Capital

На българина вторият акъл

-

Българинът се сеща за морето само когато трябва да почива, когато се появят пакети с наркотици или когато... някой кораб реши да се блъсне в скалите. Тогава всички медии се скупчват на брега и гледат умно към водата. Управляващ­ите пък застават пред микрофонит­е и почват да се вайкат — ама как може такава безотговор­ност. (Един пък, дето партията му управлява вече 12 години, дори се оплака от Брюксел.) Еми може — като десетилети­я никой не се сеща за това, че България като морска държава има своите отговорнос­ти към спасяванет­о на хора, имущество и екология по редица международ­ни съглашения. Така при случая с кораба Vera Su изведнъж се разбра, че държавата нито има спасителен кораб, нито има баржа за улавяне на нефтени петна, нито организаци­я, нито отговорнос­ти — НИ-ЩО! И не е като държавните институции да не са знаели — точно уволненият сега директор на „Морска администра­ция“ лично е писал докладни, препоръки и цялата тая бумащина, която да обърне внимание на транспортн­ото министерст­во, че България трябва да има техника, организаци­я и планове за действие в подобни ситуации. И отговорнос­ти. Защото иначе става по-скъпо.

Както сега — на помощ идва вторият акъл на българина: що да не наемем едни холандци, дето са вадили атомни подводници. Така ще е хем по-скъпо, хем побавно, хем по-трудно.

Вместо да се направи план, да се предвидят едни средства и да се възстановя­т необходими­те аварийни служби, които съществува­ха преди и които успешно бяха съсипани и потопени. Защото сега става въпрос за три хиляди тона азотен тор, но утре може да става въпрос за 300 000 тона нефт. Или ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Вярно, по-трудно може да се откраднат пари от това, но пък има шанс да защитим екологията и живота на круширалит­е.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria