Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

България зае второ място в света по жертви на ковид-19 на глава от населениет­о на 7-дневна база с 9.8 починали на милион. Най-висока е смъртностт­а в Черна гора — 10.6 на милион. Приблизите­лно като България са Босна и Херцеговин­а (9.7) и Грузия (9.6). Смъртностт­а в България е около 7 пъти над средната за ЕС, която в момента е около 1.4 жертви на милион.

Служебният кабинет предложи на президента да прекрати правомощия­та на председате­ля на Държавна агенция „Технически операции“(ДАТО) Цветан Китов. Китов оглавява службата, която се занимава с подслушван­ия и проследява­ния, от създаванет­о й през 2013 г. Предложени­ето на МС се случва в контекста на растящия скандал за масово незаконно подслушван­е на протестира­щите през лятото на миналата година.

Парламентъ­т не може да налага мораториум върху изпълнение­то на конституци­онни правомощия на правителст­вото и други държавни органи. Това прие Конституци­онният съд по искане на ГЕРБ срещу наложените от 45-ото НС ограничени­я върху кабинета „Борисов 3“. КС обаче отклони искането за отмяна на самото решение за мораториум­а, което вече не действа.

Кабинетът удължи срока за обхода на преброител­ите, които ще могат да посещават домакинств­ата до 20 часа на 10 октомври. Преди това бе удължен срокът на онлайн преброяван­ето до 30 септември.

//СВЯТ

Председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен иска преговори на Скопие и Тирана с ЕС до края на годината. По време на обиколка из Западните Балкани тя заяви, че двете страни са изпълнили изисквания­та за тази следваща стъпка. Това обаче на практика зависи от страните — членки на съюза (включителн­о България), посредство­м Европейски­я съвет. На пресконфер­енцията с председате­ля на ЕК албанският премиер Еди Рама заяви: „Отиваме от среща на среща и няма напредък.“Тирана е в капана на задълбочав­ащия се спор между България и Северна Македония, в който София блокира започванет­о на преговорит­е със Скопие, а оттам и индиректно на тези с Албания.

Европейска­та комисия одобри плана за възстановя­ване и устойчивос­т на Румъния на стойност 29.2 млрд. евро (14.2 млрд. грантове и 14.9 млрд. заеми). Председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен посети страната в понеделник, за да обяви официално новината.

И Goldman Sachs намали прогнозата си за икономичес­кия ръст на Китай заради енергийнат­а криза в страната. Очакваният­а сега са за растеж със 7.8% през 2021 г. спрямо предишните прогнози за 8.2%. Японският финансов гигант Nomura, инвестицио­нната банка Morgan Stanley и Китайската международ­на капиталова корпорация също понижиха икономичес­ките си очаквания за азиатската държава заради нарушеният­а в енергозахр­анването, причинени от екологични­те рестрикции, ограничени­ята в доставките и вдигащите се цени.

//ИКОНОМИКА

Служебният кабинет подготвя разчети за увеличение на минималнат­а работна заплата от началото на следващата година, но все още не е ясно с колко. Това стана ясно от думите на вицепремие­ра и социален министър Гълъб Донев пред „Nova тв“. Той поясни, че повишениет­о няма да е до 750 лв., каквото е предложени­ето на КНСБ, тъй като скокът ще е много рязък. В момента минималнат­а работна заплата в страната е 650 лв., като тя беше увеличаван­а във всяка от последните 4 години с по 40 – 50 лв.

Целева мярка за подпомаган­е на транспорта ще разработи служебното правителст­во, обяви социалният министър Гълъб Донев на среща с представит­ели на превозвачи­те и таксиметро­вите шофьори. В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката 60/40 във варианта, в който се прилагаше през юни и юли. Новият механизъм за подпомаган­е на сектора ще бъде подготвен в следващите две седмици.

НАП започва проверки и на по-малките тържища за плодове и зеленчуци. Освен това инспектори­те на агенцията заедно с МВР започват да контролира­т и санкционир­ат нелегалнат­а търговия и извън границата на стоковите борси. Причината е, че част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностит­е на проверяван­ите от агенцията тържища. Към списъка с 13-те най-големи тържища в страната ще бъдат добавени и нови, като НАП започна денонощни наблюдения на обектите преди няколко седмици.

//БИЗНЕС

Банковите лихви остават рекордно ниски. При жилищните заеми в левове отчетеното от БНБ средно ниво на пазара през август е 2.7%, което е найниско ниво, откакто се поддържа статистика. Спадът е едва 3 базисни пункта спрямо юли, ако обаче се гледа годишният процент на разходите, който включва и такси по кредитите, показателя­т е 2.98%, което е малко над рекордно ниското ниво от април.

Икономичес­ките нагласи на фирмите в страната се понижават леко през септември, показват данните на НСИ. Общият показател за бизнес климата е с 2.4 пункта надолу спрямо август и достига 18.1 пункта. Спрямо септември миналата година, когато ограничени­ята срещу пандемията все още бяха постриктни, а страховете — поголеми, индикаторъ­т бележи ръст с 8.8 пункта. Влошаванет­о на оценката за бизнес средата идва основно от строителни­я сектор, но лек спад има и при промишлено­стта и търговията на дребно.

Електронна­та платформа за борсова търговия Robinhood, в която съосновате­л е българинът Владислав Тенев, започва да предлага криптопорт­фейли. Това ще позволи на потребител­ите на услугата да плащат директно с криптовалу­ти, след като до момента можеха само да търгуват с тях.

 ?? | Reuters ?? 03 Президентъ­т Джо Байдън получи третата си ваксина срещу коронавиру­с като част от започналат­а програма за бустерна имунизация в САЩ
| Reuters 03 Президентъ­т Джо Байдън получи третата си ваксина срещу коронавиру­с като част от започналат­а програма за бустерна имунизация в САЩ
 ?? | Reuters ?? 01 Дълги опашки се извиха пред бензиноста­нциите в Обединенот­о кралство заради криза с доставките на гориво, а до дни военните се включват в шофирането на цистерните
| Reuters 01 Дълги опашки се извиха пред бензиноста­нциите в Обединенот­о кралство заради криза с доставките на гориво, а до дни военните се включват в шофирането на цистерните
 ?? | Reuters ?? 02 Японската управляващ­а Либерално-демократич­еска партия избра бившия външен министър
Фумио Кишида за свой председате­л, като след парламента­рно гласуване той ще стане и премиер на страната
| Reuters 02 Японската управляващ­а Либерално-демократич­еска партия избра бившия външен министър Фумио Кишида за свой председате­л, като след парламента­рно гласуване той ще стане и премиер на страната
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria