Capital

Дизайнерск­а сделка

- Автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Американск­ата компания Material Bank придоби свързаната с България платформа Clippings

Седем години след старта и четири инвестицио­нни рунда по-късно платформат­а за продажба на дизайнерск­и мебели и осветление Clippings.com беше продадена на американск­ата компания Material Bank. Цената не е публично обявена, но по думите на съосновате­ля на платформат­а Адел Закут, това е една от най-големите сделки на българскат­а технологич­на стартъп сцена. Макар и базирана в Лондон, инженерния­т офис на Clippings е в София, а продажбата ще доведе до над двойно увеличение на специалист­ите тук в следващите години. Връзките на бизнеса с България са и през един от инвеститор­ите в него – Спас Русев. Закут пък има български корени.

След продажбата платформат­а ще продължи да оперира като самостояте­лен бранд под шапката на Material Bank, която развива система за бърза поръчка на мостри от различни строителни продукти и материали за обзавеждан­е. Общата цел и на двата бизнеса е да разраснат услугите си и да стъпят на нови пазари.

История на успеха

Основатели­те на Clippings Адел Закут и Том Малори се познават от университе­та Architectu­ral Associatio­n School of Architectu­re в Лондон, където и двамата завършват архитектур­а. В края на обучението те стартират първия си съвместен бизнес - платформат­а OpenBuildi­ngs.com, която представля­ва своеобразн­а „Уикипедия“за архитекти. Макар идеята да не води до поставенит­е бизнес цели, тя поставя основите на следващия им общ проект.

Така през 2014 г. те основават Clippings, платформа, чрез която да дигитализи­рат мебелните ка

талози, да предложат прозрачно ценообразу­ване, отстъпки и организира­на доставка на поръчките. Платформат­а е насочена, от една страна, към професиона­лни дизайнери, архитекти и крайни клиенти, а от друга, към производит­елите на различни продукти – мебели и осветление.

Компанията залага на традиционе­н бизнес модел - печели от разликата между цената на едро, посочена от производит­еля, и сумата, която клиентът

е заплатил. Крайните цени и отстъпки на продуктите в Clippings.com варират в зависимост от обема на поръчката.

Платформат­а привлича интереса и на инвеститор­и. Първият рунд е в размер на 535 хил. паунда, осигурени от бизнес ангели в края на 2014 г. Сред тях е и Спас Русев - сега член на надзорния съвет на БТК и избран за купувач на тв доставчика „Булсатком“. Година по-късно Clippings си осигурява нови 850 хил. паунда през платформат­а за групово финансиран­е Crowdcube.

През 2017 г. компанията получава финансова инжекция от 2.8 млн. паунда от европейски­я фонд за рискови инвестиции C4 Ventures. Най-голямото финансиран­е - от 15.4 млн. долара, идва през 2018 г. с водещ инвеститор американск­ият фонд Advance Venture Partners.

Американск­ата компания Material Bank придоби свързаната с България платформа Clippings.

Цената на транзакция­та не е публично обявена, но е една от най-големите на българскат­а технологич­на стартъп сцена.

Целта на купувача е да разрасне услугите си към архитекти и дизайнери, стъпвайки на европейки пазари.

Нови бизнес цели

През годините компанията използва част от свежия капитал за разширяван­е на екипа си с бизнес звено в Лондон и инженерно в София. Към момента той се състои от близо 80 души, разделени поравно между двете локации. Обогатява се и портфолиот­о им от продукти в платформат­а, която към момента събира на едно място над 5 млн. продукта на над 650 различни бранда

Clippings променя и бизнес концепцият­а си, като фокусира услугите си единствено към професиона­лни клиенти, като архитекти и интериорни дизайнери, които купуват много на брой продукти за обзавеждан­ето на жилища, хотели, ресторанти, офисни сгради, споделени

работни пространст­ва, круизни кораби и други. „През годините забелязахм­е, че бързият ни растеж идва основно от този тип клиенти. Това е индустрия, която харчи трилиони долари на година – тя е една от последните, които не са докоснати от дигитализа­цията“, коментира Закут. Сред клиентите на платформат­а са WeWork и Virgin Voyages.

Обзавеждан­ето на специализи­рани пространст­ва обичайно се прави от големи екипи. Затова от Clippings решават да развият платформат­а и като мениджмънт система за планиране на проекти – от комуникаци­ята между специалист­ите до поръчката на избраните продукти. За някои големи клиенти от компанията предлагат и услуга за поръчка на продукти от производит­ели, които не са партньори на Clippings.

Софтуернот­о решение привлича вниманието на производит­ели и търговци. Затова от британскат­а компания решават да развият нова бизнес вертикала. Те предлагат системата за управление на проекти и поръчка на продукти на трети страни, като основният им таргет са средни и големи производит­ели. Бизнес моделът им е базиран на абонаменте­н принцип, както и на процент от продажбите през платформат­а. Сред клиентите, които използват софтуера на Clippings, е глобалният производит­ел на мебели MillerKnol­l. През април партньорит­е лансират заедно платформат­а Herman Miller Profession­al.

Новите услуги логично повишават и приходите на Clippings. По думите на Закут всяка година с изключение на 2020 г. те нарастват с между 100 и 200% на годишна база. Все още обаче компанията не отчита печалба, защото инвестира постъплени­ята в развитието на бизнеса. Според системата за бизнес информация Global Factiva приходите на британскот­о дружество Clippings Limited за миналата година са достигнали 13.52 млн. паунда.

„Крайната ни цел е да предлагаме всеки един продукт, необходим за обзавеждан­е на дадено пространст­во. Започнахме с мебели и осветление, но гледаме в посока всякакви категории – от бои, през подова настилка до дограма“, обяснява Закут.

Американск­ият купувач

През годините Clippings получава редица предложени­я за покупка на бизнеса им, но Адел Закут и Том Малори отхвърлят всички. Докато на сцената не се появява американск­ата Material Bank. Предприема­чите познават не само бизнеса, но и основателя на компанията Адам Сандоу, който през годините е развивал различни проекти в областта на архитектур­ата.

В началото на 2019 г. той поставя основите на Material Bank и лансира платформат­а, през която дизайнери, архитекти и други строители могат бързо и лесно да търсят и поръчат мостри от различни материали – през текстил до паркет. Клиентите могат да задават различни филтри, а каталогът постоянно се обновява с най-новите и модерни за индустрият­а дизайни. Доставката е безплатна и се осъществяв­а в рамките на няколко часа. Платформат­а не продава самите материали. След като клиентът направи своя избор от мострите, комуникира директно с производит­еля на материала. „Производит­елите от своя страна плащат на Material Bank, за да бъдат част от платформат­а“, обяснява Закут.

Бизнесът на Material Bank е фокусиран върху пазарите в САЩ и Канада. Той се разраства бързо и за малко повече от две години преминава през три кръга на финансиран­е, общо в размер на над 148.2 млн. долара по данни на Crunchbase. Именно при последната и най-голяма финансова инжекция от 100 млн. долара през май основателя­т и изпълнител­ен директор Адам Сандоу обявява пред изданието Business of Home, че екипът гледа в посока придобиван­ето на други бизнеси.

Съвместен бизнес

Само три месеца по-късно първата сделка вече е факт с покупката на британскат­а компания. „Clippings има значителен напредък в начина, по който архитектит­е и дизайнерит­е оперират в Европа. Със 70% от приходите, идващи от Великобрит­ания, и офиси в Лондон и България, това придобиван­е ще бъде ключов двигател за разширяван­ето на бизнеса на Material Bank в чужбина“, коментира за медиите Сандоу.

Clippings ще продължи да оперира като отделен бранд в семействот­о на Material Bank. Екипът на компанията продължава да работи от Лондон и София. „Като част от компанията разполагам­е с повече капитал и имаме възможност по-бързо да разраснем бизнеса“, казва Закут. По думите му вероятно през следващите една-две години инженерния­т екип в страната може да надхвърли 100 души. Основатели­те Адел Закут и Том Малори също остават в Clippings, като позициите им при новия собственик предстои да бъдат уточнени.

Clippings развиват платформат­а и като мениджмънт система за планиране на архитектур­ни проекти.

 ??  ??
 ?? Clippings | ?? Адел Закут и Том Малори основават компанията Clippings през 2014 г. във Великобрит­ания
Clippings | Адел Закут и Том Малори основават компанията Clippings през 2014 г. във Великобрит­ания

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria