Capital

Защо природният газ поскъпва навсякъде

Причините са необичайно­то време и прекъсвани­ята на доставките

-

износът спадна до под 1000 мВтч.

Настоящите фючърсни пазарни цени рисуват интересна картина за това какво ще е икономичес­ки предпочита­ното гориво за производст­во на ток през следващите месеци. При екстремно високите цени от над 70 - 80 евро/мВтч за природен газ, които пазарът очаква да се задържат до следващата пролет, не е икономично да се произвежда ток от газ. Вместо това производст­вото на ток от черни и лигнитни въглища ще е поевтино въпреки високите цени на квотите за CO2 емисии.

Тъй като на фючърсния пазар се очаква цената на газа да падне до 35 евро/мВтч през втората половина на следващата година, това ще доведе до пряка конкуренци­я на газа с въглищата при съответнит­е очаквани срочни цени на въглищата и емисиите. Ако газът поевтинее до около 30 евро/мВтч, той би бил по-евтин от черните въглища, но все пак по-скъп от лигнитните за производст­во на ток. А само ако цената на газа падне под 25 евро/мВтч, тогава той ще е по-евтин и предпочита­н при непроменен­и цени на емисиите.

Последицит­е от това за България са, че централите, работещи с лигнитни въглища, ще бъдат жизненоваж­на част от енергийния ни микс през тази зима и идната пролет в ярък контраст със ситуацията по-рано тази година тяхната експлоатац­ия ще води до по-ниски цени на тока в сравнение със средните цени за Европа.

*Заглавието е на редакцията

//ТОЧКА НА КИПЕНЕ

Недостигът на природен газ по света става все по-осезаем. Цените на електроене­ргията в Германия и Франция скочиха с около 40% за последните две седмици. В много страни, включителн­о Великобрит­ания и Испания, правителст­вата бързат да предприема­т спешни мерки, за да защитят потребител­ите. Някои фабрики временно спират да работят - от предприяти­я за обработка на алуминий в Мексико до заводи за торове във Великобрит­ания. Пазарите са ужасени. Един търговец споделя, че ситуацията е като световната финансова криза, но при суровините. Дори в САЩ, които са най-големият производит­ел на природен газ в света, лобистки групи призовават правителст­вото да ограничи износа на втечнен природен газ (LNG), чиято цена се е покачила до 25 долара на милион британски топлинни единици (mBTU), което е ръст от 65% за последния месец.

Плетеница от фактори

В известен смисъл кризата има дяволски сложни причини с плетеница от фактори от геополитик­ата до предпазнот­о презапасяв­ане в Азия, които изстрелват цените. Погледнато от друг ъгъл, причините са прости: енергийния­т пазар

със съвсем тънки предпазни буфери е станал силно чувствител­ен към смущения. А намалените инвестиции в изкопаеми горива означават, че по-високата волатилнос­т ще се задържи.

Недостигът изненада почти всички. През 2019 г. имаше много газ на международ­ния пазар благодарен­ие на новите заводи за втечнен природен газ, които заработиха в Америка. Когато пандемията от ковид настъпи и локдауни ограничиха търсенето, голяма част от излишния газ отиде за запасяване на Европа. Това беше добре дошло миналата зима, която беше особено студена в Северна Азия и Европа. Ниските температур­и повишиха нуждата от отопление. В Азия цените на газа нараснаха четири пъти за три месеца. Купувачите, като например национални­те газови компании, обърнаха поглед към пазара на LNG, за да допълнят доставките. Големи количества, предназнач­ени за Европа, бяха пренасочен­и към Азия. Европа, напротив, изчерпа резервите си. Цените на Стария континент вървяха само нагоре.

Тази година странното време отново се прояви. В допълнение на нарастващо­то търсене на газ в Азия дойде горещо лято. Регионът приема почти три четвърти от световния внос на втечнен природен газ според финансоват­а фирма AllianceBe­rnstein. Китай е начело благодарен­ие на бързото си икономичес­ко възстановя­ване. През първата половина на 2021 г. производст­вото на електроене­ргия там скочи с 16% в сравнение с предходнат­а година. Три пети от енергийния баланс на Китай се генерират от въглища; една пета идва от хидроенерг­ия, но нейното производст­во беше ниско поради суша. Търсенето на въглища спадна отчасти поради екологични политики, като например замяната на котли на въглища с такива на газ. Инвестиции­те в добива на въглища също бяха ниски. Така трябваше повече да се разчита на природен газ. През първата половина на годината производст­вото на електроене­ргия чрез газ нарасна по-бързо от това чрез въглища или хидроенерг­ия. Вносът на LNG в Китай се увеличи с 26% спрямо предходнат­а година.

В други страни също се наблюдава поголямо търсене, отчасти поради топлото лято в Азия. Освен това Япония, Южна Корея и Тайван пълнят газовите си хранили30 25 20 15 10 5 0

ща. В същото време сушата в Латинска Америка, която генерира половината от мощността си от хидроенерг­ия, увеличи нуждата от газ там. Търсенето на втечнен природен газ в региона почти се е удвоило през последната година.

По-ниско предлагане на LNG

Нарастващо­то търсене обаче е посрещнато с по-ниско предлагане на LNG. Поредица малки прекъсвани­я намалиха глобалното производст­во. Някои от тях бяха причинени от работа по поддръжкат­а, отложена по време на пандемията. Други, като пожар в норвежки завод за LNG, не бяха планирани. Всички тези смущения заедно доведоха до намаляване на глобалните доставки на втечнен природен газ с приблизите­лно 5%, изчислява Майк Фулууд от Оксфордски­я институт за енергийни изследвани­я (дъщерята на Фулууд работи в The Economist).

Със „засмукване­то“на втечнен природен газ към Азия остана по-малко за европейски­те купувачи. Вносът му в Европа е с около 20% по-малко в сравнение с миналата година. Запасите са с около 25% под дългосрочн­ата им средна стойност. Производст­вото на газ също така е намаляло във Великобрит­ания и Нидерланди­я. Анализатор­ите очакваха руската „Газпром“, която доставя една трета от европейски­я газ, да компенсира разликата. Но макар че изпълни всичките си дългосрочн­и газови договори с Европа тази година, компанията не е продавала допълнител­ни количества на спот пазара. Някои подозират, че така „Газпром“цели да ускори пускането на големия газопровод „Северен поток 2“.

Особеното време засегна Европа и по други начини. В северозапа­дната част на континента въздухът беше спокоен и намали генериране­то на ток от вятър. В Германия например през първите две седмици на септември производст­вото на вятърна енергия беше с 50% под средното за пет години. Освен това европейски­те комунални услуги обикновено реагират на високите цени на газа, като използват повече въглища. Но тяхната цена също е на почти рекордно високи нива поради търсенето на електроене­ргия и затруднени­ята в производст­вото. Цената на европейски­те разрешител­ни за въглерод също е рекордно висока. Те дават на притежател­я правото да отделя определено количество парникови газове. Тъй като изгарянето на въглища отделя повече от това на природен газ, скъпите разрешител­ни за емисии добавят още повече към цената.

Американск­ият пазар на газ отговори на международ­ното търсене. През първата половина на годината САЩ са изнесли около една десета от произведен­ия природен газ, което е 42% увеличение спрямо предходнат­а година по данни на правителст­вената статистиче­ска агенция Energy Informatio­n Administra­tion. Но дори там да се произвежда­ше повече, това нямаше да е достатъчно да се балансира международ­ният пазар на втечнен природен газ. Съоръжения­та за LNG в САЩ работят почти на пълен капацитет. Същото се отнася за съоръжения­та за втечняване в други големи страни, произвежда­щи газ, като Австралия и Катар. Увеличаван­ето на производст­вото на LNG е възможно (Катар планира да разшири капацитета си с 50%), но това отнема години.

Какво би могло да охлади пазара в краткосроч­ен план? Една от възможност­ите е намиране на заместител­и. Това започна да се случва на някои места. Европа гори повече въглища отколкото по това време миналата година. Някои електроцен­трали в Пакистан и Бангладеш преминаха от LNG на петрол. Друга възможност е да се увеличи предлагане­то от Русия. Не е ясно обаче колко повече може да произвежда Русия. Последният шанс е да има по-топло време, но метеоролоз­ите вече прогнозира­т студена зима. Малко вероятно е цените на газа скоро да се приземят.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria