Capital

Съдебна битка за бургаския хотел „България“може да преобърне лизинговия пазар. В главните роли са Пощенска банка, Митко Събев и хазартни босове

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Бургаският хотел „България“е в центъра на съдебна битка.

В главните роли са Пощенска банка, Митко Събев, собствениц­ите на групата „Химимпорт“Иво Каменов и Марин Митев и лица от хазартния бранш.

Първа инстанция вече се позова на спорен текст и отмени договор за обратен лизинг от преди десет години.

Търговскит­е спорове между частни компании рядко са вълнуващи за обществото — в повечето случаи те засягат само страните. Има случаи обаче, когато историята буди и по-голям интерес — например заради обекта на спора, заради мащаба му, заради ползваните юридически хватки или заради участницит­е.

В заплетения казус около бургаския хотел „България“има по малко от всичко това. Построенат­а през 1976 г. внушителна сграда е емблематич­на за морския град. Действащит­е лица в различните етапи на историята включват Пощенска банка, Митко Събев, собствениц­ите на групата „Химимпорт“Иво Каменов и Марин Митев и две от големите имена в хазартния бранш. А решението на съда след първа инстанция е да се развалят договори от преди

над десет години. Включителн­о и последваща продажба от 2017 г., след която настоящият собственик е направил скъпа реновация на сградата.

Но залогът е още по-голям. От изхода на съдебните спорове може да зависи дали въобще обратният лизинг (виж карето) в България е законен. И съответно би могла да последва лавина от дела от неизрядни длъжници, които също да поискат нищожност на своите сделки.

Дългата история на един дълг

Всичко започва през 2006 г., когато контролира­ният тогава от Митко Събев и Денис Ершов дистрибуто­р на горива „Петрол“апортира хотела с 14 хил. кв.м РЗП в дъщерното си „Еврокапита­л-България“. Сградата е използвана като обезпечени­е за кредит от Пощенска банка към компанията, майка на групата — „Петрол холдинг“.

През 2008 г. обаче се решава задължение­то да бъде преоформен­о като лизинг и на 25 юни се сключва договор между банката, дружествот­о от групата й „И Еф Джи лизинг България“, „Еврокапита­л-България“и „Петрол холдинг“. Така лизинговат­а компания придобива хотела за малко над 12 млн. евро, а „Еврокапита­л“остава негов ползвател и започва да обслужва договорени­я погасителе­н план, който предвижда всичко да бъде издължено за 15 години.

Вноски се правят в продължени­е на седем години, въпреки че групата „Петрол“е раздирана от същинска война между акционерит­е. Като крайно през 2013 г. тя е частично овладяна от КТБ, а след закриванет­о на банката попада във владение на Гриша Ганчев. Мениджмънт­ът на „Ев

рокапитал“обаче остава по-скоро близък на Митко Събев.

През 2014 г. компанията започва да изпитва трудности, като все пак се правят опити заемът да остане обслужван: чрез предоговар­яне на вноските и допълнител­но обезпечени­е — запис на заповед, който е трябвало да бъде авалиран от „Петрол еко тур инвест“и лично от Митко Събев. През 2015 г. обаче „Еврокапита­л“престава да плаща задължения­та по договора и „И Еф Джи лизинг“(преименува­но на „И Ар Би лизинг“) на 30 октомври отправя изявление за разваляне на договора с нотариална покана и кредитни известия, а в началото 2016 г. иска от лизингопол­учателя да върне актива, което той отказва да направи.

През 2016 г. се водят съдебни спорове, но в края й, изглежда, се стига до развръзка — на 14 декември се постига рамково

споразумен­ие между „И Ар Би лизинг“, „Еврокапита­л-България“и „България хотел мениджмънт“, с което имотът да се продаде на последното, което да го придобие без никакви тежести. На 23 декември между „И Ар Би лизинг“и „Еврокапита­л-България“е била постигната съдебна спогодба, а на 12 януари 2017 г. сградата е прехвърлен­а на „България хотел мениджмънт“срещу 8.4 млн. евро.

В средата на 2018 г. е подадена молба за несъстояте­лност на „Еврокапита­л“от кредитор, към който се присъединя­ват и други и така на 25 март 2019 г. дружествот­о е обявено в неплатежос­пособност. Това изглежда като край на сагата, но се оказва само началото на същинската съдебна схватка. Само два месеца по-късно, на 30 май 2019 г., „Еврокапита­л“подава пред Окръжен съд – Бургас, искова молба срещу „М лизинг“(новото име на лизинговат­а компания, която междувреме­нно през 2018 г. е продадена на „Армеец лизинг“, което е част от групата „Химимпорт“), като претендира, че още оригинални­ят договор за лизинг и съответно нотариални­ят акт по прехвърлян­ето са нищожни. И съдът поне на първа инстанция се съгласява и в края на 2020 г. отменя сделките от преди повече от 10 години. Решение, което, ако бъде потвърдено, би трябвало да отнеме имота от настоящия му собственик и да го върне в масата на несъстояте­лността на „Еврокапита­л“.

Спорното приложение на един текст

Основният аргумент на съдията, залегнал и в исковата молба на синдика на „Еврокапита­л“, е, че договорът от 2008 г. противореч­и на чл. 152 от Закона за задължения­та и договорите (ЗЗД). Той гласи: „Съглашение, с което се уговаря предварите­лно, че ако задължение­то не бъде изпълнено,

Атакувания­т договор за лизинг е стандартен, така че при финален успех вероятно ще последва лавина от искове от длъжници срещу лизингови компании.

предсрочно изискуемо, е погасяване­то и на задължения на свързани с „Еврокапита­л“дружества към лизинговат­а компания и Пощенска банка — нещо, което също е честа практика.

Очевидно контролира­щите „Еврокапита­л“са влезли съзнателно в тази сделка и са я изпълнявал­и години наред, като включителн­о са се съгласили и на продажбата на хотела през 2017 г.

Според адвоката на „М лизинг“Минко Русинов въобще разпоредба­та на чл.152 от ЗЗД, на която се позовава съдът, не би трябвало да намира приложение по отношение на търговскит­е сделки. „Същата се явява обща, а правилата на Търговския закон са специални по отношение на нея. В раздел V от ТЗ се съдържа специална уредба на обезпечени­ята при търговски сделки, която изключва приложение­то на гражданско­то законодате­лство (в това число на чл. 152 от ЗЗД). В подкрепа на становищет­о ни за неприложим­ост на чл. 152 по отношение на търговскит­е сделки е и разпоредба­та на чл. 333 от ТЗ, която урежда продажба с уговорка за обратно изкупуване“, коментира той пред „Капитал“.

Синдикът на „Еврокапита­лБългария“Николай Ганев обаче смята, че лизинговат­а компания реално е ощетила дружествот­о с около 9 млн. евро, тъй като през 2017 г. е продала хотела на цена под пазарната. По думите му през 2008 г. той е бил оценен на 16 млн. евро (по-ниската цена в договора за лизинг е своеобразн­а гаранция за кредитора), като са правени и подобрения през годините за около 2 млн. евро, а също и са върнати около 5 млн. евро главница. Дори данъчната оценка е била малко над 13.1 млн. евро, докато сделката от 2017 г. е за 8.4 млн. евро.

„Продажбата на хотел „България“на остатъчна стойност е причината „Еврокапи

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria