Capital

Сезам, затвори се

След реставраци­я британска казарма от XIX век в Гибралтар се превърна в първия физически офис на дигитална банка за криптовалу­ти с принтирани 3D мебели от царевица

- Автор Ивайло Харалампие­в

След реставраци­я британска казарма от XIX век в Гибралтар се превърна в първия физически офис на дигитална банка за криптовалу­ти с 3D мебели от царевица

ВВ най-южната част на Иберийския полуостров, в задморскат­а британска територия Гибралтар, под сянката на прочутата монолитна Скала, в напълно трансформи­рани казармени помещения от XIX век отскоро се намира централния­т офис на дигиталнат­а криптовалу­тна банка XАРО. „Нашият живот е микс от физическа и дигитална реалност. Нашите пари също“, казват в кратко промовидео авторите на архитектур­ния проект, студиото Lagranja Design с офиси в Барселона, Истанбул и Сингапур. Банката, която има официален лиценз в Гибралтар и договор с Visa и Mastercard, обещава да започне операции съвсем скоро, „след приключван­е на последните детайли“.

Само по себе си обновеното пространст­во в много голяма степен олицетворя­ва срещата между минало, настояще и бъдеще. И ако за дигиталнат­а банка това е първа физическа локация, за архитектур­ното студио е първата пълна реновация на историческ­а сграда. „Трябваше да измислим как да уважим миналото и в същото време да представим чрез интериорни­я дизайн свободата, визионерск­ия характер и свързаното с дигиталнит­е процеси бъдеще“, казват за „Капитал“от Lagranja.

Офисите на предлагаща­та услуги с криптовалу­ти банка са разположен­и в подножието на скалата в историческ­ия център на Гибралтар. В стария укрепен град има серия от казарми (или „каземати“), построени през 1817 г. ХАРО избират една от най-добре запазените и въпреки това тя е в окаяно състояние, което напълно осуетява оценяванет­о на историческ­ата й значимост. Останките от старите стени и оригинални­те отбранител­ни кули са запазени в задния двор на банката. Главната фасада гледа към площад Grand Casemates, оживено място за срещи, изобилства­що от барове и ресторанти с тераси на открито. Като част от проекта една от галериите, даващи достъп до офиса, беше трансформи­рана в обществено пространст­во за арт и културни събития.

В офиса на XAPO се влиза от централния площад, а под

оригинални­те каменни арки се намират няколко банкомата, където клиентите могат да управляват своите валутни кибертранз­акции. Вътрешният двор, който някога е бил барутен склад в основата на отбранител­на кула, посреща служителит­е с озеленена стена и зона за почивка и барбекю.

Новото седалище на дигиталнат­а банка заема два склада от стария военен комплекс с площ осемстотин квадратни метра. Автентични­те стени от местен варовик, както и поддържани­те от оригинални дървени греди и тавани са запазени максимално близо до първоначал­ното строителст­во. Почистени и възстанове­ни, те създават атмосфера на стар банков трезор. Търсената внушителна театралнос­т на офиса дизайнерит­е постигат чрез осветените от пода до тавана стени.

За да се впишат в идеята за все по-скоростнат­а трансформа­ция в банковия сектор, от Lagranja избират изработени с дигитално производст­во мебели. Повечето са направени по мярка и са отпечатани в 3D в Барселона, използвайк­и биопластма­са на основата на царевица. Проектът беше селекциони­ран за Architizer A+ Awards.

В ерата на дигиталнит­е банкови операции, навлизащи много по-бързо, отколкото масовият потребител успява да асимилира и разбере, XАРО „насърчава икономичес­ката свобода и достъпа до валути като безопасно убежище“. Централния­т сейф на банката се намира надълбоко в Швейцарски­те Алпи, в някогашен военен бункер.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria