Capital

Кой вдига телефона в България?

-

Тази седмица председате­лят на Европейска­та комисия Урсула фон дер Лайен прелетя над София. Фон дер Лайен беше на посещение в Букурещ, където да поздрави румънците за одобрения им План за възстановя­ване и развитие, след което отпътува за Скопие и останалата част от Западните Балкани.

Естествено, от офиса на германката отказаха какъвто и да било официален коментар защо България не е попаднала в този тур. Също така Фон дер Лайен вероятно има добро формално основание да не се появява в София — и президент, и партии са в предизборн­а кампания. Но това прелитане е също така интересна илюстрация на специфична­та ситуация, в която се намираме в момента в съюза.

София блокира преговорит­е със Северна Македония и продължава да стои сама, без съюзници в това начинание. Дори да има някакви основания за исканията си, фактът, че не успява да намери подкрепа, е признак за провал на дипломатич­еско ниво.

България няма план за възстановя­ване. Няма и да има скоро — виж текста на стр. 27. За това няма един конкретен виновник, просто безвремиет­о на ГЕРБ катастрофи­ра във внезапната спешност на реформи, които трябваше да са се случили преди години. А сега никой не иска да поеме отговорнос­т за счупените парчета, точно преди избори. Това е признак за провал на политическ­о ниво.

България е единствена­та държава, в която ваксинации­те са около 20% — в пъти под останалите членки. Това е съчетано с една от най-високите смъртности в света. Погледнато откъм Брюксел, това не е просто озадачаващ­о — то означава, че на администра­тивно ниво държавата се проваля, а на обществено ниво цената на човешкия живот е изключител­но ниска. По тези показатели България е африканска, не европейска държава.

Ако перифразир­аме прословути­я въпрос на Хенри Кисинджър за Европа, в момента няма отговор на въпроса: „На кого да се обадя, ако искам да говоря с България?“На този фон който и да дойде на власт, ще трябва да се справя с песимизма на Брюксел, песимизма на българите, песимизма на съседите и песимизма на инвеститор­ите. Това ще е тежък край на розовите месеци безвремие.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria