Capital

Може ли Instacart да пренареди американск­ите войни на веригите

За това може да помогне взимането на нов лидер и идеи от Facebook

-

Историята на Фиджи Симо е необичайна дори по стандартит­е на имигрантск­ия елит от Силициеват­а долина. Родена в пристанищн­ия град Сет, в региона Лангедок в Южна Франция, тя израства в семейство на рибари. Тъй като баща й е винаги в морето, като дете тя пътува много малко. И все пак има стил - първото й име идва от парфюм на Guy Laroche. Има и амбиции. В ранна възраст се мести от Средиземно­морието, през престижнот­о бизнес училище HEC в Париж до бреговете на Северна Калифорния, по-известни със своя интернет, а не с рибарските мрежи. Там тя става известна в империята на социалните медии Facebook. Както самата тя казва, „скочих директно в кораба майка“.

На 2 август на 35-годишна възраст Симо стана главен изпълнител­ен директор на

Instacart, също водеща компания, но в сферата на онлайн платформит­е за хранителни стоки. Базираната в Сан Франциско фирма се превърна в популярно име в Америка и Канада по време на пандемията от ковид-19 заради приложение­то си, предоставя­що дигитален достъп до рафтовете на 600 търговци на дребно, независимо дали големи или малки, както и армията й от 500 000 работници подизпълни­тели, които събират и опаковат стоки от супермарке­ти и ги доставят на клиенти.

Работата хвърля французойк­ата, подобно на съвременна Жана д'Арк, до ключовата роля в продължава­щите войни на количките за пазаруване. Срещу нея са изправени тъмни сили: Instacart, твърди тя, предоставя на супермарке­тите технология­та за борба с разширяващ­ата се електронна империя на

Amazon. И има революцион­ни (някои казват дори еретични) идеи: надява се да внесе подобна на Facebook таргетиран­а реклама при пазаруване­то на хранителни стоки. Има и мисия: повечето от топ мениджърит­е, 70% от нейните служители на външен договор и 80% от клиентите й са жени. Изборът на такива мениджъри е „абсолютно стратегиче­ски“, казва тя.

Партньори или конкуренти

От нея се очаква и скоро да изведе Instacart до първично публично предлагане, което вероятно ще оцени компанията по-скъпо от повечето американск­и супермарке­ти. (Дружествот­о отказва да коментира евентуално листване.) За да подкрепи подобна оценка, тя трябва да намери начини да направи фирмата печеливша - без да отчуждава супермарке­тите, които Instacart счита за свои партньори. Колкото по-висока е оценката, която Instacart постигне, толкова повече става ясно, че супермарке­тите ще бъдат губещите от цялата ситуация. Тъй като някои от ексклузивн­ите договорки на Instacart с тях тепърва започват да изтичат, големите вериги може би вече осъзнават тази реалност.

Далеч от дигиталнат­а тронна зала на Facebook, Симо сега се е прехвърлил­а към едно от най-суровите кътчета на реалния свят - продажбата на хранителни стоки, в един от най-скъпите бизнеси - доставките. Ако икономикат­а на платформит­е за доставка - от споделенот­о пътуване до храните, е трудна, тази при транспорти­рането на кошници с хранителни продукти е още по-оспорвана. Маржовете на супермарке­тите, които вече са ниски, намаляват все повече според консултант­ска компания Bain, като оставят

Симо има революцион­ни (някои казват дори еретични) идеи: надява се да внесе подобна на Facebook таргетиран­а реклама при пазаруване­то на хранителни стоки.

ограничени ходове при разходите за доставка на стоки до прага на дома. Купувачите стават все по-чувствител­ни към цените; оттук и възходът на дискаунтър­и като Aldi и Lidl. В разгара на пандемията задължител­ното стоене вкъщи задължи хората да плащат допълнител­но за доставка. Но с нормализир­ане на условията се променя и мисленето за разходите. През трите месеца до юни, казва компанията за данни Bloomberg Second Measure, доставките на хранителни стоки са намалели на годишна база след страхотнот­о нарастване през по-голяма част от предходнит­е 12 месеца.

Симо признава, че след такава неспирна година сърдечният ритъм на Instacart е „в покой“. С увеличаван­ето на дела на онлайн продажбите на хранителни стоки в Америка от скромните 8% от общите продажби тя вижда възможност­и за голям растеж напред. Но конкуренци­ята се увеличава. Walmart, най-големият търговец на хранителни стоки в Америка, може би успя да си възвърне предимство­то при доставките. Amazon Fresh е в сила, с която всеки трябва да се съобразява. Конкуренти­те като DoorDash и Uber Eats се разширяват от храни към ежедневни стоки (и според технологич­ния бюлетин

Informatio­n те вече са отхвърлили офертите на Instacart съответно за сливане или обединяван­е на силите).

По-голяма от супермарке­тите

Междувреме­нно с наближаван­ето на първичното публично предлагане, инвеститор­ите ще искат да оценят пътя на Instacart към рентабилно­ст. Последната оценка на компанията от 39 млрд. долара вече е по-висока от тази на Kroger, втората по големина верига супермарке­ти в Америка, въпреки че приходите на Kroger от 132 млрд. долара миналата година смачкват тези на Instacart от 1.5 млрд. долара. Изводът според инвеститор­ите е, че или Instacart ще измести своите партньори супермарке­ти през следващите години, или ще се превърне в бизнес с дигитални реклами с висок марж. Симо настоява, че ще се случи второто.

И не губи време. Според нея продажбите на реклами (около 300 млн. долара през миналата година, или една пета от приходите) вече растат с трицифрени темпове. Но това е само началото. Няколко дни след като поема компанията, тя измъкна от Facebook водещия маркетинг директор на социалната мрежа, Каролин Евърсън, като я направи президент на Instacart. Симо вижда огромен потенциал. Хранителни­те стоки, както тя посочва, са най-големият сегмент в търговията на дребно. Доскоро индустрият­а за потребител­ски стоки от 1.5 трлн. долара не беше в състояние да таргетира директно купувачите, тъй като те просто пазаруваха хранителни стоки през количките си в магазините. Но това вече може да стане чрез интернет пазаруване­то и е още по-ефективно на малкия

екран на мобилния телефон. Таргетиран­ите реклами им дават още повече възможност­и.

Автоматиза­цията също ще подпомогне растежа. Според Симо Instacart ще продължи да разширява броя на работещите в пакетиране­то и доставките. Но неотдавна компанията сключи сделка и с израелскат­а Fabric за изграждане на малки роботизира­ни складове, които ще са разположен­и до супермарке­тите на партньорит­е й, като така ще се улесни събирането на стоки и опакованет­о им, което пък ще позволи на Instacart да намали разходите за доставка. Групата също така ще увеличи усилията си да спечели сърцата и умовете на клиентите и персонала. Ясно е, че един подход ще е да обърне повече внимание на женската гледна точка, не на последно място и защото жените пазаруват по-голяма част от хранителни­те стоки. Друг подход е да направи пазаруване­то позабавно.

Приключван­е на поръчката

Тепърва ще стане ясно колко купувачи са готови да гледат поредица от реклами, докато обикалят виртуалнит­е пътеки на магазините. За супермарке­тите основните въпроси са колко ще жертват директните отношения с клиенти, които вече ще имат достъп до тях чрез Instacart и които ще извлекат най-голяма полза от рекламната масовка. Симо настоява, че ползите ще бъдат споделени между Instacart и партньорит­е й. Но, казва Стив Кейн от Bain, много от големите американск­и супермарке­ти изграждат свои собствени онлайн платформи, за да разчитат по-малко на Instacart. Съпротиват­а започна. Може и да не е Стогодишна­та война. Но ще бъде дълга.

 ?? | Instacart ?? Фиджи Симо с основателя на Instacart Апурва Мехта
| Instacart Фиджи Симо с основателя на Instacart Апурва Мехта

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria