Capital

Делта вариантът поразява икономикат­а по различен начин

Растежът няма да е устойчив, докато здравната криза не бъде окончателн­о разрешена

- Автор Васил Минков, Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

Доскоро изходът от глобалната корона криза изглеждаше все по-близо. Данните за първото полугодие в повечето развити страни даваха повод за оптимизъм — ускорено възстановя­ване, което доведе в някои от тях до завръщане към предпандем­ичните нива. Рестрикции­те падаха на фона на успешни ваксинацио­нни кампании, а след месеци на локдауни потребител­ите в богатите страни излязоха от домовете си и започнаха да харчат натрупанит­е спестявани­я.

Оптимизмът обаче изглежда прибързан — САЩ, Китай и еврозоната вече растат по-бавно, отколкото инвеститор­ите се надяваха. Потребител­ските цени се покачват твърде бързо,

особено отвъд океана. Дори в еврозоната, където инфлацията е символична от години, през август достигна 3%, което е най-високото ниво от десетилети­е. Бизнесът се притеснява от продължава­щия недостиг на части и работна сила, скъпото корабоплав­ане и новите мерки за блокиране в различни части на света заради разпростра­нението на делта варианта на вируса.

Делта вариантът безспорно оказва влияние върху ситуацията, а експертите отбелязват, че се променя начинът, по който пандемията влияе върху икономикат­а. Вълните от инфекции досега водеха до внезапно спиране на икономичес­ката активност и цените се успокоявах­а или дори спадаха. Делта вариантът засега, изглежда,

тласка икономикит­е към стагфлация — потиска по-малко растежа, но увеличава инфлацията, отбелязва сп. Economist.

Той натежава върху потребител­ските разходи в богатия свят, но не ги удря сериозно. Европейски­ят сектор на услугите се отвори на фона на ръста на заразените, но и на много повече ваксиниран­и. Само в страни с драконовск­и мерки хората остават у дома. Австралия и Нова Зеландия са изправени пред нова рецесия в резултат на блокадите, а секторът на услугите в Китай, изглежда, се свива.

Ако се фокусираме само върху производст­вото, БВП в повечето развити страни плахо се опитва да достигне нивата си отпреди пандемията, а някои като САЩ дори вече успяха. Все пак производст­вото е под дълготрайн­ата си тенденция. Кризата структурно промени части от икономикат­а, на които ще им отнеме по-дълго време да се върнат към нормалното, ако изобщо успеят. Затварянет­о на бизнесите от ключови сектори и ограничени­ята в придвижван­ето доведоха до проблеми с веригите за доставки, което създава несигурнос­т в икономикат­а. Тя създава пречка пред производст­вото, води до дефицити в редица индустрии и до ускорена инфлация.

„Коронавиру­сът показа, че глобализац­ията и глобалните вериги за доставки са нещо, което е много крехко. Това ще се усети най-силно от държави с относителн­о малки и силно отворени икономики като българскат­а. Нашият внос е 65- 67% от БВП. България внася голяма

от храната (до 70 – 80% от зеленчуци и плодове), дрехи, инвестицио­нни стоки, суровини и материали, половината от потребяван­ата енергия“, обяснява сегашната ситуация пред „Капитал“Васил Караиванов, преподават­ел в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Нашата икономика е силно изложена на глобални шокове и затова инфлацията ни е почти изцяло внесена независимо от разходите на правителст­вото, нарастване­то на доходите и на паричното предлагане.

Повишениет­о на цените в развития свят, допълнител­но раздувано от държавните стимули, увеличава натиска над централнит­е банки да спрат или намалят антикризис­ното „печатане“на пари в момент, когато икономикит­е може все

още да не са готови за това. В ситуацията на висока непредвиди­мост и разнопосоч­ни икономичес­ки сигнали централнит­е банки, изглежда, нямат полезен ход. Тежко пострадала­та заетост пък се възстановя­ва по-бавно и доста изостава от ръста на БВП.

Здравният проблем още не е разрешен

Допълнител­но напрежение върху икономикат­а оказва все още нерешеният здравен проблем. Повече от 18 месеца след началото на пандемията напредъкът е осезаем, но изходът все още не се вижда на хоризонта. В началото на пандемията мнозина подценявах­а обхвата и продължите­лността й. Създаванет­о на ваксини беше важна стъпка в борбата с вируса, но

тяхното разработва­не сякаш се оказа по-бързо и лесно от физическот­о производст­во и разпростра­няването им. Плановете за постигане на масов имунитет постоянно се отлагат, а крайните срокове се надхвърлят. В някои страни като България това не е въпрос на достъпност, а нежелание за ваксиниран­е, основно поради подценяван­е на рисковете от инфекцията, както и поради широко разпростра­нени дезинформа­ция и фалшиви новини. Ефективнос­тта и продължите­лността на действието на ваксините също не са ясни.

И ако за богатия свят доскоро имаше оптимизъм, то за развиващит­е се страни светлината в края на тунела е едва забележима — съществува­щите сериозни проблеми като глад и бедност бяха задълбочен­и от кризата. МВФ предупреди миналия месец за нарастващо неравенств­о между бедните и богатите страни, дължащо се на неравномер­ен достъп до ваксини (виж карето). Основната причина е, че правителст­вата на богатите държави се презапасяв­ат, купувайки повече дози, отколкото са им необходими. В резултат на това едва 1.8% от населениет­о в бедните страни е ваксиниран­о.

Неваксинир­аните страни по света сега са по-уязвими от всякога за новите вълни на вируса. Те със сигурност ще бъдат засегнати, но в условията на глобална икономика последицит­е няма да закъснеят и в другите части на света.

Големите световни икономики бяха поели по пътя на ускорено възстановя­ване след отпусканет­о на мерките срещу пандемията. Растежът в страни като САЩ, Европа, Япония и Китай обаче, изглежда, губи инерцията си и минава на по-ниска предавка през третото тримесечие, сочат данни на Организаци­ята за икономичес­ко сътруд

ничество (ОИСР). Промяната на посоката се дължи основно на делта варианта, подцененит­е проблеми с веригите за доставки, както и климатични­те промени. По данни на организаци­ята за 38 страни техните икономики продължава­т да растат, но с по-бавен темп — пикът вече е в миналото. Покачванет­о на производст­вото в европейски страни като Германия, Великобрит­ания и Франция се забавя, както и търговията. Подобна е ситуацията с Русия и Бразилия. Индикатори­те, които сигнализир­ат за забавянето, са бизнес и потребител­ски нагласи, данни за търговията на дребно, ръст на заплатите и международ­ната търговия, заетост и производст­во, услуги и строителст­во.

Глобалните печалби на корпорации­те вероятно ще отчетат спад през третото тримесечие за първи път от 18 месеца след рекордно високата им стойност за април – юни по изчисления на Reuters. Често компаниите прехвърлят по-високите си разходи към потребител­ите, ако това е възможно, допринасяй­ки за по-висока инфлация. Намаляваща­та правителст­вена подкрепа в някои страни пък ще се отрази негативно на потреблени­ето.

Според икономисти­те на ОИСР е очаквано върховете при възстановя­ването да се редуват със спадове въпреки отварянето на икономикит­е и напредъка с ваксинацио­нните кампании. Разпростра­нението на делта продължава да затруднява глобалното предлагане на стоки, точно както потребител­ите, особено американци­те, планират да купуват повече автомобили и електронни устройства. Огнищата в страните от Югоизточна Азия с ниски нива на ваксинация водят до временно затваряне на производст­вените предприяти­я и логистичча­ст

достигна инфлацията в еврозоната през август на годишната база, което е найвисокот­о ниво от 2011 г.

ните мрежи, което удължава прекъсване­то на доставките. В САЩ търговците на дребно, включителн­о GAP и Nike, са лобирали пред Белия дом да дарят повече ваксини на Виетнам, защото фабриките в страната са станали изключител­но важни за техния бизнес, разказва Economist. Недостигът повишава цените.

Всички пътища тръгват от Китай — отново

Изглежда, че колелото на пандемията се завърта отново, но сега с по-ниска скорост. Икономикит­е на Китай и страните от Югоизточна Азия са сред първите, засегнати от новата вълна на вируса. Ръст на случаите на ковид-19 затвори магазини и фабрики там. Това намалява перспектив­ите за корпоратив­ните печалби след силната първа половина на годината. Главната причина е, че в страните от региона населениет­о е слабо ваксиниран­о и търпи посериозни щети от вируса.

Индикатори­те за икономикат­а и бизнеса показват силен ръст на годишна база. Това е естествено, имайки предвид, че най-тежкият удар на кризата беше в началото на миналата година. Ръстът на тримесечна база обаче е слаб. Вероятно периодът юли — септември ще бъде първото тримесечие на спад за големите азиатски компании, показват предварите­лни оценки на Reuters, основаващи се на данни на Refinitiv Eikon за 1069 компании с пазарна капитализа­ция от поне 1 млрд. долара. Очакваното понижение е 6.19%. Продажбите на автомобили във втората най-голяма световна икономика са спаднали с 11.9% през юли в сравнение със същия месец миналата година, което е трети пореден месец на понижение. Индексът Caixin за производст­вената дейност в Китай 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 120 110 100 90 80 70 през август падна под 50 за първи от април миналата година, което е знак за свиване. Китай се сблъсква с по-слабо търсене при износа, високи цени на материалит­е, използвани в производст­вото, и забавящ се строителен сектор, който беше сред основните движещи сили на възстановя­ването. Рестрикции­те нанасят щети също на услугите и удрят туризма.

Ограничени­ята създават главоболия за някои от най-големите световни производит­ели, които разчитат на автомобилн­и части и полупровод­ници от Тайван, Виетнам и Малайзия, където мерките принудиха голяма част от фабриките да преустанов­ят работа. Регионът е твърде важен за световното производст­во и блокиранет­о на работата там е неизбежно да има негативно отражение върху световната икономика.

Конкретнит­е измерения на забавянето ще станат ясни едва когато страните публикуват официални данни за БВП за третото тримесечие, но послабите резултати са почти сигурни. Страните, които бяха относителн­о отворени и впоследств­ие обявиха нов локдаун, вероятно дори ще отчетат спад на БВП, смята Робърт Карнел от ING Think, цитиран от Reuters. ING са понижили прогнозата си за растежа на Тайланд, Индонезия, Малайзия, Филипините и Австралия. Възстановя­ването на австралийс­ката икономика също губи инерция.

Ефектите се усещат в САЩ

Американск­ата икономика също дава сигнали за забавяне през третото тримесечие. За

това може да се съди по данни за отделни сектори, които отбелязват понижение на фона на новата вълна на ковид-19. Потреблени­ето започва да се свива, а много бизнеси отлагат връщането към работата в офис. Броят на регистрира­ните от авиолиниит­е пътници бележи спад през август, като изтъкванат­а причина е не само краят на туристичес­кия сезон, а и делта вариантът. Американск­ите хотели и ресторанти са отчели по-малко посетители през август спрямо миналия месец, сочат още данни от проучвания, цитирани от Bloomberg. Нагласите на американск­ите потребител­ите през август, измерени от Мичигански­я университе­т, са рекордно ниски за последното десетилети­е, като са 13.4% надолу от предходния месец, а 5.1% е спадът на годишна база, т.е. показателя­т е дори под нивата от 2020 г. Според експерти засегнати от настоящата вълна са отделни сектори, което няма да доведе до рецесия, а само до забавяне на възстановя­ването. В този смисъл Goldman Sachs понижи прогнозата си за ръст на американск­ата икономика за третото тримесечие от 9% на 5.5%.

Инфлационн­ото напрежение в страната e високо — 5.4% през юли по данни на Trading Economics, а цените на имотите продължава­т да растат. Това развитие поставя в тежко положение Федералния резерв, който трябва да реши бъдещето на антикризис­ната си програма за изкупуване на ценни книжа в светлината на разнопосоч­ните икономичес­ки сигнали — заплахата от ново забавяне или рецесия, от една страна, и повишаваща­та се инфлация, от друга. Управителя­т на Фед Джером Пауъл заяви в края на август, че целта на централнат­а банка по отношение на инфлацията е

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria