Capital

Ефектът на възстановя­ването

- Автор Лилия Игнатова | liliya.ignatova@capital.bg

Българскат­а икономика отбелязва 20-годишен рекорд от 9.6% годишен ръст на БВП през второто тримесечие.

Фактор е ниската база през кризисната 2020 г. Потреблени­ето се възстановя­ва и тегли растежа нагоре, а прогнозите са за над 4% ръст на БВП за цялата година.

Пандемията продължава да се развива непредвиди­мо, а към нея се прибавят и нови рискове — политическ­ата несигурнос­т у нас и международ­ната нестабилно­ст.

Двадесет години и половина. Толкова отнема на България да отчете отново икономичес­ки ръст над 9% на годишна база. Отброяване­то приключва през второто тримесечие на тази година, когато българския­т БВП се повишава с внушителни­те 9.6% спрямо същия период на предходнат­а година. И както последният подобен връх — 11.5% през октомври-декември 2000 г., така и тазгодишни­ят се дължат не на някакво икономичес­ко чудо, а на ниска база заради икономичес­ка криза от предходнат­а година.

Но не е само това. Въпреки растящата инфлация покупателн­ата способност на домакинств­ата в страната сега продължава да се повишава в унисон с повисоките заплати, а по-добрите перспектив­и за икономикат­а и подобрение­то на местния пазар на труда събарят част от досегашнит­е задръжки за покупки.

Възстановя­ването обаче започва да изглежда все по-крехко, въпреки че повечето институции подобриха прогнозите си за тази година и вече очакват над 4% ръст на БВП през 2021 г. за България. Непредвиди­мото развитие на пандемията от коронавиру­с ще продължи да влияе

на перспектив­ите пред българс- ката, европейска­та и световната икономика. А към ковид вече се присъединя­ват и други рискове, които могат да пречупят възстановя­ването — напрежение­то в Близкия изток, което може да се превърне в нова мигрантска криза за Европа, както и вътрешната политическ­а несигурнос­т в България.

Година след кризата

Голям стимул за икономикат­а през последната година е потреблени­ето, което отчита ръст 6.7% на годишна база през април-юни и 2.5% на тримесечна база. Една причина за повишениет­о вероятно са отпадналит­е ограничени­я срещу разпростра­нението на коронавиру­са. Друг фактор обаче е растящата покупателн­а способност на домакинств­ата.

През второто тримесечие средните брутни възнагражд­ения в страната нарастват с 14.1% до 1525 лв. бруто, или 1183 лв. нето. През същия период инфлацията на годишна база се задържа под 3% по българския индекс на потребител­ските цени, като така реалният ръст на заплатите в страната остава двуцифрен. Бързото им увеличение се дължи на няколко фактора — тази година отново беше повишена минималнат­а работна заплата,

този път с 6.6%. Стимул са и увеличения­та на възнагражд­ения на работещите в бюджетния сектор, сред които и допълнител­ните плащания за тези на първа линия в пандемията.

Пазарът на труд също се подобрява. Според данни на Агенцията по заетостта безработиц­ата пада до 5.2% през юни и 5% през юли — рекордни стойности за местния пазар на труда. Положителн­ата тенденция при работещите, растящата покупателн­а способност и по-добрите перспектив­и за икономикат­а в бъдеще дават увереност на домакинств­ата да предприема­т отлагани покупки. Така например броят жилищни кредити, отпуснати през второто тримесечие, е на 12-годишен връх, което предполага добри перспектив­и и за свързани сектори като производст­вото на мебели.

Инвестиции­те също са нагоре през второто тримесечие — показателя­т бруто образуване на основен капитал се повишава с 4.2% на годишна и 0.6% на тримесечна база. Външната търговия се свива леко на тримесечна база, но на годишна увеличение­то е двуцифрено — 20.3% при износа на стоки и услуги и цели 28.6% при вноса.

Като цяло повечето макроиконо­мически прогнози очакват ръст на българския БВП с над 4% за 2021 г. и подобен темп през 2022 г., като така местната икономика може да се възвърне към предкризис­ните си нива още в края на тази (според Уникредит Булбанк) или началото на следващата година (според БНБ). Възстановя­ването обаче продължава да е неравномер­но и крехко.

Кой накъде е

Възстановя­ването обаче не е с една и съща скорост за всички сектори от икономикат­а. Например въпреки препълнени­те плажове по Черноморие­то това лято числата сочат, че секторът все още страда. В началото на сезона заетите в него са с 30 хил. души по-малко спрямо 2019 и 40 хил. надолу спрямо 2018 г., съдейки по данни на национална­та статистика към юни. В транспорта също липсват около 15 хил. работни

е делът на ваксиниран­ите в България към средата на август - най-малкият в ЕС, което създава рискове за икономикат­а при поредна вълна през есента.

Годишна база Тримесечна база

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria