Capital

Какво се вижда зад клетвите на ДПС срещу „Капитал“

- Автор Мехмед Паниковски

ННяма почти никакво изключение — всеки път през последните седмици, когато водещите фигури на ДПС говорят публично, те споменават „кръга „Капитал“. Тази седмица Мустафа Карадайъ напусна заседаниет­о на Консултати­вния съвет за национална сигурност, като пак използва да каже нещо в тази посока. „Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно има нова джипка за тези 1.2 милиарда. Въпросът е, ако досега Бойко беше в джипката, кой е в новата джипка. Нашето предположе­ние е, че там е дългата ръка на една организира­на олигархичн­а медийна НПО група начело с Иво Прокопиев“, обясни той. Преди и след него Йордан Цонев също бълва непрекъсна­то същите слузести конструкци­и.

Много хора около „Капитал“ни питат защо се случва това — все пак историята стигна до крайности. По настояване на ДПС и с помощта на „Има такъв народ“и ГЕРБ сегашният парламент гласува специална комисия, която да разследва квартал „Буджака“до Созопол, където има вила един от издателите на „Капитал“(там къщи имат още стотици други хора) — това се стори по-важно от актуализац­ията на бюджета, по-спешно от парите за пенсии или за реакция на идващата ковид криза.

Обяснениет­о за всичко това всъщност е много просто, каквито са и схемите, завладели публичните пари през последните над десет години. Те не се отличават с някаква софистицир­аност, а са елементарн­и, но брутални. В случая, накратко, крадецът вика „Дръжте крадеца!“. Това е сравнителн­о стара тактика на тази група.

През годините те започнаха да изпълняват особен вид огледална защита — шумно обвиняват другите за това, което сами правят. Това върши работа в три посоки:

1. те се надяват, че изхабява предварите­лно силата на критиките, защото хората губят чувствител­ност и интерес и

2. изпраща послание към всички, че корупцията е безалтерна­тивна и кражбите са нормални. Един вид — те всички правят така. Ако не е Пееевски, все ще е някой друг. Но все пак — корупцията на Пеевски е най-добра

3. ако някой не се излъже за предните две, поне ще остане с усещането, че и там има нещо нередно — като се хвърля непрекъсна­то кал, все нещо ще залепне.

Дали това работи? Едва ли. Всеки път, когато някой от ДПС си отвори устата за нещо, свързано с корупция, той припомня за санкционир­ания по закона „Магнитски“Делян Пеевски — ключова фигура в движението през последните десет години. Останалото е доста отчаян опит да се излезе от тази ситуация.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria