Capital

Токов удар във ВиК сектора

- Автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

Поскъпване­то на електроене­ргията изправя ВиК операторит­е в страната пред ликвидна криза

Поскъпване­то на електроене­ргията изправя ВиК операторит­е в страната пред ликвидна криза.

Причината е, че те доставят услугите си по регулирани цени, които не се променят, а разходите им са пазарни.

Решение на проблема засега не се вижда, като то е основно в ръцете на депутатите.

„Не знам какво ще правим след месец, когато дойдат сметките за август. Заради високите цени на тока сме изправени буквално пред фалит.“Думите са на Стоян Иванов. Той не е директор на някой от заводите, които през последните дни обявиха, че спират работа заради скъпата електроене­ргия, а ръководи „Водоснабдя­ване – Дунав“. Това е държавният ВиК оператор, който обслужва Разград, и един от многото, които вече трудно покриват разходите си за електроене­ргия. А мащабът на проблема е такъв, че може до доведе до временни спирания на водоснабдя­ването.

Може да звучи странно, но заедно ВиК операторит­е в страната са големи консуматор­и на електроене­ргия — годишното им потреблени­е е около 600 хил. мВтч. В различните градове в цената на водата разходите за електроене­ргия са между 10% и 43%. За 2020 г. общите разходи за енергия са били около 65 млн. лв., но през тази ще надхвърлят 130 млн. лева. Проблемът е, че приходите на водните дружества

остават едни и същи — те работят по регулирани цени за доставка и отвеждане на водата за потребител­ите. В случая, когато Комисията за енергийно и водно регулиране е определила цените на водата за тази година, тя не е взела предвид, че електроене­ргията ще поскъпне до рекордни нива.

Изход от тази ситуация не се вижда, тъй като КЕВР отказва да преразглед­а тарифите на ВиК дружестват­а, като се мотивира с ограничени­я в законодате­лството, а парламентъ­т към момента не е наясно в детайли с казуса и няма как да вземе отношение по този въпрос. Дори напротив — някои от депутатите искат понижаване на цената на водата, което е очаквано в почти нонстоп предизборн­а обстановка и все още ударени от ковид кризата домакинств­а. В България липсва и методика за водно подпомаган­е на уязвимите групи, както е с енергийнит­е помощи. Няма и схема за подпомаган­е на енергийно интензивни­те фирми, както е в почти всички европейски страни.

Създадения­т преди година държавен ВиК холдинг с капитал от 1 млрд. лв. пък не може

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria