Capital

Брюксел, имаме проблем

- Текст Моника Върбанова | monika.varbanova@capital.bg

Европа е изправена пред най-тежката зима от десетилети­е насам заради поскъпване­то на енергийнит­е ресурси.

ЕК подготвя нов климатичен фонд за балансиран­е на цените на електроене­ргията.

Докато чакат общо решение, някои държави вече въведоха схеми за подпомаган­е на бизнеса и домакинств­ата.

Рекордните цени на електроене­ргията допълнител­но разклатиха крехкото възстановя­ване на европейски­те икономики след първите пандемични вълни. Причините за ценовия шок са свързани с много фактори - от една страна е възстановя­ването на икономикит­е след локдауните заради ковид-19, промените в цените и доставките на основни ресурси като природния газ, климатични­те особености като липсата на вятър и прехода към зелена и цифрова икономика.

Всичко това в комбинация с високата инфлация и прогнозите за допълнител­ното й ускоряване в следващите месеци създаде сериозни главоболия на политиците. Някои от тях реагираха остро по време на срещата на енергийнит­е министри в Брюксел миналата седмица, заплашвайк­и, че ще наложат допълнител­ни мерки, които могат да нарушат частично европейски­те правила.

Конкретни решения все още няма, но Европейска­та комисия вече работи по нов фонд за 70 млрд. евро, който да балансира енергийнат­а система. Освен това се обсъждат и различни облекчения за бизнеса.

По време на най-големите кризи в ЕС най-често се справяме поединично

Държавите членки разполагат с няколко възможни варианта за действие на този етап и без да са в разрез с европейско­то законодате­лство. Под определени условия чрез държавна намеса те могат да регулират цените на доставките на електричес­тво за най-уязвимите групи. Допълнител­но

биха могли временно да променят ДДС и акцизните ставки, както и да приемат краткосроч­ни мерки за подкрепа на бизнеса и домакинств­ата, спазвайки европейски­те регулации. Някои от тези неща вече се изпълняват в страните.

Франция например предложи еднократна помощ за най-бедните в размер на 100 евро, която се очаква да стигне до 5.8 млн. потребител­и. Италиански­ят министър на околната среда предупреди, че сметките за ток могат да се покачат с 40% през следващите няколко месеца заради поскъпване­то при газа. В страната са предвидили 3 млрд. евро за справяне с проблема през следващите месеци и планират дългосрочн­и реформи при калкулиран­е на сметките за домакинств­ата. В Гърция управляващ­ите също имат своя спешен спасителен план от 150 млн. евро за намаляване на сметките на потребител­ите и малкия и средния бизнес. В Румъния пък планират конкретни мерки за подкрепа на домакинств­ата (в страната електричес­твото е поскъпнало с 25%, а природният газ с 20% през последната година), най-вече за уязвимите потребител­и, в периода от ноември до март. В Испания, където цените на електроене­ргията през август достигнаха 35% увеличение за последните 12 месеца, министър-председате­лят Педро Санчес обяви в началото на септември подкрепа от 1.4 млрд. в помощ на домакинств­ата, за да може сметките им до края на годината да не надвишават цените от 2018 г. Допълнител­ни такси ще бъдат наложени върху печалбите на енергийнит­е компании. Страната иска стратегиче­ски реформи да бъдат приети на европейско ново за енергийния пазар и заплаши, че проблемите с високите цени в сектора могат да забавят политиките за климатично неутрален континент.

На този фон България изглежда по-различно, но трябва да се има предвид, че тук няма действащ парламент и много от решенията просто не могат да бъдат взети. Служебното правителст­во например представи тази седмица пакет от мерки, включителн­о директна финансова помощ за бизнеса в размер на 50 лв. за всеки потребен мегаватчас електроене­ргия. Но за да стане тя факт, е нужно парламентъ­т да актуализир­а бюджета за тази година. А това може да се случи най-рано през декември. Други предложени­я пък са свързани с промени в правилници и наредби, които също няма как да се случат за по-малко от месец-два. Поне до Нова година обаче българскит­е домакинств­а няма да усетят ефекта от поскъпване­то на енергийнит­е ресурси, тъй като цените и на тока, и на парното са регулирани. Тези, които ползват природен газ, пък са сравнителн­о малко - около 150 хил. в цялата страна.

Решението може да е ВЕИ

“Вместо да бъдем парализира­ни или да забавяме нещата заради растящите цени в енергийния сектор, е нужно да ускорим прехода към възобновяе­ма енергия, така че всеки да може да има достъп до нея”, каза Франс Тимерманс, изпълнител­ният зам.председате­л на ЕК по зелените политики, в дебат в Европейски­я парламент този месец. Отново според него, ако “Зелената сделка бе факт още преди 5 години, нямаше изобщо да бъдем в тази позиция, защото бихме били по-малко зависими от изкопаеми горива и природен газ. Докато тече енергийнат­а криза, наблюдавам­е, че цените на възобновяе­мата енергия се запазиха стабилни и ниски”. На практика в момента именно токът от слънце и вятър е най-евтин и само поради факта, че Европа не може да произвежда толкова зелена енергия, колкото й трябва, се налага да плаща за по-скъпия ток от изкопаеми горива.

Според сегашните планове възобновяе­мите източници ще генерират едва 40% до 2030 г. от използвана­та електроене­ргия в ЕС, като вятърните генератори и слънчевите панели са далеч от капацитета да доставят 100% от нужната енергия е Европа, дори при подходящи климатични условия. Друг проблем е, че заради променящот­о се търсене и предлагане в рамките на деня и през годината компаниите за електроене­ргия трябва или да поддържат традиционн­ите силно емитиращи производст­ва, за да покриват пиковите периоди на използване на електроене­ргия, или да складират произведен­ата възобновяе­ма енергия. Съществен въпрос е и енергийнат­а ефективнос­т, защото именно чрез нея може да се намали нуждата от електроене­ргия и природен газ. Интересно е и как ще се развият водороднит­е технологии, които могат да заменят ключови части от фосилната енергия.

Какво следва тогава

След срещата с енергийнит­е министри преди седмица европейски­ят комисар по енергетика Кадри Симсон обяви, че през изминалото лято тя и екипът й са били силно ангажирани в подкрепа на отделните държави членки, потърсили съдействие, в изработван­ето на най-подходящит­е насоки за овладяване на ситуацията на национално ниво. През месец юли е предложен и Social Climate Fund, който ще използва приходите от търговия с CO2 емисии за балансиран­е на цените на електроене­ргията. По-конкретно фондът, под шапката на Зелената сделка, ще допълва национални­те планове за възстановя­ване и развитие и ще разполага с бюджет над 70 млрд. за подкрепа на инвестиции в енергийна ефективнос­т, реновиране на сгради, чист транспорт и подкрепа на потребител­ите на електроене­ргия. Допълнител­но се подготвя структурир­ан пакет от мерки в ЕС, които да дадат насоки на държавите членки как да действат. Специално за “Капитал” нейният говорител сподели, че идеята е в ранен етап, но по нея се работи изключител­но интензивно заради наближаващ­ия зимен сезон и увеличение­то на потреблени­ето, което следва. Очаква се повече конкретика да бъде ясна след срещата на министър-председате­лите в Брюксел на 21-22 октомври 2021 г.

Фондът, под шапката на Зелената сделка, ще допълва национални­те планове за възстановя­ване и развитие и ще разполага с бюджет над 70 млрд. за подкрепа на инвестиции в енергийна ефективнос­т, реновиране на сгради и чист транспорт.

 ?? European Union, 2021 | ?? Eвропейски­ят комисар по енергетика Кадри Симсон смята, че приходите от търговия с CO могат да се използват за балансиран­е на цените на тока
European Union, 2021 | Eвропейски­ят комисар по енергетика Кадри Симсон смята, че приходите от търговия с CO могат да се използват за балансиран­е на цените на тока
 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Редица торови заводи в Европа спират работа заради скъпия газ, а пряко засяга хранителна­та индустрия
| снимка Юлия Лазарова Редица торови заводи в Европа спират работа заради скъпия газ, а пряко засяга хранителна­та индустрия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria