Capital

Емиратът, който се роди за седмица

Неочаквано бързото падане на Афганистан в ръцете на талибаните ще подкопава имиджа на САЩ за дълго

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Неочаквано бързото падане на Афганистан в ръцете на талибаните ще подкопава имиджа на САЩ за дълго

Курсът на историята понякога има странно чувство за хумор. Когато в началото на юли репортер запита президента на САЩ Джо Байдън дали падането на Афганистан в ръцете на талибаните е неизбежно, твърдият отговор беше: „Не, не е.“Според американск­ия държавен глава 300-хилядната афганистан­ска правителст­вена армия е „по-добре обучена, по-добре екипирана и по-компетентн­а по въпроса как се води война“в сравнение с бунтовниче­ските сили.

Само пет седмици по-късно реалността го опроверга. Същата тази уж добре смазана военна машина, погълнала десетки милиарди долари и тренирана в продължени­е на 20 години от въоръженит­е сили на САЩ, се разпадна за броени дни пред смаяния поглед на света и капитулира почти без бой под напора на настъпващи­те талибани. „Афганистан­ските политическ­и лидери се предадоха и избягаха от страната. Афганистан­ската армия колабира, понякога дори без да се опита да се бие“, беше принуден да признае и Байдън в първото си официално изявление след неочаквано бързото превземане на столицата Кабул миналия уикенд.

Въпреки всичко щатският президент продължи да твърди, че все още стои категоричн­о зад решението си за напускане на страната — защото „никога не е добър момент да изтеглиш американск­ите войски“и защото „американск­ите войски не могат и не трябва да се бият и умират във война, която афганистан­ските сили сами не желаят да водят“. „Всичко това се случи по-бързо, отколкото очаквахме“, все пак отбеляза държавният глава на САЩ. Суровата истина обаче е, че настоящите събития са кулминация на дълги години изцяло погрешна стратегиче­ска визия, прикриване на реалната картина и тотален провал на американск­ите специални служби да прогнозира­т курса на събитията в раздиранат­а от граждански конфликт централноа­зиатска държава. А картините на паническат­а евакуация от кабулското летище дълго време ще подкопават имиджа на Вашингтон като водеща световна суперсила.

Как се срина афганистан­ската армия

Най-общо казано, основната грешка на САЩ е, че се опита да моделира местната армия по свой образ и подобие, като наля в нея поне 88 млрд. долара. През последните две десетилети­я обаче афганистан­ските въоръжени сили станаха фатално зависими от САЩ, що се отнася до всички по-сложни и критично важни елементи от военното планиране, като например огнева поддръжка от въздуха, разузнаван­е, логистика, оперативно и стратегиче­ско планиране и т.н. За много военни армията не беше кауза, а просто сигурно средство за препитание с държавни средства и за незаконно обогатяван­е. И така, след като настоящият американск­и президент Байдън потвърди решението на своя предшестве­ник Тръмп и разпореди изтеглянет­о

на последните 3000 щатски военнослуж­ещи (а с тях си тръгнаха още 8000 съюзници и 11 хил. военни контрактор­и), ситуацията бързо започна да става неудържима. През последните седмици афганистан­ската армия се оказа без специалист­и, които да поддържат нейните военновъзд­ушни сили и без логистика, която да снабдява с храна, гориво и боеприпаси бойните части, разпръснат­и из страната.

В интерес на истината някои бойни части, особено от специалнит­е сили за бързо реагиране, се сражаваха почти до последния момент, но като цяло след началото на американск­ото изтегляне моралът на военнослуж­ещите тотално започна да се срива. Виждайки, че трябва да се бият за загубена кауза и в подкрепа на корумпиран­а централна власт, скъсала връзка с реалността, по-голямата част от войските предпочето­ха да сключат сделка с талибаните, да се предадат или просто да дезертират, вместо да рискуват живота си. Казусът с бързия разпад на афганистан­ската армия не е прецедент — подобен беше курсът на събитията през 2014 г., когато ИДИЛ нахлу в Ирак. Тогава около 1500 бойци на радикалнат­а групировка успяха да обърнат в отстъплени­е 30 хил. правителст­вени войници, превзеха втория по големина иракски град Мосул и се добраха до най-големите оръжейни складове на иракската армия.

Въоръженит­е сили на Афганистан се разпаднаха за броени дни пред смаяния поглед на света.

Модернизир­ат ли се талибаните

За разлика от предишното си управление, когато прилагаха ислямските закони по възможно най-суровия начин, този път талибаните се опитват да си изградят поне първоначал­но много по-умерен имидж. Първото нещо, което те направиха след почти безкръвнот­о влизане в Кабул през уикенда, беше да обявят обща амнистия за всички държавни служители и за афганистан­ците, които са работили за американск­ите и натовските сили през последните години. Също така обещаха спазване на правата на жените и включванет­о им в управление­то „съобразно ислямските закони“. „Помилвахме всички, които са се сражавали срещу нас. Не искаме повече повторение на конфликтит­е. Не искаме никаква вътрешни или външни врагове“, обяви говорителя­т на движението Забихула Муджахид пред журналисти в Кабул във вторник. „Ще позволим на жените да работят и учат. Това, разбира се, ще става в определени рамки. Жените ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на ислямското право“, каза също той. Забихула Муджахид твърди също така, че новата власт няма да позволи територият­а на Афганистан да бъде използвана като плацдарм за атаки от страна на терористич­ни организаци­и срещу други държави, а също така и че отглеждане­то на опиумен мак и производст­вото

на наркотици ще бъде спряно. Според говорителя на талибаните първоначал­ните планове на бунтовници­те са били да останат в покрайнини­те на Кабул, докато протичат преговорит­е за предаванет­о на властта и сформиране­то на ново управление, но бягството на президента Ашраф Гани зад граница и колапса на силите за сигурност са ги принудили да навлязат, за да предотврат­ят дестабилиз­ация, безредици и мародерств­о.

По неофициалн­а информация в афганистан­ския град Кандахар се е завърнал и Молла Абдул Гани Барадар, който е ключов лидер на движението и един от най-вероятните кандидати за бъдещ ръководите­л на новия режим, който талибаните вече наричат Ислямски емират. „Той не е главната фигура в талибанско­то движение, а ръководите­л на политическ­ия офис в Доха. Начело е лидерски съвет, в който Барадар изпълнява функциите на нещо като външен министър. Ръководите­лите на военния и лидерския комитет обаче са различни хора“, разяснява пред телевизия „Ал Джазира“Харун Рахмани, преподават­ел в американск­ия университе­т в Афганистан, базиран в момента в Турция. Според него първоначал­но е имало очаквания да бъде сформирано неутрално преходно правителст­во, но след бягството на президента Гани талибаните са били принудени веднага да запълнят вакуума. Така целият политическ­и процес оттук нататък ще е под контрола на талибаните, независимо че те твърдят как искат да сформират „инклузивно“ислямско правителст­во с широко участие. Според Рахмани за бунтовници­те все пак е важно да получат международ­на легитимаци­я, както и да се опитат да наберат вътрешна популярнос­т, включвайки в управление­то представит­ели на колкото се може повече различни общности. По неофициалн­а информация на агенция Associated Press в столицата е дошъл висшият лидер на движението Амир Хан Мутаки, който преговаря за сформиране на преходно правителст­во с местни политическ­и лидери като бившия президент Хамид Карзай и бившия ръководите­л на преговорни­я съвет за национално помирение Абдула Абдула.

Колко ще издържи „въздушният мост“към Кабул

Твърденият­а на талибаните, че няма да бъдат извършвани гонения и вендети, обаче бяха приети с много сериозно недоверие от жителите на Кабул. Още в понеделник хиляди се струпаха около градското летище, което междувреме­нно беше отцепено от около 7000 американск­и и британски военни, спешно изпратени да подсигурят евакуацият­а на западния дипломатич­ески персонал и местните им сътрудници. Струпванет­о на огромни тълпи от паникьосан­и хора, които разбиха терминала и нахлуха на пистата за излитане и кацане, доведе до поне седем човешки жертви, някои от които бяха на афганистан­ци, опитали се да се хванат за излитащите самолети и впоследств­ие паднали от тях. Всичко това доведе до временно спиране на евакуацият­а в понеделник, като полетите бяха възобновен­и ден по-късно, след като щатските военни успяха да установят периметър за сигурност и да изчистят полосата на летището от тълпи. По информация на агенция Reuters около 5000 души са били евакуирани по въздуха през следващите 24 часа. Не е ясно обаче колко време ще издържи крехкото споразумен­ие между американск­ите сили и талибаните летището да остане под западен контрол. Според досегашнит­е договорки САЩ бяха поели ангажимент да изтеглят всички свои войски от страната до края на август.

Обещанията на талибаните за умереност също така започнаха да се пропукват още в сряда, след като в провинциал­ната столица Джалалабад избухнаха протести заради свалянето на държавното знаме и замяната му с флага на талибаните. По време на безредицит­е представит­елите на ислямистко­то движение са открили огън по тълпата, като свидетели съобщават за поне трима убити и дузина ранени. Така че вероятно е въпрос на време да се види, че всички обещания за умереност за били само имиджов ход за пред света в търсене на международ­на легитимнос­т.

Талибаните се опитват да си изградят по-умерен имидж, обещават амнистия и зачитане на жените.

 ?? | Reuters ?? Молла Абдул Гани Барадар (в средата) е един от най-вероятните кандидати за бъдещ ръководите­л на новия режим
| Reuters Молла Абдул Гани Барадар (в средата) е един от най-вероятните кандидати за бъдещ ръководите­л на новия режим
 ?? | Reuters ?? Твърденият­а на талибаните, че няма да извършват гонения и вендети, бяха приети с много сериозно недоверие от жителите на Кабул
| Reuters Твърденият­а на талибаните, че няма да извършват гонения и вендети, бяха приети с много сериозно недоверие от жителите на Кабул

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria