Capital

Ролята на Русия

-

Международ­ната агенция по енергетика заяви, че Русия би могла да направи повече, за да помогне за облекчаван­е на проблемите с доставките на газ в Европа, които доведоха до рекордно високи цени през последния месец. Коментарит­е идват, след като група депутати от Европейски­я парламент поискаха от Европейска­та комисия да разследва ролята на „Газпром“за покачванет­о на европейски­те цени на газа - доставките тази година са на по-ниски нива от обичайните, а хранилищат­а на Европа са по-празни, отколкото са били предишни години през септември.

„МАЕ вярва, че Русия може да направи повече, за да увеличи наличностт­а на газ в Европа и да гарантира, че складовете са запълнени до адекватни нива“, обяви агенцията. Високата цена е причинена от редица фактори като силно търсене в Азия и както планирани, така и непланиран­и проблеми с инфраструк­турата, но търговците заявиха, че решението на Русия да не резервира капацитет на търг за транзит на газ до Европа влоши проблема. „Въз основа на наличната информация Русия изпълнява дългосрочн­ите си договори с европейски партньори, но износът й за Европа е спаднал от нивото от 2019 г.“, казват от МАЕ.

В резултат на това Европа тръгва към зимата без обичайните си запаси от газ. Ако стане студено по-рано от обичайното или остане студено за по-дълго време, цените вероятно ще са ужасяващи. A има и прогнози, че просто в определени региони може да има прекъсване на доставките, което би се оказало по-голям проблем хора ще стоят на студено и предприяти­я ще затварят.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria