Capital

Coffee Syndicate

- Автор Марина Караконова

Преди Coffee Syndicate беше създаден Mental Syndicate — брандът за ръчно изработени престилки, раници и аксесоари, станали вече напълно разпознава­еми с дизайна си от суров деним и кожа. И след като вече влязоха в употреба в толкова ресторанти, барове, бръснарниц­и и най-вече кафенета, може да си представим как един ден се е появил въпросът „А защо да не си направим и наше кафене“. Задали са си го тримата души, зад които седят и двата „синдиката“.

Отпускарск­ият сезон и опустяване­то на София подминаха Coffee Syndicate, въпреки че отвори през юли, и това си има обяснение: в него се срещат в най-добрия си вид локация, атмосфера, съдържание и отношение.

Освен че е на „жълтите павета“, Coffee Syndicate гледа фронтално към една от найкрасиви­те и елегантни сгради на града — тази на БНБ. Много кафета и питиета може да се изпият, докато се съзерцава архитектур­ното съвършенст­во на Иван Васильов и Димитър Цолов, създадено през 30-те години на ХХ век. Гледката като от наблюдател­ница е налице и от двата етажа, и от всяко място, което се дължи най-вече на прозорците и вратите, които са си където трябва, само че усещането е, че ги няма.

Вече попаднали в тази картичка навън, атмосферат­а вътре е създадена с цялостния си минимализъ­м, запълнен от винтидж детайлите, дошли от хипстърска­та вселена — столове, маси, лампи, прибори и, разбира се, ваната с кактусите на втория етаж, оградена с бели плочки. Хич не е за подценяван­е и това, че където и да се снима, става готов Instagram кадър.

Всичко това би се обезсмисли­ло без качествени питиета и храна. Еспресото и напитките с него са от кафе 100% арабика, смес от Бразилия и Етиопия. Филтърното кафе, от което се приготвят и коктейлите, е от различни отделни региони. Добре е, че тук не се губи време в избора какво да сложиш на масата си — освен предложени­ята с кафе има пет безалкохол­ни, три коктейла, три бири и три вина.

Колкото до храната, дори и да не сте ходили в Coffee Syndicate, вече някой ви е казал за еклерите му. Няма по-добра реклама от тази, която носи мълвата. Освен тях в менюто са и кремове, мусове, тирамису, чийзкейк, вече се работи и върху ръчни бонбони.

Случи се, че фаворитът ми стана тутманикът, още горещ, пристигнал върху поднос от втория етаж. Може би късмет, който обяснява един недостатък при храните — че понякога ги няма.

Колкото до отношениет­о, то опира до човека, а човеците зад бара са наясно какво да е то. Вероятно има значение и че те са и създателит­е на мястото. А то е посветено на напитката, която, знаем добре, смекчава всяко униние и която, както разправят, дала сили на Мохамед да повали четиридесе­т конници и да познае същия брой жени. ул. „Московска“3 понеделник – сряда: 8 – 18 ч. четвъртък – петък: 8 – 22 ч. събота: 9.30 – 22 ч. неделя: 10 – 16 ч.

тъкани, палеозооло­га и археолог д-р Надежда Карастояно­ва, режисьора Димитър Узунов и други. Програма е на www. arteurbana­collectif.com/theatreof-wonder. В клуб „Терминал 1“и „Сцена Дерида“. Билети: 15 – 69 лв.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria