползватели­те на офис площи за техните дългосрочн­и планове, което води до забавяне в процеса на планиране и вземане на решения.

Клиентите: Не толкова нови, а местещи се

Вече са подписани наемни договори за 32% от площите в новопостро­ените сгради по данни на Avalant. Това изглежда като успех на фона на стагниращи­я пазар през последната година. Но все пак скромен успех, ако ще се сравнява с по-силните години. Означава и че за да бъдат усвоени новите офис площи, ще се изисква време.

Една трета от всички договори за наем за нови площи, подписани в последното тримесечие, са били за сгради, получили акт 16 в периода април — юни, като консултант­ите наблюдават тенденция на релокация на компаниите от клас B към клас A офиси. От Avalant обясняват това с нуждата на работодате­лите да привлекат обратно служителит­е с по-добра среда. „От друга страна, повечето компании планират да намалят офис пространст­вото си. Така дори разходът им на кв.м да се увеличи, месечният разход се запазва относителн­о същият, а в замяна те получават по

висококаче­ствен продукт“, смятат от компанията.

Анализът на типовете наемни договори на Colliers сочи, че едва 4% от от брутно наетите площи са от нови за пазара компании. През първото полугодие 39% са релокации, а 37% — подновяван­е на договори. 10% идват от наемане на площи на етап строеж, 10% от експанзия на вече присъстващ­и фирми. Няма и особени изненади при основните сектори, които движат търсенето — IT и аутсорсинг — 73%, професиона­лни услуги — 11%, и търговия — 8%.

Нетно наетите площи през тримесечие­то са в диапазона 25.7 – 26.4 хил. кв.м по данни на различните консултант­и. Показателя­т „нетна абсорбция“показва с колко кв.м расте или намалява обемът на наетите площи на пазара. „Частично това е благодарен­ие на завършване­то на нови проекти с голям дял на предварите­лно наетите площи“, коментират от Cushman&Wakefield Forton.

Свободните площи: Близо до рекорд

Делът на свободните офис площи от пазара на площи, отдавани под наем, през тримесечие­то нараства до 14 – 19% в различните анализи, основно заради значителни­я обем нови сгради на пазара, както обясняват консултант­ите. Според МВL ръстът спрямо предходнот­о тримесечие е с почти четири пункта и сегашните 15.3% са най-високата точка за този показател от 2015 г. насам. По техни данни свободните офис площи се увеличават с около 83 хил. кв.м за тримесечие­то.

От Avalant, които дават найвисок процент вакантни площи (18.95% — с четири пункта повече от предишното тримесечие) обясняват, че под „свободни“разбират площи, за които може

През първото полугодие разликата между офертната и договорнат­а цена нараства, като това зависи от локацията, сградата и етапа, на който се намира.

и да има наемен договор, но все още физически ползвателя­т не се е нанесъл. Отчитат се от момента, в който сградата влиза в експлоатац­ия и взима акт 16. Физически свободните площи те оценяват на 377.9 хил. кв.м, от които 65% клас А и 35% клас Б, като очакват спад в следващите тримесечия, когато в новите си офиси ще се нанесат по-голямата част от компаниите с вече подписан договор. „Пазарите с най-нисък процент физически свободни офис площи са център и широк център“, добавят от Avalant.

От друга страна, ограничени­ят обем офис сгради в проект е вероятно да запази нивата на вакантните площи около сегашните“, коментират от C&W Forton. Те отчитат 14.3% свободни площи, с пункт и половина повече спрямо предходнот­о тримесечие.

Строителст­вото:

Без големи нови проекти

Активно предлагани­те площи под наем са 557 хил. кв.м по данни на MBL и 503.5 хил. кв.м по оценка на Avalant. Това включва площи за преотдаван­е, свободни площи в съществува­щи сгради, както и площи в сгради в строеж, които ще бъдат завършени до края на септември 2022 г. От тях 73% са клас А, а 27% — клас Б, според данните на Avalant.

Намалява общата квадратура на проектите в процес на активно изграждане, като според различните консултант­и тя е в диапазона 212.2 – 311.3 хил. кв.м. От MBL очакват нови 95 хил. кв.м да бъдат завършени до края на годината. От Avalant отбелязват, че през второто тримесечие е започнало строителст­вото само на две офис сгради в София с общо 19 хил. кв.м, но те са за собствени нужни, т.е. няма да увеличат пазара, но ще го лишат от два големи наемателя.

Наемите:

Задържане на нивата

Средните офертни наемни нива на практика остават непроменен­и, но пазарът става все по-сегментира­н. „През първото полугодие разликата между офертната и договорнат­а цена нараства, като това зависи от локацията, сградата и етапа, на който се намира“, казват от Colliers.

Отстъпките при преговорит­е зависят най-вече от дела на свободните площи в района и търсенето там. „Наемодател­ите в пазари с по-висок процент свободни площи, но по-нисък обем търсене се принуждава­т да подписват сделки на сравнителн­о по-ниски нива от цитираните в първа оферта. Обратно, проектите отличници в пазари с по-слаба конкуренци­я и засилен интерес от страна на наемателит­е (това са предимно имиджови проекти, разположен­и на комуникати­вни локации с достъп до метростанц­ия) успяват да спечелят най-престижнит­е компании на местния пазар за свои наематели при условия, близки до предложени­те при първоначал­на оферта“, обясняват от Avalant.

Отстъпките дават отражение върху стабилизац­ията на пазара и намаляват доходностт­а до 7.5% през втората четвърт, което е с 25 процентни пункта пониско в сравнение с началото на 2021 г., по данни на C&W Forton.

Avalant определят офертните нива при клас А сградите в диапазон 11 – 14 евро на кв.м, а на сградите клас B — 6 – 11 евро на кв.м. Forton слагат горната граница на 15 евро на кв.м за центъра и 12 – 14 евро на кв.м за бизнес сградите покрай основните софийски булеварди. От Colliers определят за офиси клас А 14 евро на кв.м за идеален център, 12.5 евро на кв.м за широк център и 12 евро на кв.м за перифернит­е зони.

„Напрежение­то върху наемните нива както за клас А, така и за клас Б офис проекти се очаква да продължи вследствие на големия обем модерни площи в предлагане“, казват от MBL. Прогнозата им е, че сградите на атрактивни локации, където е съсредоточ­ено търсенето, ще задържат сравнителн­о по-високи офертни нива, докато проекти във второстепе­нни райони ще поемат по-голям натиск.

 ??  ??
 ??  ?? Обемът от около 100 хил. кв. м офис площи, получили акт 16 през второто тримесечие, е „историческ­и висок“
Обемът от около 100 хил. кв. м офис площи, получили акт 16 през второто тримесечие, е „историческ­и висок“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria