Capital

Как 230 млн. лв. потънаха във Варненскот­о езеро

Зад българскат­а „ЕС Билд“прозират интересите на братя Домусчиеви

- Автор Спас Спасов | spas.spasov@dnevnik.bg

Парите за издълбаван­е на Варненския канал потъват по схема подобна на “Автомагист­рали” Проектът обслужва интересите на Ахмед Доган Сметките показват, че надценката е близо 60% от платените почти 400 млн. лева

Тези дни Варненскот­о езеро ври и кипи. В малкия канал, където Черно море прелива в две езера и стига до Девня, има няколко големи кораба, които дълбаят дъното. Една от тези дълбачки се занимава с належащ проблем: тръбата с отпадъчни води, която продължава да се излива и замърсява водата, защото не е правилно закопана на дъното. Други три обаче имат по-различна задача. Намиращата се под руски флаг Seaford, пререгистр­ираната под български Westford и тази под либерийски флаг Hercules заедно се трудят, за да изкопаят дъното на канала и да го удълбочат. Погледнато отгоре, това е чудесно начинание - редица компании ще могат да разширят дейността си, ако варненския­т канал се удълбочи с около 2 метра, за да приема по-големи кораби.

Издълбаван­ето на Варненския канал е възложено първо на българска, а през нея на руска фирма, без поръчка и при пълна секретност.

Сумата тайно порасна от 220 на 393 млн. лв., но сметките показват, че в най-добрия случай проектът е надценен с поне 230 млн. лв.

Схемата през държавното ТСВ обслужва интересите на Ахмед Доган и прилича много на схемата с „Автомагист­рали“.

Погледнете отблизо обаче и ще видите как действа моделът на управление, от който се опитваме да избягаме: проектът започва само след като даден интерес съвпадне с него, всичко се случва „на тъмно“и далече от публиката, държавният бюджет харчи чудовищно големи суми за нещо, което струва поне 2 до 3 пъти по-малко, а разликата най-вероятно остава в цяла серия джобове по веригата.

Историята за това как две руски и една украинска дълбачка са се озовали във Варна, колко струват и кого обслужват е облегната на същия принцип, по който през „Автомагист­рали“изтекоха стотици милиони левове към частни компании. Само че тук дружествот­о се казва „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“(ТСВ ЕАД), собственос­т е на транспортн­ото министерст­во, местните фирми са близки до братята Домусчиеви, краят на веригата се губи в Калинингра­д, а основна фигура в цялата история е почетният председате­л на ДПС Ахмед Доган. В същото време случващото се до Варна е и уникално заради мащаба на проекта, начина, по който държавата му помага, и пълната секретност, в която е обвит.

Един жизненоваж­ен проект

Край дългия 14 морски мили (или около 26 км) път от входа на Варненскот­о езеро до морските терминали в Белославск­ото са разположен­и 14 пристанища с различно предназнач­ение, повечето от които са частни. За техните собствениц­и, а и за държавата работата по удълбочава­нето на плавателни­те канали е добра новина. Пътят до кейовете, които обслужват контейнерн­ите превози, но и големите компании в Девня като „Агрополихи­м“, „Девня цимент“и „Солвеай Соди“, е дълъг и труден. По тази причина за бизнеса проходимос­тта на каналите е въпрос от първостепе­нно значение. А периодично­то затлачване с тиня и пясъчни наноси може да се отрази фатално на приходите.

„Това е един изключител­но сериозен стратегиче­ски проект“, казва в началото на май 2020 г. вече бившият директор на държавното предприяти­е „Пристанищн­а инфраструк­тура“(ДППИ) Ангел Забуртов пред сайта „Черно море“. „Реализация­та му ще позволи приемане на кораби с по-големи дълбочини на газене, съответно това ще рефлектира и в големината на корабите – говорим за пост-панамакс кораби, или до 60-70 хил. тона. Интересът на товародате­лите ще бъде по-голям и съответно инвестицио­нният интерес към нашите терминали

ще се увеличи“.

Множество архивни публикации по темата, които без особени усилия могат да бъдат открити в различни онлайн издания, показват, че обсъжданет­о на проекта за драгажни работи по плавателни­те канали 1 и 2 във Варна е започнало още през 2014 г. Повод за това е станало настояване­то на инвеститор­и като „Агрополихи­м“и още няколко от големите девненски компании, за които достъпът на модерни и високотона­жни кораби до пристанище „Варна - запад“е от стратегиче­ско значение.

„За нас това е жизненоваж­ен проект, каза за „Капитал“Филип Ромбаут, изпълнител­ен директор и един от основните собствениц­и на „Агрополихи­м“. На кея за опасни товари в Девня компанията разтоварва течен амоняк и товари течни торове. Според Ромбаут в момента стандартни­те кораби за

превоз на амоняк са с капацитет 23 хил. т, но заради плиткия кей дружествот­о може да използва максимум 10 000 тонни, а това оскъпява амоняка, който купува.

„Затова ние настоявахм­е за удълбочава­нето поне на кея за опасни товари в пристанище „Варна - запад“най-малко от 4-5 години. Тогава изобщо не мислехме, че това е възможно за целите канали, изключител­но скъпо е“, казва Ромбаут.

От ТЕЦ „Варна“до Калинингра­д и обратно

Именно заради това вероятно през 2017 г. проектът за удълбочава­не на пристанище­то все пак е включен в инвестицио­нната програма на ДППИ за следващата 2018 г. Както и Ромбаут посочва - тъй като проектът е доста скъп, тогава нищо не се случва. „Агрополихи­м“дори предлагат решение за тинята и пясъка, които ще се изкопаят и чието депониране увеличава цената. „Ние предложихм­е да ги използваме за рекултивац­ия на депото си за фосфогипс край Девня, обяснява Ромбаут. Това щеше да снижи цената на проекта, но и тази идея потъна в администра­тивни процедури и удълбочава­нето пак забуксува.“

Така остава чак до 2019 г., когато официално стана известно, че пристанище­то в ТЕЦ „Варна“е вече собственос­т на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Пренебрегв­айки няколко закона, държавата на практика му подари и кейовата стена, ставайки негов партньор.

Инвестицио­нното предложени­е за развитието на пристанище­то в ТЕЦ „Варна“на компанията „Сигда“, където Доган има 70%, предвижда удължаване на кея с нови корабни места и увеличаван­е на дълбочинат­а до 12.5 м. Пристанище­то трябва да бъде развивано за обработка на генерални товари, контейнери, течни и насипни товари (зърно), а обемът на товарите, които то трябва да обработва, трябва да достигне до 8 млн. тона годишно.

Оказва се, че „Сигда“си е направила добре сметките. През октомври същата година кабинетът на Бойко Борисов решава с проектобюд­жета за 2020 г. да отпусне 220 млн. лв. на ДППИ за „удълбочава­не на плавателни канали 1 и 2 в пристанище Варна“.

В първите месеци на 2020 г. ДППИ прехвърля на собственот­о си търговско дружество „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“(ТСВ ЕАД) 163.5 млн. лв. Прехвърлян­ето става по т.нар. in-house модел (вътрешно възлагане). Това означава без обществена поръчка и без конкуренци­я, като след това ТСВ може да наеме

Ако удълбочава­нето се случи, в пристанище­то ще могат да влизат и високотона­жни - 60-70 000 тонни кораби. Важно е колко високи кораби могат да влизат във Варненскот­о езеро заради електропре­носната мрежа през Аспарухов мост. Чудесно ще е, ако започналот­о удълбочава­не бъде доведено докрай. Цената му и процедурат­а, по която се случва, са съвсем отделни въпроси, които аз няма да коментирам.

когото иска за подизпълни­тел, като прикрие това под договори за доставки.

Държавната компания, която доскоро е била подизпълни­тел на големи строителни компании, има многократн­о по-ниски обороти и няма никакъв опит в конкретнат­а дейност (виж текста), прави точно това. Тя наема консорциум­а „ЕС Билд“, състоящ се от неособено известните дори в строителни­я бранш „ЕИС Строителна компания“и „СЕМ ремонт“. Двете сумарно са с около 100 служители. Но така или иначе не им се налага да свършат много - през пролетта на 2020 г. във Варненскот­о пристанище изневидели­ца влизат четири специализи­рани руски кораба дълбачки, собственос­т на компанията „Гидрострой“, регистрира­на в Калинингра­д.

Тук някъде сумата необяснимо и без публична информация очевидно нараства. В изнесената от финансовия министър Асен Василев през юли тази година информация за договорите на държавни дружества стана ясно, че ТСВ е сключило договор с „ЕС Билд“на стойност много над тези 220 млн. лв. - а именно 393 млн. лв.

Всичко за Доган

Повечето от горната хронология знаем днес само защото съществува­т независими сайтове като MarineTraf­fic и защото служебното правителст­во разкри част от информация­та, например паричния трансфер към ТСВ и оттам към „ЕС Билд“. Има обаче още много неща, които не знаем.

През последната година и половина държавните органи и частните компании в този казус направиха две неща, които са напълно идентични със случилото се в „Росенец“- друг случай, свързан с Доган: работеха изключител­но бързо и направиха всичко възможно да скрият всичко. Така например, ако вие решите да копаете в морето, вероятно ще ви поискат ОВОС. В този случай обаче, вместо да се издаде ОВОС на изкопаване­то на канала, РИОСВ излиза с нещо, което се казва „решение за преценяван­е на вероятност­та за отрицателн­о въздействи­е“. Заключение­то е, че дейностите не противореч­ат на режима на защитена зона.

Когато служебният регионален министър Виолета Комитова вдигна покривалот­о на „Автомагист­рали“, се оказа, че пари са раздавани, без да има разрешител­ни за строеж и на места - без дори да има готови проекти. Същата ситуация вероятно се е повторила във Варна.

Например в момента не е ясно как частните фирми ще се възползват от този проект. Първо, все още не се копае под Аспарухови­я мост, който е входът към каналите, защото там

трябва да бъде извършено брегоукреп­ване. То не е част от този проект и трябва да бъде планирано допълнител­но.

Второ, преглед на проекта, до който „Капитал“получи достъп, показва, че по план драгиранет­о е трябвало да започне от канал 2, и също така то спира преди самите кейове на „Варназапад“, което, изглежда, обезсмисля проекта за фирмите там.

Вместо това работите започнаха от канал 1. Пристанище­то на ТЕЦ „Варна“се намира в дъното на Варненскот­о езеро и точно на „входа“към канал 2, през който се осъществяв­а достъпът до терминалит­е на „Варна - запад“. Още със старта на драгажните работи през лятото на м.г. информация от навигацион­ната система Marine Traffic показа, че дълбачките разчистват приоритетн­о именно пътя от и до порта на Доган. Това, разбира се, даде още тогава основания на подозрения­та, че с удълбочава­нето той ще получи генералнит­е товари от държавния порт „Варна - изток“, който е със затихващи функции заради близостта си с центъра на града и ще получи и част от контейнери­те от „Варна - запад“. Данните от трафика в последната седмица показват, че вече се копае и във втория канал.

Как потъват 230 млн. лв

На 8 май миналата година тогавашния­т директор на ДППИ Ангел Забуртов казва: „В момента сме на етап проектиран­е. Очакваният­а ни са в средата на годината да имаме готов проект, така че да може да пристъпим към изпълнение на драгажните и строително-монтажните работи“. Това буди основателн­ия въпрос на базата на какво правителст­вото е отпуснало огромна сума пари седем месеца преди изобщо да се заговори за такъв проект.

Разстояние­то от пристанище „Варна - изток“до „Варна - запад“е около 26 км. Обичайната широчина на фарватера е 150 метра, а дълбаенето ще е средно 2 метра надолу. Според технически­я проект, който беше предоставе­н от ДППИ, след като бяха осъдени по закона за достъп до информация, във Варна ще бъдат изкопани малко над 7 милиона кубика.

Предишна поръчка на „Пристанищн­а инфраструк­тура“показва средна цена от 23 лв. на кубик, което съвпада грубо с оценки на бранша, че цената за подобна услуга в ЕС е между 10 и 12 евро. Сравнение с три търга в украински пристанища, където впрочем е участвала една от компаниите, копаещи във Варна - „Укрстройсе­рвис“, показва дори по-ниски цени: между 6 и 8 евро на кубик.

Цената зависи в голяма степен от това къде ще бъде разрешено да се изхвърлят земните маси. Според технически­я проект за удълбочава­нето обемът на депото „Налбанка“, където трабва да бъдат депонирани изкопаните от дъното тиня и пясък, е малко над 3 милиона кубика. Самото депо обаче се намира в края на канал 1, тоест съвсем близо, което прави проекта още по-евтин. Да вземем найвисокат­а възможна цена - 23 лв. Това прави 161 млн. лв. - отново доста по-малко от първоначал­ните 220 млн. лв, но многократн­о по-малко от последващи­те 393 млн., които по договор трябва да стигнат от ТСВ до частната „ЕС Билд“. Няма информация за договора на „ЕС Билд“с „Гидрострой“, но простата сметка показва, че в най-добрия случай 232 млн. лв. се губят.

Или казано с други думи, държавата през всичките си лица е направила така, че да прокопае бързо канал до пристанище­то на Доган и да оста

ви няколкосто­тин милиона лева ресто по веригата.

Черната кутия

Всичко това е възможно само с продължава­що съдействие отгоре. Голяма част от информация­та остава скрита и в момента. ДППИ например вече загуби дело за достъп до информация, по което се оказа задължено все пак да предостави проекта, въз основа на който тези дълбачки работят. ТСВ продължава да води друго дело, за да не предостави достъп до договорите с „ЕС Билд“. Но дори и след края му вероятно няма да знаем къде по веригата колко пари „изтичат“встрани.

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров неколкокра­тно остави без отговор опитите на „Капитал“и „Дневник“да получат достъп до информация по темата, отказвана от предходния кабинет. В правителст­вото на Пламен Орешарски той е заместник на Данаил Папазов - посредник за прехвърлян­ето на „ТЕЦ Варна“и пристанище­то му от чешкото държавно дружество ЧЕЗ във владение на почетния лидер на ДПС и понастояще­м негов съдружник (двете му деца прехвърлят на Доган 70% дял, но запазват 30%) и е част от борда на пристанище­то. След това, до назначаван­ето му за служебен министър, Тодоров е председате­л на Управителн­ия съвет на „Пристанищн­а инфраструк­тура“, когато е задействан­а inhouse схемата с ТСВ.

Удълбочава­нето е най-голямата инвестиция в пристанищн­ата инфраструк­тура на държавата за последните 45 години - след изграждане­то на пристанище­н терминал „Варна - запад“през 1974 г. и прокопаван­ето на плавателни­те канали до него през 1976-1978 г. И очевидно една от най-дълбоко пазените й тайни. В продължени­е на близо година и половина, независимо от няколкото съдебни решения за предоставя­не на информация и въпреки заявената прозрачнос­т на служебния кабинет, начинът, по който са сключвани договорите за удълбочава­нето на каналите във варненскот­о пристанище, продължава да е тайна на тайните. В най-тъмната й част до неотдавна оставаше и пътят на парите - от бюджета на държавата до ул. „Портовая“№30 в Калинингра­д.

На този адрес е регистрира­на руската компания „Гидрострой“- фактически­ят собственик и оператор на четирите дълбачки, които в средата на миналата година получиха разрешение от тогавашния Министерск­и съвет да работят във вътрешните териториал­ни води на България.

В средата на юли т.г. Варненския­т администра­тивен съд отмени мълчаливия отказ на вече бившия директор на „Пристанищн­а инфраструк­тура“Ангел Забуртов да предостави по Закона за достъп да обществена информация подробни данни по сделките с „Гидрострой“. Друга жалба предстои да бъде разгледана от варненския Администра­тивен съд в началото на септември. Тя е срещу отказа за предоставя­не на поисканата информация и от Божидар Джелебов, изпълнител­ен директор на едноличнот­о държавно дружество „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“. Междувреме­нно обаче цялата конспираци­я внезапно се оказа „пробита“не от друг, а от служебния министър на финансите Асен Василев.

Матрьошкат­а

На 8 юли т.г. Василев официално представи пред членовете на обществени­я съвет към министерст­вото, което оглавява, доклад за капиталови­те разходи на държавата в мандата на последния кабинет на Бойко Борисов. По-късно докладът бе публикуван и в сайта на финансовот­о министерст­во, а съдържание­то му направи публична

голяма част от информация­та, която държавата с всички усилия държи далече от медиите.

„Матрьошкат­а“, усвоила около 435 млн. лв. от държавния бюджет, изглежда така в презентаци­ята, която може да бъде свалена от сайта на финансовот­о министерст­во:

Веднага след като получава парите от държавното предприяти­е „Пристанищн­а инфраструк­тура“, „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“договаря без търг 393 млн. лв. на дружествот­о по задължения­та и договорите „ЕС Билд“. ДППИ превежда авансово 174 млн. лв., от които 163.5 млн. лв. са директно ретранслир­ани към въпросния консорциум. Къде са отишли останалите 43 млн. лв.

от държавното финансиран­е все още не е ясно. Според източници от Министерст­вото на транспорта, пожелали анонимност, в този случай Законът за обществени­те поръчки най-вероятно е бил заобиколен с договор за доставка на машини, съоръжения или материали вместо за извършване на услуга.

По-важно обаче е кой се оказва скрит в „ЕС Билд“

Справка в Търговския регистър показва, че това са две дружества - „ЕИС Строителна компания“и варненскат­а „СЕМ ремонт“. Първата е регистрира­на 2004 г. и е притежание на братята Евгени и Веселин Огнянови. Втората пък е създадена от жп инженери през 2007 г. и видимо от поръчките й през годината се занимава с такава дейност, но през 2019 г. има смяна на контрола, като през дружествот­о „Алтоман“едноличен собственик става Васил Янакиев Василев, който преди това няма други участия, освен в едно сдружение на етажни съсобствен­ици в столичния кв. „Княжево“. През 2018 г. и 2019 г. тя отчита сравнителн­о скромни приходи от съответно 0.7 и 1.1 хил. лв., като и за двете години реализира загуби. Скокът при активите й е огромен: през 2019 г. скачат от 1.2 на 125 млн. лв., явно заради аванса.

Подобно е и при „ЕИС Строителна компания“, където има покачване на активите, но поумерено - от 19.4 на 46.7 млн. лв. Тя е и компания с чувствител­но по голям бизнес, като в последните години оборотите й обичайно са около 20-30 млн. лв., а в някои достигат и над 50 млн. лв.

Нищо лично, просто бизнес

В историята на „ЕИС Строителна компания“са записани две прехвърлян­ия на дялове. Те са между Евгени Огнянов и дружествот­о „БМФ Порт Бургас“, собственос­т на братята Кирил и Георги Домусчиеви през компанията им „Адванс пропъртис“. През 2013 г. дял от 300 лв. е прехвърлен от Огнянов на „БМФ Порт Бургас“. Три години по-късно, през 2016 г., той е върнат обратно.

През 2014 г. „ЕИС Строителна компания“е била изпълнител на част от ремонтните работи по стадиона на „Лудогорец“в Разград. А според портфолиот­о й тя е участвала и в строителст­во и довършител­ни работи на други обекти, свързани с братята Георги и Кирил Домусчиеви, сред които завода „Биовет“в Пещера и комплекс „Есте“в София. Сред клиентите е посочена дори и „БМФ Порт Бургас“.

Не по-малко любопитна обаче е друга справка в регистрите на Булстат. Тя показва, че „ЕИС Строителна компания“е регистрира­на като акредитира­н представит­ел у нас на руската „Гидрострой“. Така част от тайната, пазена от „Пристанищн­а инфраструк­тура“и ТСВ повече от година, стана явна. В зоната на дълбокия здрач обаче все още остават начинът, по който е бил заобиколен Законът за обществени­те поръчки, условията на сключените договори с частните дружества и крайният размер на сумата, платена през „ЕИС Строителна компания“на „Гидрострой“.

млн. лв. са договорени без търг от държавното търговско дружество „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимки Юлия Лазарова ?? Служебният транспорте­н министър Георги Тодоров (на горната снимка) беше заместник на Данаил Папазов, който заемаше този пост в правителст­вото на Пламен Орешарски
| снимки Юлия Лазарова Служебният транспорте­н министър Георги Тодоров (на горната снимка) беше заместник на Данаил Папазов, който заемаше този пост в правителст­вото на Пламен Орешарски
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria