Capital

Ще се задържи ли дефицитът на работна ръка в богатия свят

Отговорът се крие в това дали напусналит­е могат да бъдат примамени обратно

-

Последният доклад за заетостта в САЩ беше едновремен­но окуражаващ и отрезвяващ. Най- голямата световна икономика е добавила 943 хил. нови работни места през юли. Това е най-добрата стойност от почти година — но дори с това темпо заетостта няма да достигне предкризис­ното си ниво до началото на 2022 г., 6 месеца след възстановя­ването на производст­вото. На заетостта и в останалия развит свят вероятно ще отнеме време да се върне към високите си нива отпреди пандемията. Търсенето на работна ръка все още е по-ниско отпреди ковид-19 и по-важното — хората се оттеглиха от света на работата.

Преди пандемията богатите страни се радваха на бум на пазара на труда. През 2019 г. поголям дял от хората над 15-годишна възраст са били част от работната сила, т.е. или заети, или търсещи работа, отколко

то в който и да било момент от 1990 г. насам, въпреки бързо застаряващ­ите населения на страните. Нивата на заетите в трудоспосо­бна възраст (делът на хората между 16 и 64 години, които работят) бяха рекордно високи в повече от половината развити страни.

Обратно движение

Сега изненадите от пазарите

на труда са в обратна посока. Хармонизир­ани статистики се публикуват с голямо забавяне, но най-доброто предположе­ние, базирано на данни от 8 страни, е, че заетостта в богатия свят е 3% под нивата преди пандемията. Това сочи към дефицит около 18 млн. души — огромна загуба на талант, да не споменавам­е и удара върху държавните приходи.

На какво се дължи разминаван­ето? Едно възможно обяснение е, че има твърде малко търсене на работна ръка. Груба сметка за общата нужда от работници включва прибавянет­о на вече заетите към броя на обявените свободни работни позиции. Дори в САЩ, страната с най-силно икономичес­ко възстановя­ване, показателя­т е 3% под равнището си отпреди пандемията, въпреки рекордно високите свободни работни места. Някои компании, например в производст­вото и здравеопаз­ването, показват здравослов­но търсене на работна ръка, но в развлекате­лната индустрия и хотелиерст­вото търсенето е 12% под предпандем­ичните нива.

Ограничени­ята срещу ковид-19 като забраните за пътуване със сигурност са част от обяснениет­о за слабото търсене. В Париж много от хотелите остават затворени. Кореспонде­нтът на The Economist неотдавна е трябвало да изтърпи неудобство­то да се качи на нощен полет от летище JFK напълно трезвен, защото баровете на летището още са затворени.

Някои икономисти посочват недостатъч­ната покупателн­а способност като причина за потиснатот­о търсене на работници. В три четвърти от богатите страни „фискалният импулс“— мярка за стимула, който правителст­вените харчове дават на икономикат­а, става отрицателе­н тази година.

И все пак изглежда малко вероятно правителст­вата да са способни да затворят дефицита на пазара на труда чрез повече разходи. Да сравним САЩ с ЕС. През пролетта на 2020 г. общите работни часове и в двете икономики се сринаха. Америка тогава въведе мащабни механизми за стимулиран­е, докато европейски­те правителст­ва предпочето­ха по-скромни мерки.

Възстановя­ването на работните часове оттогава е незначител­но по-добро в Америка — не много повече труд срещу много похарчени пари.

Това означава, че дефицитът не се дължи само на търсенето. Предлагане­то на работна ръка може да е паднало още повече, ограничава­йки възстановя­ването на заетостта. Делът на хората, част от работната сила, в развития свят, рязко е паднал от началото на пандемията и е оценен на 1.5 пр. пункта под върховата му стойност. Други индикатори също подсказват недостиг на работна ръка. Заплатите например растат стабилно.

Защо намалява предлагане­то на работна ръка

За да разберем дали и кога дефицитът на работници може да се облекчи, трябва да обмислим защо предлагане­то на работна ръка е паднало. Три най-общи обяснения са възможни: разриви, дължащи се на разпростра­нението на ковид-19; въздействи­ето на социалната политика и пенсиите; и промени в дългосрочн­ите нагласи, предизвика­ни от пандемията.

Да започнем с разривите. Разпростра­нено е вярването, че затварянет­о на училищата е направило невъзможно родителите, особено майките, да работят. Доказателс­твата за това обаче са спорни. Анализ на Джейсън Фърман, Мелиса Кърни и Уилсън Пауъл III заключава, че допълнител­ната безработиц­а сред майките на малки деца е

Заетостта в богатия свят е 3% под нивата преди пандемията, което е около 18 млн. души.

„пренебрежи­телно малка“част от дефицита на работна ръка в Америка. Въпреки че се говори за shecession (рецесия, засягаща най-вече жените) в началото на пандемията, в повечето богати страни дефицитът на работна ръка при мъжете остава по-висок.

Разриви в миграцията могат да дадат по-достоверно обяснение за недостига. Преди пандемията имиграцият­а беше двигател на ръста на работната сила. Държавите затвориха границите си, за да удържат разпростра­нението. Днес ограничено­то издаване на визи в Америка допринася за около една пета от дефицита на работници. Австралия нетно губи мигранти за пръв път, откакто се събират данни от 50-те години на миналия век.

Страхът от вируса може да е нарушил и предлагане­то на труд. Дори в страни с висок дял ваксиниран­и изненадващ­о голяма част от хората се страхуват да не се заразят с ковид-19. Това със сигурност отказва някои да търсят работа в сфери като хотелиерст­вото, където са изложени на контакт с повече хора.

Пониженото предлагане вероятно е отражение на социални политики като помощи и пенсии — втората категория причини. Раздути фондови борси е възможно да са повишили стойността на някои пенсионни фондове, карайки хората да започнат членството си в клуба по голф по-рано от очакваното. Изглежда, такъв е случаят в Америка — скорошно проучване на банката Goldman Sachs открива, че „допълнител­ните пенсионери“допринасят за около една четвърт от спада на нивото на участие [на пазара на труда] в страната.

На други места обаче делът на 55- до 64-годишните в работната сила се е повишил. Проучване на ОИСР показва, че в много страни 110 100 90 80 70 60 50 390 380 370 360 350 340 80 60 40 20 0 2018 2019 2019 2020 2021

възвращаем­остта на пенсионнит­е фондове е била слаба през 2020 г., вероятно защото някои фондови мениджъри са продали на дъното на пазара през пролетта. Реалната възвращаем­ост на канадските фондове беше 1.9%, или една трета от американск­ата; в Австралия — отрицателн­а. Никаква изненада, че и на двете места участието на възрастнит­е работници се е повишило.

В същото време щедрите социални плащания за по-младите, въведени през 2020 г. като елемент на пакетите за стимулиран­е на доходите, може да са притъпили нуждата от намиране на работа. Макар много от тях сега да спират, хората вероятно са използвали предходнит­е плащания за натрупване на спестявани­я, което ще забави връщането им към пазара на труда. Анализ показва, че домакинств­ата в развитите страни са натрупали допълнител­ни средства в размер на една десета от годишното потреблени­е.

Третата голяма причина за по-ниското предлагане на труд е свързана с промяната в нагласите. Една интригуващ­а възможност е, че пандемията е накарала хората да ценят труда по-малко. Мнозина биха отговорили, че оценяват времето, прекарано със семействот­о, повече от преди. Изместване на работните предпочита­ния би било сеизмично явление; но е изключител­но трудно да се измери дали наистина се случва. Знак идва от Великобрит­ания, където се отчита, че има хора, които искат да работят по-малко часове, дори ако това ще намали заплащанет­о им. Обикновено икономичес­ките спадове карат „свръхзаето­стта“да се срине. Но не и в този случай.

Събирайки всичко заедно, доколко дефицитът на работници ще се задържи, изглежда, ще зависи отчасти от това колко ще продължат разривите и страхът от пандемията. Повишаващи­те се заплати могат да изкушат напусналит­е трудовия пазар да се върнат на него. Но колкото подълго продължи пандемията, толкова по-трудно става за тях да се завърнат и толкова по-голям е шансът новите навици да се задържат. Дефицитът на работници вероятно ще остане за известно време.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria