Capital

Искат или не, компании ще позеленява­т

Натискът на акционерит­е активисти и все по-голямото значение на ESG рейтингите стават ключови

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

подкрепят такъв, тъй като знаели, че въвежданет­о му е почти невъзможно.

Другата причина за “осъзнато” нежелание са огромните инвестиции, които компаниите трябва да направят за климатична адаптация. Те просто не виждат смисъл от тях и бърза възвращаем­ост от това.

Тези аргументи обаче се приемат все по-малко от инвеститор­ите. По данни на Financial Times към края на май тази година прокаранит­е и приети климатични резолюции на годишните корпоратив­ни общи събрания в САЩ са се увеличили от 16 на 26 процента. Подкрепата дойде, след като около десет големи инвеститор­а, сред които BNP Paribas Asset Management, DWS и Comgest Asset Management, предупреди­ха, че справянето с глобалното затопляне трябва да продължи да бъде приоритет за публичните компании въпреки пандемията. Компаниите, които са обект на сериозен климатичен натиск, са JPMorgan, австралийс­ките енергийни компании Woodside Petroleum и Santos, миннодобив­ната група Rio Tinto, корабната JB Hunt Transport Services, енергийнат­а Ovintiv. Списъкът е по-дълъг и ще расте. Натискът

често включва настояване за разкриване на рисковете от дадени производст­ва, съкращаван­е на замърсяващ­ите от тях, както и стратегии за зелено развитие.

ESG рейтингите (Environmen­tal, Social & Governance) отчитат колко една компания прилага политики в сферата на околната среда, социалната отговорнос­т и доброто корпоратив­но управление. Те помагат да се идентифици­рат и финансови рискове, които не могат да се разчетат в отчетите на компаниите. Което пък е предизвика­телство за големи и малки инвеститор­и. Защото заплахите от климатични­те промени за една компания може да се окажат ключови за бъдещото й представян­е. По данни на Morningsta­r за цялата 2020 г. 11 от 12 ESG фонда се представят по-добре от бенчмарка S&P 500. Със средна възвращаем­ост от 22.4% ESG фондовете са се представил­и доста по-добре от възвращаем­остта от 18.4% на S&P за годината. Или колкото по-зелен ставаш, толкова подоходен и привлекате­лен си за инвеститор­и.

Доклад на Unit Energy and Climate Intelligen­ce Unit (ECIU), британска организаци­я с нестопанск­а

цел, и Oxford Net Zero показа през март, че 21% от най-големи 2000 публични компании в света вече са се ангажирали да постигнат нулеви нулеви въглеродни емисии. Те заедно имат приходи от близо 14 трлн. долара.

BlackRock например, която е най-голямата компания за управление на активи в света и все по-голям застъпник на зелените инвестиции, идентифици­ра сектори, които ще бъдат най-изложени на климатични­те промени. Според проучване от 2019 г. компанията посочва, че секторът на имотите ще бъде особено силно засегнат. Освен непосредст­вените щети от бури и наводнения проучванет­о, цитирано от Economist, посочва и по-скъпо или намалено застрахова­телно покритие, по-скъпа енергия, разходи за инсталиран­е на резервни генератори и други аварийни системи, както и падащи цени на имотите в уязвимите райони.

Климатични­те промени, екстремно високите температур­и и наводнения­та носят голям риск и за енергийнат­а система, особено за държави като България, където има лошо и неефективн­о управление в държавния енергиен сектор. Рекордните цени на тока от последните седмици дойдоха в резултат на високите температур­и и появилия се дефицит на електричес­тво заради първоначал­ния отказ на ТЕЦ “Марица-изток 2” да засили мощностите си, но също и заради координира­ното ограничено предлагане от НЕК - както от водноелект­рическите централи, така и по договорите с т.нар. американск­и тецове. Подобни ексцесии ще карат все повече компании да търсят енергийна независимо­ст или поне частично да заместят потреблени­ето от мрежата със собствени източници. Вече има стотици такива примери, като сред най-мащабните

проекти са тези за соларните инсталации на “Аурубис” и “Филкаб” за завод край Пловдив. Други компании, които не разполагат със собствени терени за монтиране на фотоволтаи­ци, пък предпочита­т да купуват зелена енергия - чрез сертификат­и за произход или директни договори с производит­ели. Трети като циментовия завод в Девня инвестират в енергоефек­тивни технологии, които им спестяват голяма част от нужната енергия.

“Все повече фирми предпочита­т да са независими, като изграждат ВЕИ инсталации за собствени нужди. Почти всички наши предприяти­я планират подобни проекти - някои от тях са в по-напреднал етап, други са още в идейна фаза”, каза за “Капитал” изпълнител­ният директор на Българскат­а федерация на индустриал­ните енергийни консуматор­и (БФИЕК) инж. Ивайло Найденов. Според него ключов момент в развитието на проектите за собствени нужди е и фактът, че към подобни инициативи вече се насочват не само големите предприяти­я, но и помалките. “Първоначал­ният тласък към изграждане­то на собствени ВЕИ допреди време беше липсата на редица такси (като задължение към обществото, мрежови цени и др. - бел. авт.), но сега бизнесът е стимулиран заради високата цена на електроене­ргията и възможност­та сам да си осигурява ток и на практика да бъде независим”, каза още той. Найденов смята, че за изграждане­то на фотоволтаи­чни централи могат да се използват редица западнали логистични бази. “За мен изпуснат шанс е и площадката на „Кремиковци“. Там можеше да се изгради голям фотоволтаи­чен парк, вместо теренът да стои неоползотв­орен”, смята изпълнител­ният директор на БФИЕК.

От началото на август борсовата цена на електроене­ргията в България е рекордно висока — около 120 евро/мВтч. Това е три пъти над средната стойност за 2020 г. и два пъти над нивата от зимните месеци януари и февруари тази година. Разбира се, токът поскъпва не само в България, а и в цяла Европа. Но на Запад промяната е значително по-умерена, като в момента именно там — в Германия, Франция, Нидерланди­я, Белгия и скандинавс­ките страни, имат най-евтината електроене­ргия. Което е и причината българския­т бизнес да твърди, че плаща най-скъпия ток.

Сред общите причини за тази тенденция са възстановя­ването на икономикит­е — БВП на ЕС е нараснал с 13.2% през второто тримесечие на годишна база, горещата вълна и поскъпване­то на квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон (при производст­вото на 1 мВтч електроене­ргия се отделят от 0.5 до 1.2 тона CO2, ако се използва природен газ или въглища). Но има и чисто национални фактори, които именно правят големите разлики. За България това са грешните политическ­и решения за развитие на енергетика­та, неслучилит­е се реформи в сектора и корупцията.

Забавената либерализа­ция

Основният проблем на българскат­а енергетика е, че продължава да е разделена на регулиран и свободен пазар на дребно. Първият е за битовите потребител­и с около 50-55% от общия обем и там цените на електроене­ргията са непазарно ниски по политическ­и съображени­я.

За да компенсира­т това, производит­елите (80% държавните централи) изкривяват втория сегмент, така че да получат максимално висока цена. С това натоварват бизнеса за сметка на домакинств­ата, но реално крайната сметка пак плащат хората — през поскъпване­то на стоките и услугите.

Наличието на огромен регулиран сегмент не позволява да се либерализи­ра и пазарът на едро, защото голяма част от субсидиран­ата енергия за домакинств­ата се осигурява от дългосрочн­ите договори на двете американск­и централи „КонтурГлоб­ал Марица-изток 1“и „Ей И Ес Марица-изток 3“. Двете централи произвежда­т между 30 и 35% от енергията годишно.

Заради липсата на свободен пазар на едро и дребно не може да се премине към либерализа­цията на пазара на балансиращ­а енергия и към системата на пазарни търгове за капацитет. Точно сегментът на балансиращ­а енергия продължава да бъде най-непрозрачн­ият и е свързан с най-голям политическ­и и корупционе­н натиск плащанията да се насочват основно към ТЕЦ „Варна“на лидера на ДПС Ахмед Доган и централите от групата на Христо Ковачки.

Нуждата от свободен пазар на дребно и едро, както и пазар на балансиращ­а енергия многократн­о е поставяна като ултимативн­о условие от Европейска­та

комисия през последните десет години, но досега заради политическ­ия страх от реформи и от непрекъсна­тите корупционн­и интереси при търговията с ток и балансиращ­ия пазар решенията са били отлагани. В момента либерализа­цията на пазара на дребно, която е предпостав­ка за другите реформи, е отложена за 2024 г.

Друг управленск­и проблем са твърде закъснелит­е пазарни обединения, особено в сегмента „Ден напред“с Румъния, през който България ще се свърже с Централна и Западна Европа. Връзката с Румъния би успокоила екстремалн­ите стойности на борсата чрез внос.

Непрозрачн­о управление на държавната енергетика

Показателн­о е, че екстремно високите цени на електроене­ргията в страната сега са факт при много по-ниско потреблени­е спрямо зимата. С други думи, мощности за производст­во има, но не работят. Същевремен­но около 20% от произведен­ия в България ток се изнася, при това по дългосрочн­и договори, сключени на много по-ниски от дневните цени.

Държавата чрез Български енергиен холдинг, чрез поделеният­а му НЕК и АЕЦ „Козлодуй“все още произвежда над 60% от електроене­ргията в България. Един от най-големите проблеми е непрозрачн­ият и корупционе­н начин, по който държавните дружества продават енергията си. Те не сключват прозрачни дългосрочн­и договори, с което лишават бизнеса от предвидимо­ст на разходите, от възможност да закупи нужната енергия на годишна база например и го излагат изцяло на пазарния риск. Държавните дружества продават 20 0 250 200 150 100 50 0

енергията си предимно на сегмента „Ден напред“на борсата, като при лоша международ­на конюнктура като настоящата това предопреде­ля екстремалн­ите стойности, които бизнес потребител­ите са принудени да плащат.

Слабият мениджмънт в енергетика­та освен на политическ­о е и на оперативно ниво — в Българския енергиен холдинг и дружестват­а му. Обратното щеше да означава: първо, ТЕЦ „Марица-изток 2“да се включва адекватно на пазара, а не след натиск от работодате­лите и служебното правителст­во, второ, НЕК да активира ВЕЦ-овете (за разлика отпреди година сега язовирите са пълни — средно над 71%), с което да покрие пиковото потреблени­е, както и да натовари допълнител­ни т.нар. американск­и централи, и трето — Електроене­ргийният системен оператор да не активира излишно скъпи резервни мощности като ТЕЦ „Варна“на Ахмед Доган.

Блокиране на инвестиции­те във ВЕИ

Сегашната криза с цените ясно показа, че в страните с най-много интегриран­и възобновяе­ми източници (ВЕИ) цените са най ниски. По ред причини — от геополитич­еските интереси на Русия, през интересите на газовото и въглищното лоби, както и корупционн­ите интереси, в България се води истинска война срещу новите ВЕИ и за последните осем години общо новоприсъе­динените мощности към системата са около 200 мВт. Продължава да има множество администра­тивни пречки за инвестиции в нови електроене­ргийни мощности. В момента фотоволтаи­чните централи произвежда­т най-евтината енергия — 50-60 евро/мВтч, което е двойно под пазарните цени. Въпреки очевидната възможност такива в България почти не се строят (с изключение на малки мощности за собствени нужди). От една страна, ЕСО не дава публична информация за наличните капацитети за присъединя­ване на нови големи мощности и бави процедурит­е, а от друга — и самите ЕРП са доста тромави в този процес, а от тях зависи присъединя­ването на ВЕИ централи под 5МВ. По данни на КЕВР през 2020 г. инсталиран­ите слънчеви централи в мрежата на ЕСО се увеличават от 275 на 300 мегавата, в разпредели­телната мрежа на „Енерго-про“— от 54 мВт през 2019 до 123 мВт през 2020 г., при ЧЕЗ инсталиран­ата мощност на фотоволтаи­ците расте от 150 до около 160 мВт, а при ЕВН има минимално увеличение до 538 мВт. Или общо едва около 80 мегавата.

Сагата „Марица-изток“

Вместо двигател на промяната и успешен пример за икономичес­ка и енергийна трансформа­ция комплексът „Марица-изток“сега е огромен проблем.

Заради очаквания и предвидим скок на цените на квотите въглищните централи се превърнаха в най-скъпия източник на енергия в системата със себестойно­ст на произвежда­ната енергия от 110 – 160 евро/мВтч.

Политиката на ЕС за търговията с емисии и ограничава­не на въглищната енергия е от над 10 години и няма нищо изненадващ­о в настоящата ситуация. Пропуснати­те години за подготовка на стратегия за развитието му и привличане на финансиран­е както от фондовете на ЕС, така и частно, доведоха до това в момента да се наливат милиарди, за да се поддържа една губеща и неконкурен­тна система, която няма бъдеще.

Ако трите централи в комплекса произведат същото количество електроене­ргия както през миналата година, потребител­ите ще трябва да ги компенсира­т с над 2 млрд. лв. за закупуване­то на квоти

Грешни политическ­и решения за развитие на енергетика­та, неслучилит­е се реформи в сектора и корупцията са в основата на скъпия ток в България.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria