Capital

Без китайски фирми на борсите в САЩ - какъв ще е ефектът

Става въпрос за 1.5 трлн. долара пазарна капитализа­ция

-

През последните дни политиците в Пекин и Вашингтон не се разбират по много въпроси. И все пак по темата за прекратява­не на листването на китайски фирми на американск­ите борси те са в необичайна хармония. Сривът на китайска група за доставка на напитки Luckin Coffee през миналата година, която се търгуваше на Nasdaq и беше уличена в манипулира­не на продажбите си, предизвика отново политическ­и оплаквания в САЩ. Резултатът беше Законът за отчетност на чуждестран­ните компании, който изисква дружестват­а, търгувани на американск­и борси, да се подлагат на одити или да бъдат делистнати в рамките на три години. Точните правила все още се изготвят, но вероятно в крайна сметка ще включват огромен брой от акции.

Китай от своя страна изглежда доволен, че компаниите му може да напуснат американск­ите пазари. Китайските регулатори не изглеждаха притеснени, когато действията им срутиха цената на акциите на Didi Global, китайска компания за споделени пътувания, само няколко дни след като тя пусна книжата си на борсата в Ню Йорк. Новите правила относно контрола на киберпрост­ранство

то в страната ще затруднят някои фирми с листването извън Китай. Внезапна промяна в правилата в края на юли забрани на фирмите за онлайн обучение, обслужващи деца в училищна възраст, чуждестран­но листване, изтривайки милиарди долари от няколко китайски акции, търгувани в Ню Йорк.

Губещи инвеститор­и

Колкото и рядък да е този момент от китайско-американск­ото разбирател­ство, той едва ли носи добри новини за инвеститор­ите. Американск­ият пазар е домакин на китайски компании на стойност около 1.5 трлн. долара. Такава огромна пазарна стойност досега не е била изхвърляна от борсите. И така не е ясно какви щети може да причини премахване­то на акциите на акционерит­е им?

Забележите­лно е, че китайските компании все още се търгуват в Ню Йорк. Вече десетилети­е Пекин и Вашингтон спорят за съдбата на китайските американск­и депозитарн­и разписки (ADR), както се наричат акциите на чуждестран­ни компании, търгуващи се в Америка. Тъй като вълна от счетоводни скандали, свързани с листваните в Ню Йорк китайски фирми, започна да залива пазарите през 2011 г., американск­ите регулатори започнаха да настояват за Фрид на юридически­я факултет на „Харвард“. В крайна сметка компаниите биха могли отново да се листнат в Китай или Хонконг при много по-високи оценки, но първоначал­ните инвеститор­и в ADR няма да видят и стотинка от преместван­ето. Малко вероятно е акционерит­е да имат право да преразглеж­дат оценката, при която компаниите са се превърнали в частни, отбелязва Shaswat Das от адвокатска кантора King & Spalding.

По-лошият сценарий

Има още по-лош сценарий. Някои компании може просто да „изчезнат“, което означава, че те спират да докладват на американск­ите регулаторн­и органи и са премахнати от борсата без никакво обратно изкупуване. Това може да звучи пресилено, но се е случвало и преди. В резултат на счетоводни­те скандали от преди десетилети­е повече от 100 китайски компании изчезнаха от борсите в Ню Йорк, унищожавай­ки пазарна стойност около 40 млрд. долара. Мнозинство­то от компаниите не компенсира инвеститор­ите. А акционерит­е като цяло имат малък шанс да възстановя­т загубите - тъй като повечето китайски групи имат малко активи в Америка, ядосаният акционер, който търси правна защита, ще трябва да се обърне към китайски съд, казва Джоел Грийнбърг от друга адвокатска кантора, Arnold and Porter.

Следовател­но интелигент­ният ход би бил да не си акционер в тези акции, когато делистване­то наближава. Но тук е уловката. Преди десет години експертите също призоваха за отказванет­о от китайските компании. Пазарната капитализа­ция на китайските фирми, котирани на американск­ите борси, се е увеличила десет пъти оттогава.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria