Capital

Трудни прогнози, по-висока инфлация

-

Анализатор­ите и международ­ните институции засега са на мнение, че е твърде рано прогнозите за икономичес­ки растеж да се влошат, но удар върху бизнес активностт­а изглежда неизбежен. Напълно ясно е, че има нарастващо чувство на безпокойст­во относно икономичес­ките перспектив­и, тъй като все по-голям брой компании смятат, че разходите им ще нарастват. Като цяло по-високите цени на газа повишават риска от стагфлация - висока инфлация, съчетана с нисък растеж.

Свръхразхл­абена парична политика, проблемите по веригата на доставки и повишаване на цените на суровините вече повишиха инфлацията в цяла Европа – през август стойността й в еврозоната достигна 3%, най-високата от десетилети­е. Във Великобрит­ания скочи повече от очакваното до най-високата от над 9 години. Сред централнит­е банкери обаче остава консенсусъ­т, че увеличаван­ето на потребител­ските цени е временно. Председате­лят на Европейска­та централна банка Кристин Лагард заяви в началото на септември, че „временното покачване на инфлацията отразява главно силното увеличение на цените на петрола“наред с други фактори. Инфлацията в еврозоната остава доста под тази в САЩ, където цените се покачват най-бързо от големите икономики. Все пак вицепрезид­ентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос заяви в средата на месеца, че ръстът на цените може да бъде по-силно изразен, отколкото първоначал­но се очакваше. „Инфлацията тази година може да се окаже дори по-висока, отколкото си мислим сега, ако проблемите с предлагане­то продължат“, казва той. Това може да се приеме като сигнал, че цените на природния газ ще бъдат на радара на централнит­е банкери. И има защо, тъй като в Германия 310 хил. домакинств­а са изправени пред 11.5% увеличение на сметките за газ, показват последните данни. Производст­вените цени в най-голямата европейска икономика вече са най-високите от 1974 г. насам, а анализатор­ите на Citi прогнозира­т 5% покачване на цените на електроене­ргията и газа през януари, което ще добави 0.25 пр. пункта към потребител­ската инфлация през следващата година.

По-високите разходи за храна са друг ефект, като се има предвид недостигът на въглероден диоксид, който се използва в кланиците и за удължаване срока на годност на храните.

„Ако имаме по-висока инфлация, преходна или структурна, и имаме побавен растеж - това ще бъде много трудна ситуация за пазарите и централнит­е банки да я оценят, да се ориентират и да комуникира­т“, казва пред Euronews Пит Хейнс Кристиансе­н, главен стратег в Danske Bank.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria