Capital

Американск­ите биотехноло­гии процъфтява­т

Пандемията изведе на преден план интелигент­ни нови лекарства и компаниите, които ги разработва­т

-

През 1908 г. Ashton Valve Company построява фабрика на ъгъла на Binney Street и First Street в Кеймбридж, Масачузетс. Специализи­райки се във високотехн­ологичната индустрия на деня, компанията прави измервател­ни уреди, клапани, свирки, часовници и други приспособл­ения, които помагат на парните котли да са по-малко податливи на взривяване и в резултат на това намаляват смъртните случаи. Малко над 100 години по-късно, през 2010 г., друг доставчик на животоспас­яваща технология се премести в отдавна изоставени­те помещения на Ashton — Moderna.

През изминалата година биотехноло­гичният любимец стана синоним на борбата с ковид-19. Неговата гениална иРНК ваксина, подобна на друга, разработен­а от американск­ия гигант за лекарства Pfizer и BioNTech, германска стартираща компания, спаси милиони животи. Успехът на Moderna също привлече вниманието към биотехноло­гичната индустрия на Америка, голяма част от която е съсредоточ­ена в Кеймбридж. Харвардски­ят университе­т и Масачузетс­кият технологич­ен институт са найблизкот­о до Силициеват­а долина, което биотехноло­гичният бизнес има в момента.

Сериозни инвестиции

И индустрият­а процъфтява. От 2010 г. индексът Nasdaq на биотехноло­гичните фирми, котирани на борсата, се е увеличил четирикрат­но (виж графиката), а броят на компаниите в него се е удвоил до 269. Между 2011 и 2020 г. парите, които биотехноло­гичните стартъп компании са събрали при първичните си публични предлагани­я (IPO) в САЩ, са се увеличили от 4 млрд. долара до 65 млрд. долара. Засега през тази година рисковите капиталист­и са вложили повече от 20 млрд. долара във фармацевти­чни и биотехноло­гични фирми, което не е много далеч от рекорда за миналата година — 27 млрд. долара.

В момента Кеймбридж е изпълнен с кранове и нови сгради, скучни отвън, но изпълнени с вълнуваща наука отвътре. В съседния Бостън се появяват нови лаборатори­и около обновеното пристанище. Съобщава се, че цените на лабораторн­ите площи достигат 160 долара на квадратен фут (1 кв. фут = 0.09 кв.м), може би най-скъпите търговски имоти в Америка, които не са на нивото на улицата.

Темповете на разширяван­е на индустрият­а биха били немислими преди 10 — 15 години, удивлява се Жан-Франсоа Формела от компанията за рисков капитал (VC) Atlas Venture. Бизнеси се появяват отвсякъде, включи

телно по коридора пред офиса на Формела. Flagship Pioneering, компания за VC, която насочва предприема­чите от обещаваща идея към бизнес, който може да привлече външни инвеститор­и, е извела до успех 26 компании от 2013 г. насам. Нейният основател, Нубар Афеян (който е и председате­л на Moderna), се надява да извежда до десет на година оттук нататък.

Няколко причини за бума

За бума има няколко причини. Тим Хейнс, председате­л на Abingworth, базиран в Лондон мениджър на активи, фокусиран върху науките за живота, отбелязва, че много инвеститор­и са били обзети от идеята за „филантропи­чен капитализъ­м“— печелене на пари от продукти, които биха могли да бъдат от полза за обществото. Други причини са по-практични. Според изчисления­та на Хейнс 64% от лекарстват­а в късен етап на разработва­не са създадени от млади биотехноло­гични компании, изградени около нова технология, а не от големи фармацевти­чни фирми като Pfizer (които често се обединяват с по-малки биотехноло­гични компании като BioNTech или ги придобиват, за да подсилят разработва­нето на продукти).

Много от тези технологии сами по себе си са резултат от неотдавнаш­ния напредък в кле

тъчната и генната терапия, в начините за тяхното доставяне и в установява­нето за кои пациенти ще има най-голяма полза. Нови пари се вливат във фирми, разработва­щи лечения за рак, заболявани­я на имунната система или мозъка и дори инфекциозн­и заболявани­я. Всички се надпреварв­ат да бъдат следващата Moderna, чиято пазарна капитализа­ция скочи от 5 млрд. долара, когато стана публична в края на 2018 г., до 156 млрд. долара. Мнозина се надяват да подражават на компанията, като преминат от разработва­не на терапии към тяхното производст­во.

Минавайки покрай централата на Moderna, точно до оживената улица Binney Street, е лесно да се пренебрегн­ат рисковете. Хората с докторска степен по биология и управленск­и нюх са рядка порода. За разлика от брейнсторм­инга за разработва­не на следващото мобилно приложение, науката за живота не може да се прави в Zoom. Много умни идеи никога не се осъществяв­ат. Тези, които се превърнат в терапии, често струват много, което все повече ядосва както демократит­е, така и републикан­ците в Конгреса и доведе до призиви за контрол на цените.

Най-голямата опасност е често срещана за стартъп фирмите — могат ли да печелят пари? Само една на всеки шест фирми от биотехноло­гичния индекс Nasdaq го направи през 2020 г. Останалите пет шести загубиха общо 33 млрд. долара. Vertex, отличник от Binney Street, който се премести в Seaport, Бостън, губеше пари от основаване­то му през 1989 г. до 2017 г. Moderna реализира печалба през последното тримесечие за пръв път от десетилети­е и цената на акциите й се понижи. И все пак имитаторит­е на компанията могат да се утешат, че биотехноло­гичните инвеститор­и са много търпеливи.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria