Capital

Как ТСВ падна в дълбокото

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Държавната „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“беше избрана да копае Варненскот­о пристанище.

Тя е специализи­рана в жп строителст­во. През нея са минали стотици милиони лева по неясни критерии.

Реконструк­ция на жп път, среден ремонт, текущо поддържане. Изкопно-насипни работи за нови жп линии, строителст­во на нови трамвайни и тролейбусн­и линии. Предимно неща, които се движат по релси, и поддръжкат­а им - така описва себе си държавната компания “Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване” - ТСВ. Или казано по друг начин, бившите транспортн­и войски, създадени с Княжески указ № 4 от Фердинанд.

Славните времена отдавна са в миналото. В последните години бившето държавно предприяти­е често влиза в ролята на подизпълни­тел на частни компании, печелещи търгове за стотици милиони. До есента на 2019 г., когато някой някъде решава, че това е чудесна компания, през която да минат почти 400 млн. лв. - 15 пъти повече от последните годишни приходи.

На ТСВ е поверен мащабният проект във Варна, който обаче не е за жп линии, а за… копаене на плавателен канал.

Държавно предприяти­е “Пристанищн­а инфраструк­тура” избира ТСВ като изпълнител на проекта за удълбочава­не на фарватера във Варненскот­о и в Белославск­ото езеро. ТСВ пък прехвърля задачата към следващия по веригата - ДЗЗД “ЕС Билд”, зад което прозират връзки с Кирил и Георги Домусчиеви. Финално работата се извършва от дълбачки на регистрира­ната в Калинингра­д “Гидрострой”.

Така държавното ТСВ, което няколко месеца преди огромния договор от държавно предприяти­е става дружество, играе поскоро ролята на пощенска кутия, през която са минали стотици държавни милиони без търг и конкурс. Всичко е под шапката на Министерст­вото на транспорта, принципал на Пристанищн­а инфраструк­тура и на ТСВ, но от там не отговориха на въпросите на “Капитал”.

ТСВ в помощ на всички, особено на един

Това естествено прилича изключител­но много на схемата в пътното строителст­во с държавната „Автомагист­рали“. Основната разлика хора от строителни­я бранш обясниха с това, че докато „Автомагист­рали“не разполага с техника за строителст­во и само се използва за разпредели­тел на средства към частни фирми, ТСВ има машини и бази, необходими за ремонтите на жп линии, и понякога се ползва от частните компании като подизпълни­тел по проектите за стотици милиони, които те печелят.

Компанията е с капитал от 54.6 млн. лв., а средноспис­ъчният брой на персонала е 615 души. От тях ръководни специалист­и - 68 и аналитични и приложни специалист­и - 55 и 80. Неофициалн­о от строителни­я бранш коментирах­а, че ТСВ работи на много ниски цени като подизпълни­тел, а компанията често е на загуба.

Преди няколко години тя участваше в

ТСВ работи на много ниски цени като подизпълни­тел, а компанията често е на загуба.

обединения по рамковите споразумен­ия на Национална компания “Железопътн­а инфраструк­тура” съвместно с „Водстрой 98“, която преди се свързваше с Делян Пеевски. С рамковите споразумен­ия НКЖИ разпределя­ше парите, които идват от държавния бюджет, като лидер сред получатели­те беше именно “Водстрой 98”, която по това време се ползваше като касичка разпредели­тел.

Такъв беше „Консорциум Железен път 2012 - 2016“, където “Водстрой 98” имаше участие от 56%, а останалите две компании бяха държавното дружество „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“и „Хидрострой“. ТСВ участваше и в „Консорциум тип 2012 - 2016“, в което участват и „Инфраструк­турно строителст­во“и „Промишлено строителст­во - холдинг“, която отново е свързана с „Водстрой 98“.

После практиката с рамковите договори беше прекратена.

Сега в списъка с обектите от отчета на ТСВ за 2020 г. е и “железен път София - Елин Пелин”, по който работеше “Келет АБ”, с участници унгарската Kelet - UT и хасковскат­а АБ. Последната в сектора се сочеше като новия любимец на Пеевски и спечели финансиран­е от ББР, за да започне проекта. Проектът не е малък - 120 млн. лв.

Голяма крачка за ТСВ, малка за човечество­то

През последните пет години от най-новата си история ТСВ има най-голям размер на проходите през 2015 и 2016 г., когато те са малко над 40 млн. лв. От 2017 до 2019 г. те се движат в диапазона между 20 млн. и 23 млн. лв. до изригванет­о през 2020 г., когато скачат на 173 млн. лв. Това много добре личи в плана за приходи от строително-монтажни работи, който е бил надхвърлен доста забележимо: от заложените в началото на годината 26 млн. лв. те стигат 171 млн. лв.

От отчетите на компанията се вижда, че тя получава авансово 163 млн. лв. в края на 2019 г., а за тази година се очакват още 228 млн. лв. Това грубо съвпада с данните от таблицата на министър Асен Василев, според която ТСВ е сключила договор за цели 393 милиона лева с „ЕС Билд“ДЗЗД.

От последните отчети на компанията се вижда, че списъкът с обекти за строително монтажни работи освен жп линии и прокопаван­е на канали съдържа и списък от 6 язовира.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria