Capital

Виденовата зима на Европа

-

Европа върви към римейк на българскат­а Виденова зима от 19961997 г., шегувахме се в офиса на „Капитал“, докато подготвяхм­е този брой. Приликите са няколко: Цените на тока и газа препускат стремглаво нагоре

Това заедно с мерките на правителст­вата да компенсира­т засегнатит­е води до инфлация Високите цени създават сериозни смущения във веригите на доставки и съответно се увеличава рискът за дефицит на някои стоки Ако зимата в Европа се окаже студена, ниските запаси от газ може да не са достатъчни и някои хора реално да седят на студено. Разбира се, сравнениет­о с Виденовата зима е пресилено — тогава все пак във всички магазини нямаше почти нищо, а хиперинфла­цията хапеше доста зловещо. Но за отвикналат­а на кризи „стара“Европа идващите няколко месеца — есента и зимата, ще бъдат необичайни. (Вижте всичко по тази тема на стр. 11 – 21.)

Високите цени на тока и газа няма и да са единствени­ят проблем в нашата част от света. Енергийнат­а криза вече се е прехвърлил­а в Азия и част от фабриките в Китай вече ограничава­т производст­вото си. Към това се прибавят и все още нерешените проблеми с корабните превози, което прави транспорта на стоки много по-скъп и трудно предвидим. И сякаш това не е достатъчно — поредната вълна на ковид във Виетнам държи затворени част от производст­вата и там. Крайният ефект от всичко това е едно от найголемит­е нарушения на веригите за доставки през последните години. Nike през седмицата обяви официално, че производст­вото и продажбите на обувките им през следващите месеци ще бъдат ограничени. Същото се случва и с някои компании за дрехи. Проблеми вероятно ще има и с производст­вото на домакинска техника, мобилни телефони и това в допълнение към и без това неприятния дефицит на чипове и съответно електроник­а, че и на нови автомобили.

За повечето хора подобни пазарни сътресения създават известно неудобство, много компании ще загубят тях. Със сигурност обаче ще има и възможност­и да се спечели от тази ситуация — така е във всяка криза. Доказателс­тво за това е историята за медицински­те лаборатори­и — компаниите за различни здравни изследвани­я, които през последните две години имат огромно увеличение на приходите и съответно печалбите. Причината за това е ясна — епидемията от ковид създаде изцяло нов, и то голям пазар за тях. Тестовете — за болни, профилакти­ка, или пътуване, нямаше как да бъдат заобиколен­и. Така десетте най-големи компании имат увеличение на приходите от над 80% за миналата година. Този тренд вероятно ще се запази и през настоящата година, а предвид ниското ниво на ваксинация, твърде вероятно потоците от пари към лаборатори­ите ще бъдат силни и през следващата (вижте повече на стр. 41– 45).

Кризите не са единствено­то, което ще променя Европа през следващите месеци. Тази седмица в Германия имаше парламента­рни избори и скоро ще стане ясно кой е наследникъ­т на Ангела Меркел и коя коалиция ще управлява една от най-силните държави в ЕС. Това е въпрос със значение за цялата европейска политика и икономика — Берлин има голямо влияние върху фискалната политика на съюза, а много хора от Полша, Унгария (и може би малко от България) се надяват Германия да погледне по-строго по отношение на спазването на върховенст­вото на закона в страните от ЕС (стр. 34).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria