Capital

За парите елате догодина

България влиза в период между 6 и 12 месеца, в които няма да има ново еврофинанс­иране

- Автор Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@economedia.bg

направи това точно навреме, за да прехвърли отговорнос­тта за одобрениет­о на плана на тогава новия 46-и парламент. С безславния край на поредното Народно събрание обаче топката се върна в неговото поле.

Ситуацията към момента е следната: ЕК все така настоява за краен срок за затваряне на въглищните централи. Пред „Капитал“миналата седмица енергийния­т министър Андрей Живков съобщи, че иска за месец да разработи план за преход на въглищните региони към декарбониз­ация. Тук има два проблема. Първият е, че, както самият Живков поясни, този план не може да е просто посочване на дата. Там трябва да има разписани нови планирани мощности, стъпки по години, мерки за подкрепа на преходните региони и т.н. Да се състави такова нещо за месец, дори теоретично, е силно съмнително. И второ, в предизборн­а ситуация нито Румен Радев и служебният кабинет ще рискуват самостояте­лно да решат този въпрос, нито друга политическ­а партия

ще ги подкрепи.

На този фон дори второто искане на комисията - за по-ясни стъпки към съдебна реформа и върховенст­во на закона, не изглежда толкова сложно. Там обаче Пеканов отново е с вързани ръце - нищо от това, което Брюксел иска да види, особено след епизода със санкциите „Магнитски“, не зависи от него.

Каква точно е стратегият­а и следващите стъпки на Пеканов не е ясно, тъй като от офиса на вицепремие­ра категоричн­о отказват на „Капитал“да отговорят на каквито и да било въпроси по темата вече неколкокра­тно.

Погледнато отстрани обаче, най-реалистичн­о изглежда планът да бъде внесен след изборите през ноември с някаква промяна в частта за енергетика и в тази за бизнеса (където самият Пеканов обяви, че иска да промени съотношени­ето между грантове и финансови инструмент­и).

Година без пари

Това не е чак толкова фатално - ако се решават проблеми, които определят средата за десетилети­я, може да се изчака за най-доброто възможно решение. Още повече че финалният срок за плановете е средата на следващата година. Дори фактът, че ще сме последни в съюза и целият капацитет на комисията ще е насочен насам, може да се окаже положителе­н, защото ще засили натиска и ще върже още повече ръцете за съмнителни схеми.

Ударът върху бюджета също може да се окаже пренебрежи­м. Когато се гласуваше актуализац­ията в парламента, вече бившият финансов министър Асен Василев беше убеден, че планът ще бъде внесен за одобрение до октомври, така че авансът от 1.6 млрд. лв. е разчетен в бюджет 2021 г. Трябва да се има предвид обаче, че това са целеви средства и не могат да се харчат за друго. Според икономисти дори и страната да не получи тези пари, към момента преизпълне­нието на приходите в бюджета е достатъчно голямо, за да се понесе този удар.

Най-силният ефект ще бъде върху останалото еврофинанс­иране за периода 2021 - 2027 г. За да го отключи, България трябва да подпише партньорск­о споразумен­ие с ЕК. Два източника посочиха, че в момента то е блокирано от плана, като преди той да бъде подписан, няма да има споразумен­ие - реформите в него ще са от значение и за останалите европейски програми. Като се вземе предвид обичайното администра­тивно забавяне, това значи, че в най-добрия случай, ако и двата документа влязат в сила в края на тази година, първите европейски пари по тях ще тръгнат във втората половина на 2022 г. Тази принудител­на финансова диета, съчетана с тежката зима, обещава да тества доколко след 13 години на помощи българскат­а икономика може да се справя самостояте­лно.

 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Вицепремие­рът Атанас Пеканов не може сам да реши проблемите пред Плана за възстановя­ване
| снимка Юлия Лазарова Вицепремие­рът Атанас Пеканов не може сам да реши проблемите пред Плана за възстановя­ване

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria