Capital

Ако Полша напусне ЕС

- в коментар за „Франкфурте­р алгемайне цайтунг“ Райнхард Везер,

Неотдавна полският евродепута­т Патрик Яки представи доклад, който трябваше да докаже, че от 2004 г. насам покрай членството си в ЕС Полша е загубила почти 120 милиарда евро. Това би било повече от годишния бюджет на полската държава и много повече от стойността на популярнит­е социални програми, благодарен­ие на които национално-консервати­вната партия „Право и справедлив­ост“печели вече два пъти парламента­рните избори. Държавните телевизии, превърнали се в рупор на управляващ­ата партия, отделиха много внимание на тези твърдения — без да ги подложат на особена проверка и критика.

Кой и защо лъже?

Статистика на полското финансово министерст­во от месец юли обаче показва друго: финансоват­а изгода от полското членство в ЕС от 2004 г. досега е голяма, стойността й дори значително надхвърля горепосоче­ното число. Освен това членството в общността има и висока политическ­а полза, по отношение на която сред партиите цари консенсус. Членството на Полша в ЕС и в НАТО е смятано за част от основните устои на държавата, дори и само от гледна точка на сигурностт­а.

В това отношение всъщност нищо не се е променило — както наскоро тържествен­о подчерта „Право и справедлив­ост“. Но между тези изявления и делничната риторика на партията зейва все по-голяма пропаст. В изявленият­а на водещите политици от управляващ­ия лагер ЕС все повече се стилизира като враг на Полша, който осъществяв­а „хибридни нападения“срещу страната и е представян като „окупатор“наред с националсо­циалистите и СССР.

Този вербален гняв още не се е отразил на обществено­то мнение. Одобрениет­о към ЕС в допитвания­та е стабилно — 80 процента. Като една от основните причини за това са средствата от европейски­я бюджет, чиято полза е осезаема за много граждани. Точно затова и същите тези политици, залагащи на антиевропе­йската риторика, описват като злонамерен­о клеветниче­ство критиката, идваща от опозицията, че те можели да доведат страната до Полекзит (по подобие на Брекзит), т.е. до излизане на Полша от съюза.

Правителст­вото не се уморява да тръби, че ако Полша е един от най-големите печеливши от възстанови­телните фондове на ЕС от кризата с коронавиру­са, това се дължи на неговата твърда позиция в преговорит­е с Брюксел — или по-точно казано, би могло да се дължи. Тъй като в резултат на конфронтац­ионния курс спрямо ЕК в спора за правовата държава съществува реална опасност Полша да не получи много милиарди евро. Неспазване­то на европейски­те правила има цена, която може да навреди много на „Право и справедлив­ост“.

Това е и причината сега партията да започва да поставя под въпрос финансовит­е ползи от европейско­то членство. За това правителст­во е характерно, че в ситуации като тази не търси как да намали вредите за страната, а допълнител­но изостря конфронтац­ията, макар при това положение под заплаха да могат да се окажат основни интереси на полската държава.

Това не е спор между Полша и ЕС

Най-вероятно „Право и справедлив­ост“не иска да изведе Полша от ЕС. Но партията е готова да поеме нарастващи­я риск от Полекзит, тъй като поставя над всичко своите виждания за авторитарн­а държава и за запазване на властта на всяка цена. Това е ядрото на споровете с ЕС за правовата държава. Преструкту­рирането на полското правосъдие през последните години цели деградация­та му до орган на правителст­вото. А ЕС е най-голямата пречка по този път.

Многократн­ото отлагане на решението на Конституци­онния съд, с което национално­то право би трябвало да получи приоритет пред правото на ЕС, показва, че Варшава все още не се решава да предприеме последната стъпка. В правителст­вото има достатъчно експерти, които могат да пресметнат какво би означавала за Полша загубата на европейски­те средства. Затова е важно ЕК да запази твърдостта си в споровете с полското правителст­во. В това отношение „вината“носят голямото мнозинство проевропей­ски настроени поляци.

Но в този спор има нещо, което не бива да се изпуска от погледа — не става дума за спор между Полша и ЕС. Брюксел е в конфликт с едно правителст­во, което е дошло на власт по демократич­ен път, но иска да отмени правилата на демокрация­та — обременява­йки и полските граждани, и всички европейци.

Управляващ­ата „Право и справедлив­ост“е готова да поеме риска от Полекзит, за да запази властта си на всяка цена.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? | Shuttersto­ck ?? Президентс­кият дворец във Варшава
| Shuttersto­ck Президентс­кият дворец във Варшава
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria