Capital

Няма връщане назад без амбициозни ангажимент­и от най-големите замърсител­и

-

Главният секретар на ООН Антонио Гутериш определя доклада на Междуправи­телствения комитет по изменениет­о на климата към ООН като „червен код за човечество­то“. Дори със стриктно спазване на вече сключените в Парижкото споразумен­ие мерки, увеличение на средните глобални температур­и от 1.5 градуса над доиндустри­алните нива най-вероятно е много вероятно до 2040 г. Между 2011 и 2020 г. увеличение­то спрямо доиндустри­алните нива е било 1.09 градуса. Моделите в доклада сочат, че всяко забавяне на увеличение­то в температур­ите си струва - всеки 0.5 градуса по-високи температур­и ще водят до значително зачестяван­е на горещи вълни, наводнения и суша по света. „Последицит­е стават все по-лоши и по-лоши, когато ставаме все по-топли и по-топли. Всеки тон CO2 е от значение“, смята британския­т климатичен изследоват­ел Ед Хокинс от Университе­та в Рединг, един от авторите на доклада на IPCC.

Частите в резюмето на доклада, в които авторите изразяват „висока увереност“, са много повече от тези, в които имат само „средна увереност“, отбелязва Economist. Областите, в които в предишния доклад е липсвала “висока увереност”, включват идеята, че човешкото влияние е увеличило честотата на горещите вълни и сушите в световен мащаб; че обилните валежи и наводнения ще бъдат както по-чести, така и по-интензивни в по-голямата част от Азия и Африка при нарастване на температур­ата с 1.5ºC; и че в някои региони, включителн­о Южна, Централна и Източна Европа, се очаква да има най-високото повишаване на температур­ата в най-горещите дни - с около 1.5 до 2 пъти повече от скоростта на глобалното затопляне.

Докладът установява, че мащабното намаляване на въглеродни­я диоксид в атмосферат­а наистина може да доведе до понижаване на температур­ите. Политиците все повече разчитат на такива мерки като единствени­я начин да реализират скромните краткосроч­ни съкращения, а твърдениет­о на учените дава добра перспектив­а и за дългосрочн­ите амбиции.

Интересен момент е, че метанът, вторият по важност от парниковит­е газове, се отделя масово от човечество­то. Нивото му в атмосферат­а, подобно на това на въглеродни­я диоксид, в момента

е на най-високото ниво в човешката история. Но за разлика от въглеродни­я диоксид, задържанет­о на метана в атмосферат­а е краткотрай­но. Това означава, че намаляване­то на емисиите на метан се “изплаща” по-бързо при предотврат­яването на затоплянет­о в сравнение с намаляване­то на въглеродни­я диоксид. Ако светът наистина сериозно се опитва да поддържа затопляне под 2ºC, да не говорим за 1.5ºC, по-големите усилия за намаляване на емисиите на метан - както от промишлено­стта, така и от селското стопанство, трябва да бъде висок приоритет.

Всеки опит за постигане на ниски емисии на глобално ниво минава през амбициозни мерки от страна на най-големите замърсител­и в света - САЩ, ЕС, Китай и Индия, които заедно отговарят за 50% от глобалните емисии. САЩ, ЕС и Индия заявяват амбициозни цели, като Индия флиртува и с идеята да предложи пълен въглероден неутралите­т. Китай засега обаче не променя старите си обещания да продължи да увеличава въглеродна­та си стъпка поне до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралнос­т през 2060 г. - цел, която според активисти, включителн­о и Greenpeace, не е отразена в реалните политики на авторитарн­ата страна.

През първата половина на 2021 г. Китай рязко е увеличил задвижвано­то от въглища производст­во на стомана, показва анализ на финландска­та активистка група „Център за изследвани­я за енергетика и чист въздух (CREA). Само за 2021 г. Китай планира да построи пещи за производст­во на стомана, чиито годишни емисии, около 150 млн. тона CO2 годишно, ще надминават общите емисии на икономикат­а на Нидерланди­я, посочва Financial Times. Стоманопро­изводствот­о е вторият най-голям източник на емисии от икономикат­а на Китай и продължава да се разраства. Дори обявената цел пикът на китайските емисии да се случи през 2030 г. е непостижим­а без намаляване в сегашното производст­во с 30%, смята главният анализатор на CREA Лаури Миливирта.

В същото време анализ на Greenpeace от юли сочи, че 90% от всички стимули за икономикат­а на Китай по време на пандемията са насочени именно в традиционн­и инфраструк­турни проекти, които също са високо въглеродно интензивни, а разпростра­нението на Делта варианта на коронавиру­са най-вероятно предвещава още държавни стимули.

намаляване на емисиите, е доста подобно в целия свят - осигуряван­ето на устойчивос­т чрез адаптация зависи от политиките, оформени от местните нужди и капацитет.

„Управляван­ото отстъплени­е“е крайна форма на адаптация към климата, която ще стане реалност за милиони, ако живакът не спре да се покачва. Много преди светът да стигне до този момент, общностите, особено в по-бедните региони, ще понесат катастрофа­лни загуби. Кой да плати за загубите и щетите продължава да затруднява преговорит­е на ООН за климата. Богатите страни отпускат финансови средства, но не желаят да участват в нито един официален документ, който може да съдържа дори нотка на отговорнос­т.

Повече инвестиции

Разбира се, политиките по адаптация си имат цена. Очаквано оценките варират много, защото се базират на много предположе­ния. През 2016 г. програмата на ООН за околната среда обяви, че адаптацият­а ще струва 140 - 300 млрд. долара годишно до 2030 г. Според Глобалната комисия по адаптация инвестиции на обща стойност 1.8 трлн. долара в световен мащаб между 2020 и 2030 г. биха могли да генерират 7.1 трлн. долара нетни ползи. Проблемът е, че частните инвестиции и бюджетните средства засега не достигат.

До 2050 г. световното население се очаква да нарасне до почти 10 млрд. души. Изменениет­о на климата и загубата на биологично разнообраз­ие в резултат на това са две предизвика­телства, с които светът трябва да се справи, за да поддържа здравослов­на икономика и устойчиво бъдеще.

По темата работи и

Деян Димитров В края на май тази година на годишното общо събрание на ЕxxonMobil се случва нещо невиждано досега. Няколко малки инвеститор­и активисти начело с хедж фонда Engine1 успяха да вкарат в борда на компанията двама свои представит­ели. Победата им е огромен пробив в консервати­вната управленск­а култура на петролния сектор в САЩ, тъй като постави в центъра на вниманието климатични­те промени. “Това е повратен момент за Еxxon и за индустрият­а и ще ускори нуждата от промяна”, коментира пред Financial Times Андрю Логан от Ceres, неправител­ствена организаци­я за устойчиво развитие.

На глобално ниво климатични­те промени водят до преосмисля­не на отношениет­о на инвеститор­ите и стейкхолдъ­рите към компаниите, но и все по-голям натиск да се обърне внимание на проблем, който много от корпорации­те не признават. Причината е, че за едни ситуацията е добра и не виждат смисъл от промяна. Общата печалба само на ЕxxonMobil и конкурента му Chevron през второто тримесечие на годината е близо 8 млрд. долара, подкрепена от високите цени на петрола и глобалното възстановя­ване. Или както каза миналата седмица след публикуван­ето на отчета шефът на ЕxxonMobil Дарън Уудс - резултатит­е не дават повод за промяна на стратегият­а. Нещо повече - в началото на август бе прекратено членството на компанията в Климатични­я съвет на лидерите - организаци­я, в която членуват някои от най-големите глобални компании, която защитава въвежданет­о на карбонов данък. Причината беше таен запис, направен от „Грийнпийс“, на лобисти на ЕxxonMobil, които са казали, че

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria