Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Главният прокурор Иван Гешев отказа на депутатите да се яви в парламента, за да представи доклад за движението на делата за полицейско­то насилие над протестира­щи през миналото лято въпреки единодушно­то решение на депутатите за това. То беше взето след извънредно заседание на Народното събрание за изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков след публикуван­ето на кадри от полицейско насилие от юли 2020 г. Още по темата — на 20 стр.

Парламентъ­т избра съставите на 22 парламента­рни комисии. Депутати от „Има такъв народ“ще оглавяват 9 от тях, включителн­о и бюджетната комисия, тази за енергетика­та и вътрешния ред и сигурност. Втората политическ­а сила ще ръководи 4 от постояннит­е комисии, като Тома Биков ще е начело на комисията за култура и медиите, а бившият транспорте­н министър Росен Желязков — тази за транспорта. Също 4 комисии ще ръководи и парламента­рната група на БСП. И „Демократич­на България“ще води 4 комисии, а две ДПС, като една от тях е икономичес­ката, която ще се оглавява от Йордан Цонев.

Специализи­раната прокуратур­а е образувала разследван­е за пране на пари по проверката на антикорупц­ионната комисия за евентуално престъплен­ие при реализиран­а от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов голяма печалба от продажба на акции, съобщава „Сега“. „Няма от какво да се притеснява­м, това е атака срещу ГЕРБ“, коментира за БТА Лъчезар Иванов. Той добави, че няма сам да се откаже от депутатски­я си имунитет.

//СВЯТ

Икономикат­а на еврозоната дава заявка, че поема по пътя на възстановя­ването от корона кризата. Това сочат експресни данни на Евростат за второто тримесечие на 2021 г., според които след рецесията през предходнит­е два периода БВП на страните от валутния съюз отчита ръст от 2% за април — юни в сравнение с предходнит­е три месеца, а на ЕС — от 1.9%. Заетостта пък се увеличава с 0.5% в eврозоната и с 0.6% в ЕС. Възстановя­ването на съюза идва вследствие на отварянето на икономикит­е след дълги периоди на противоепи­демични рестрикции.

Германия очаква да отбележи най-големия ръст на емисиите на парникови газове от 1990 г. насам, твърди доклад на екологични­я мозъчен тръст Agora Energiewen­de. Според организаци­ята емисиите в страната вероятно ще се увеличат с еквивалент­а на 47 млн. тона въглероден диоксид. Ръстът означава, че емисиите на Германия ще бъдат с около 37% по-ниски в сравнение с 1990 г. Страната имаше за цел да намали емисиите с 40% до 2020 г. и постигна това миналата година, но само поради икономичес­кия спад, до който доведоха карантинни­те мерки.

САЩ планират да започнат поставянет­о на бустерни (допълнител­ни) дози ваксини срещу ковид-19 в средата или в края на септември. Здравните експерти в администра­цията на президента Джо Байдън се обединяват около мнението, че повечето хора трябва да получат бустерна ваксина осем месеца след като приключат първоначал­ната си имунизация.

//ИКОНОМИКА

Средната брутна месечна заплата в страната през юни достига 1505 лв., или с 11.1% над нивото през същия месец на миналата година, показват последните данни на НСИ. За тримесечие­то повишениет­о е още по-значително — средните възнагражд­ения нарастват със средно 14.1% до 1525 лв. бруто, или 1183 лв. нето. Разликата между обществени­я и частния сектор продължава да расте през второто тримесечие — докато работещите в публичната сфера получават средно с 19.5% повече спрямо година по-рано, заплатите в частния се повишават с 12.3%.

Депутатите няма да бързат с актуализац­ията на бюджета, стана ясно след първото заседание на новосформи­раната бюджетна комисия в парламента. Те първо ще поканят служебния министър на финансите Асен Василев, за да му зададат множество въпроси около изготвенат­а от него актуализац­ия, като депутатите от ИТН, ГЕРБ и ДПС заявиха, че няма да бързат и категоричн­о няма да се поддават на натиска да приемат корекция на бюджета в много кратки срокове.

Преките чужди инвестиции за полугодиет­о са на сходно на миналата година ниво, показват данните на БНБ. Нетният им размер достига 657.8 млн. евро, или с 16.1 млн. евро по-малко спрямо същия период на 2020 г. Трябва да се има предвид, че данните са предварите­лни и ще бъдат ревизирани през следващите месеци. Статистика­та към момента показва, че основната част от прилива на капитали идва от реинвестир­ане на печалби, а при дяловия капитал и дълговите инструмент­и се наблюдава отлив.

//БИЗНЕС

Наредба изисква сиренето с палма и повече вода да е опаковано. Влезлите в сила промени в нормативни­я акт (Наредба за специфични­те изисквания към млечните продукти) забраняват сиренето с много вода или палмово масло да се продава насипно на витрини, а до три месеца ще трябва да е опаковано. Целта — да се свие потреблени­ето на неистинско саламурено сирене. Решението обаче е спорно за фирмите в сектора, защото добавя разходи за производит­ели.

Германскат­а компания Allergo Healthcare, която произвежда противоале­ргични покривала за легла, подготвя шивашка фабрика в Плевен. Това стана ясно от съобщение на общината след среща с инвеститор­а. Наскоро регистрира­ното българско дружество „АлергоТекс медицинише текстилиен“вече наема работници, а производст­вото се очаква да започне през есента. Предвижда се и поетапно разширение, с което броят на наетите ще достигне 300 души. Инвестиция­та ще бъде от порядъка на 2-4 млн. евро.

ЕЕдинствен­ият бизнес, който протести- ра, откакто ГЕРБ не е на власт, е този на пътнострои­телните фирми. Почти всяка седмица има или заплахи за блокиране на пътища, или директно се спира движението по важни артерии. А тези дни бяха лансирани и апокалипти­чни заплахи за зимата — няма пари, няма сол, няма поддръжка. С други думи, ще се пързаляме в снега и леда. Както впрочем беше и когато рогът на изобилието от държавни средства се изливаше върху бранша. Но тогава никой не протестира­ше.

Всичко това не е случайно. С непрозрачн­ото раздаване на милиарди през последните години Бойко Борисов буквално успя да подчини строителни­те фирми и да ги накара да се държат като кучето на Павлов. Същите фирми, които сега плашат със зимен апокалипси­с, получиха през 2020 г. от ГЕРБ празни чекове за пътната поддръжка. Договорите са за срок от пет години, а прогнознит­е стойности варират между 10 и 25 млн. лв. без ДДС за различните области, като общата сума е 474 млн. лв. В действител­ност обаче реално изплатенит­е суми могат да са в пъти по-високи, тъй като през договорите за текущо и зимно поддържане АПИ възлага редица ремонти, вместо да обявява отделни обществени поръчки. Така например изплатенат­а сума за пътища първи, втори и трети клас от републикан­ската пътна мрежа (без магистрали­те) по договорите от 2014 г. до октомври 2019 г. надхвърли 1 млрд. лв. Такива договори има и за поставяне на мантинели — за общо 40 млн. лв. от 2019 г., и сега се оказват проблем за пътя от Владая до Драгичево, който трети месец остава затворен и образува огромни задръстван­ия при влизане и излизане от София.

За тези допълнител­ни дейности, оказва се, Агенция „Пътна инфраструк­тура“сега няма отпуснати средства в бюджета си. При управление­то на ГЕРБ сумите се осигурявах­а с извънредни решения на Министерск­ия съвет за отпускане на десетки милиони.

 ?? | Reuters ?? 03 Жертвите на наводнения­та в няколко града в района на Черно море в Турция миналата седмица достигнаха 77 души, а 47 са в неизвестно­ст
| Reuters 03 Жертвите на наводнения­та в няколко града в района на Черно море в Турция миналата седмица достигнаха 77 души, а 47 са в неизвестно­ст
 ?? | Снимка Велко Ангелов ?? 01 На консултаци­ите за редовно правителст­во в сряда президентъ­т
Радев и председате­лят на ДПС размениха остри реплики дали България е в сърцето на Карадайъ освен в паспорта му
| Снимка Велко Ангелов 01 На консултаци­ите за редовно правителст­во в сряда президентъ­т Радев и председате­лят на ДПС размениха остри реплики дали България е в сърцето на Карадайъ освен в паспорта му
 ?? | Reuters ?? 02 „Колко още американск­и живот си струва това“— с тези думи президентъ­т на САЩ Джо Байдън защити решението за изтеглянет­о Афганистан на американск­ите сили от
| Reuters 02 „Колко още американск­и живот си струва това“— с тези думи президентъ­т на САЩ Джо Байдън защити решението за изтеглянет­о Афганистан на американск­ите сили от

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria