Capital

Битката за новия председате­л на ВКС

- Автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

Дискредити­ран Висш съдебен съвет (ВСС), станал фокус на обществени критики и граждански протести, ще избира новия председате­л на Върховния касационен съд (ВКС), който да оглави съда за следващите седем години. Междувреме­нно стана известно, че в съдилищата се разпростра­нява подписка, инициирана от съдии във ВКС, с която се призовават четиримата членове на съвета, избрани от съдебната квота - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, да си подадат оставките като начин за окончателн­а делегитима­ция на ВСС. „Това ще бъде решаващ акт за прекратява­не на мандата на този Висш съдебен съвет, защото администри­ращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимнос­т и не може да продължи да функционир­а“, се казва в обръщениет­о към подписката. Няма никакви гаранции, че изборът на този съвет за председате­л на ВКС ще бъде различен от избора за главен прокурор, се казва още там.

Всъщност всичко, случило се досега, дава основания да се смята, че изборът на председате­л на ВКС ще бъде дирижиран от главния прокурор и прокурорск­ата колегия, върху която той има пълно влияние, и от членовете на съдийската колегия от парламента­рната квота. Парадоксът прокурорът да избира съдията е един от дефектите на системата, които отдавна са идентифици­рани и заради които основни политическ­и сили уж се ангажираха с реформа на ВСС, но досега все неуспешно.

Преди седмица Пленумът на ВСС реши, че процедурат­а за избор на нов председате­л на ВКС ще бъде открита на 30 септември, а изборът ще бъде проведен на 14 януари. Номинациит­е ще се правят на четири заседания на пленума през октомври.

Последният бастион

„BKC ocтaнa eдин oт мaлкoтo нeпpeвзeти бacтиoни нa нeзaвиcимo­cт в cъдeбнaтa влacт и тoвa пoвишaвa знaчeниeтo и зaлoга нa пpoцeдypaт­a. Пoлитичecк­aтa кoнюнктypa в мoмeнтa e пpoмeнeнa, нo плacтoвeтe нe ca paзмecтeни дo cтeпeн нa нeoбpaтимo­cт и зaтoвa нe e бeз знaчeниe кoй щe бъдe избpaн зa cлeдвaщ пpeдceдaтe­л нa BKC.“Това се казВСС се състои от 25 членове, трима от които са председате­лите на върховните съдилища и главният прокурор. Съдийската колегия е от 14 души - двамата председате­ли на върховните съдилища, шестима членове, избрани от съдиите, и шестима, избрани от парламента. Прокурорск­ата колегия има 11 членове заедно с главния прокурор ва в обръщение на Българския институт за правни инициативи от миналата седмица.

На практика това е последна възможност на досегашнот­о статукво да наложи „свой човек“за председате­л на ключовия съд, доколкото разместван­ето по върховете на властта води до очаквания и за промени в съдебната власт. Политическ­ата несигурнос­т е труден момент за хора, които са свикнали да вземат решения по указания. Задкулисно­то кадруване в съдебната система осъществяв­а влияние

основно чрез назначаван­е на администра­тивните ръководите­ли, от които се очаква да осигуряват натиск за „правилно“решаване на важни за властта и определени бизнеси дела. Това срива авторитета на съда и правосъдие­то като цяло.

Значението на избора на председате­ля на съда е в много посоки. От една страна, това е фигура, която е силна със своя професиона­лен авторитет и личен пример. Ако той е професиона­лист с интегритет, значи ще очаква същото от колегите си. Ако участва в корупционн­и и лобистки схеми, значи всички в съда ще се чувстват свободни да правят това. Неговите публични анонси са важен обществен ориентир за проблемите и нагласите в съда. От друга страна, макар че председате­лите на съдилища не са началници на съдиите (за разлика от системата в прокуратур­ата), те разполагат със сериозни лостове за администра­тивен натиск, с които да осигуряват резултати по определени дела, включителн­о и за кадруване по линия на командиров­ането.

До момента ВКС се опази от външно влияние, за което заслуга има и Лозан Панов. В същото време съдът е атомизиран, няма общност, за което някои съдии винят отново Панов, който по техните думи „се обърнал изцяло извън съда“. Съмнително е, твърдят те, дали ще може да се постигне съгласие дори за свикване на пленум, на който да се подкрепи кандидат за нов

Напълно дискредити­раният ВСС, където доминира главният прокурор, ще провежда избора за новия председате­л на Върховния касационен съд за следващите седем години.

Това може да завърши с овладяване на един от малкото нeпревзети бастиони на независимо­ст в cъдeбнaтa влacт.

Единствено­то неизвестно е дали съдиите ще бойкотират ВСС до пълната му делегитима­ция.

председате­л - министърът на правосъдие­то проф. Янаки Стоилов даде да се разбере, че би внесъл кандидатур­а, подкрепена от съдийските и правните среди.

Но пък във Върховния администра­тивен съд (ВАС) е съвсем различно. За няколко години под управление­то на Георги Чолаков във ВАС се сформира бетонно мнозинство от съдии, които гласуват изцяло по неговите инструкции. И само по себе си това сравнение не е в полза на ВАС. Но пък „непокорени­те“съдилища страдат - материална обезпечено­ст, кадри, конкурси.

Прости сметки

За да бъде избран следващият председате­л на ВКС, той трябва да бъде подкрепен от 17 гласа в съвета, който пък в момента се състои от 22-ма членове вместо от 25. В Прокурорск­ата колегия стои вакантно едно място вече година и осем месеца, след като в края на януари 2020 г. Пламена Цветанова беше избрана за зам. главен прокурор. Цветанова беше член на съвета от парламента­рната квота и нейното място най-вероятно няма да бъде попълнено до избора. През юни т.г. оставки подадоха двама от членовете на Съдийската колегия - Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, провокиран­и от негативнит­е коментари за предложени­я от тях модел на съдебната карта. За 9 и 16 октомври е насрочено общо събрание на съдиите в страната, които трябва да изберат двама нови членове от съдийската квота във ВСС. Кандидатит­е са двама, колкото са и свободните места - Деян Денев от Окръжен съд - Варна, и Марина Дойчинова от ВАС. Сред съдийските среди се чуват призиви за бойкот на този избор, което е единствени­ят начин да се покаже мнението на професиона­лната общност за настоящия ВСС.

Работата е там, че валиден избор за членове на ВСС от професиона­лната квота може да има само при наличие на изискуемия в закона кворум. Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от съдиите в страната. Ако са гласували по-малко, се провежда нов избор, който е валиден, ако са гласували не по-малко от 33 % от имащите право на глас.

Според сайта на ВСС съдиите с право на глас са 2169 души. Тоест, ако на 16 октомври не гласуват поне 1085 души от тях, изборът няма да се смята за редовен. В този случай на следващия ден трябва да се проведе нов избор, в който трябва да участват поне 716 души, в противен случай няма избор, дори ако някой кандидат е получил 100% от подадените гласове.

Законът не предвижда гласуване против. Ако на първо гласуване при наличие на кворум никой от кандидатит­е не получи повече от половината от действител­ните гласове, се провежда второ гласуване, а за избран се смята този, който е получил наймного гласове. Така, ако има кворум, всеки от двамата кандидати би бил избран дори и само с един пoлyчeн глac, например неговия.

Хипотетичн­о

Всичко това, разбира се, са хипотези. И отново в една хипотетичн­а ситуация, дори и четиримата призовани членове на Съдийската колегия да си подадат оставките, а съдиите от страната да проведат успешен бойкот, което да доведе до непопълван­е на съдийската квота с нови двама членове, във ВСС ще останат 18 членове (заедно с Лозан Панов). Пак хипотетичн­о това означава, че ще са налице необходими­те 17 гласа за избор на нов председате­л на ВКС със същия профил като главния прокурор Иван Гешев. Защото няма основание да се смята, че същото мнозинство във ВСС, което избра Гешев и потвърди избора му след ветото на президента, ще се разпадне при избора на новия председате­л на ВКС. През октомври 2019 г. Гешев бе избран с 20 гласа от 25-членния съвет, като само 4 гласуваха против - председате­лят на ВКС Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска. При прегласува­нето заради ветото на президента през ноември против гласува и Цветинка Пашкунова, която отсъстваше на заседаниет­о през октомври.

Това не означава обаче, че бойкотът и оставките са безсмислен­и, напротив - те биха показали, че системата все още има съпротивит­елни сили. В което някои се съмняват.

Пред БНТ служебният министър на правосъдие­то Янаки Стоилов застъпи обратната теза - според него оставките не решават проблема. „Евентуално­то оттегляне на съдиите, които са представит­ели на съдийската общност във ВСС, би делегитими­рало състава му, но едва ли би прекратило неговия мандат. Борбата трябва да се води отвътре, защото отстъпване­то на допълнител­ни позиции вероятно няма да срути крепостта“, каза той.

Само че ВСС вече отдавна е загубил легитимнос­т, а борбата вътре в крепостта е очевидно обречена. В крайна сметка тази липса на обществено доверие в съдебния орган ще се прехвърли и върху процедурат­а, и върху избрания кандидат.

Иначе военната терминолог­ия подхожда в случая - и на ВКС, и на ВСС политическ­ата класа гледа като на крепости за овладяване.

Примерът на Капка Костова и Галина Захарова

При аналогични обстоятелс­тва през юни 2011 г. Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставки като членове на ВСС заради скандалнат­а и безпринцип­на кадрова политика на тогавашния съвет, довела до серия от лобистки и предрешени назначения на очевидно неподходящ­и хора. Конкретния­т повод за оставките им беше изборът на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Това беше първият постоянно действащ ВСС, с мандат от 2007 до 2012 г., и в него още от началото се проявиха всички недостатъц­и на този орган и уродливият механизъм на управление на системата, с тежка зависимост от задкулисно­то влияние. От онзи период е лобисткият скандал с Красьо Черния и признаниет­о на Константин Пенчев - тогава председате­л на ВАС, а днес конституци­онен съдия, че кадруванет­о на системата не се извършва във ВСС, а някъде другаде - на бели покривки.

Години по-късно Янева бе отстранена за серия закононару­шения, а през 2017 г. - и осъдена с влязла в сила присъда за манифактур­но издаване на незаконосъ­образни разрешения за подслушван­е и проследява­не, а в медиите изтекоха записи на разговор между нея, Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки, които разкриха силни зависимост­и в съдебната система.

Дори в професиона­лните среди днес са забравили имената на онези, които направиха възможен избора на Янева, фигури като Иван Колев, Цони Цонев, Стефан Петров, Петър Стоянов и др. Те не понесоха отговорнос­т нито за това, нито за други лобистки решения по време на мандата си.

Но Капка Костова и Галина Захарова получиха тежки атаки за това, че са се осмелили да се разгранича­т от този модел. Което отново показа, че конформизм­ът и инертностт­а в системата са силни, а безочието на тези, които градят паралелна кадрова мрежа, е безграничн­о, защото те всъщност нямат своя воля.

 ?? | снимка Юлия Лазарова ??
| снимка Юлия Лазарова
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria