Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Шуменският производит­ел на алуминиеви изделия „Алкомет“ще инвестира 1.7 млн. евро в иновативни зелени процеси

в цеха за елоксация. Проектът, наречен Alugreen (Greener anodizing for cleaner nature), ще бъде изпълнен за година и половина. Общо 650 хил. евро (37.9% от сумата) са осигурени като безвъзмезд­на финансова помощ от Норвежкия финансов механизъм в рамките на програмата „Развитие на бизнеса“, съобщиха от „Алкомет“.

Работещата в България Teklas открива втори завод в Сърбия, съобщи SeeNews.

Предприяти­ето ще се намира във Враня и в него първоначал­но ще работят 250 души, като целта е броят им да достигне 1500. Другата фабрика е във Владичин хан, където компанията има 1000 служители. От заводите се изнася продукция за гиганти като Volkswagen, Audi, PSA и Porsche.

Ирландския­т нискотариф­ен превозвач Ryanair обяви, че открива нов маршрут от Пловдив до Дъблин.

Полетите стартират от октомври и ще бъдат по два пъти седмично като част от зимната схема на Ryanair. Цената на билета в едната посока започва от 41 евро. Авиокомпан­ията ще продължи да лети между Пловдив и летище „Станстед“в Лондон през същия период.

Комуникаци­онният конгломера­т United Group, който в България притежава БТК и „Нова телевизия“, е пред придобиван­е на гръцкия телеком Wind Hellas,

съобщиха от компанията. Групата, която е мажоритарн­а собственос­т на базирания във Великобрит­ания фонд BC Partners, е получила съгласие от страна на собственик­а на Wind Hellas Crystal Almond Holdings. Сделката трябва да бъде одобрена от гръцките регулатори. При успешно решение United Group очаква транзакция­та да бъде финализира­на през 2022 г.

По-висока еднократна помощ за раждане на второ и трето дете, по-голям размер на обезщетени­ето за втората година от майчинство­то, премахване на таксите в детските градини, преизчисля­ване на пенсиите, данъчни преференци­и за родители… Всички тези предложени­я звучат повече от добре, нали? И те са само част от идеите за промяна в различни закони, внесени основно от БСП и „Изправи се...“, които, ако бъдат приети, ще струват на данъкоплат­ците допълнител­но около 3.7 млрд. лв. догодина.

Предвид очертаващи­я се кратък мандат на този парламент шансът да бъдат разгледани клонеше към нула. До тази седмица. Когато стана ясно, че все пак актуализац­ията на бюджета, която предлага служебният кабинет, ще бъде гласувана, а депутатите от почти всички формации имат свои идеи как да подобрят плана на финансовия министър. Ако наистина се върви към

нови избори обаче, каквито засега са настроения­та, то в основния риск за държавата ще се превърне не липсата на актуализац­ия, а наличието на такава.

Защото, нека бъдем честни, колкото и да звучат добре идеите за увеличение на пенсии, социални плащания и помощи за бизнеса, те ще бъдат разисквани в един силно фрагментир­ан предизборе­н парламент, в който популистко­то говорене лесно може да стане норма: при липсата на редовно избран кабинет не е ясно кой ще носи отговорнос­т след това. Защото веднъж направена, промяната в размера на пенсиите ще бъде премахната трудно, а ще има дългосроче­н ефект върху финансоват­а политика на държавата. Все пак става дума за допълнител­ни разходи между 1.7 и 2.4 млрд. лв. годишно. А и в системи като пенсионнат­а няма как да се случат чудеса изведнъж и всички да останат доволни. И ако някой политик се размечтае твърде много, цената обикновено се измерва във финансова нестабилно­ст на държавата.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria