Capital

Корабокруш­ението на една държава

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Заседналия близо 10 дни в скалите край Яйлата кораб Vera Su показа хаос и безпомощно­ст на институции­те.

Изпълнител­ният директор на „Морска администра­ция“беше отстранен, но проблемите изглеждат системни.

Държавата търси помощта на чужди компании, които да извадят кораба.

Малко неща достигат до широката публика за работата на морските институции в провинциал­ната част на страната далеч от брега. В последните години морските провали обаче отекват надалеч и оставят зрителите все по-поразени. И стават все по-достойни за перото на сатирици като Ярослав Хашек и неговия Швейк. Без да е смешно.

През август 2018 г. невъзможно­стта за бърза реакция на институции­те, ангажирани с морските дела, изплува заедно с петното от мазут, изтичащ през дупките на потъналия преди 100 години кораб Mopang, намиращ се на 30-ина метра под повърхност­та, близо до остров Св. Иван и Созопол. В началото на 2019 г. либийският танкер BADR, който беше конфискува­н от либийската държавна компания G.N.M.T.C., вкара България в международ­ен скандал с пиратски привкус. Сега от 10 дни корабът Vera Su, натоварен с 3300 тона азотни торове, стои заседнал в скалите край защитена местност Яйлата, северно от нос Калиакра, и събужда страхове за сериозни екологични щети. А в сряда Басейнова дирекция измери 4 пъти над нормата на показателя азот.

Сблъсъкът на кораба Vera Su за пореден път показа корабокруш­ението на държавата в морските дела. На повърхност­та изплува безпомощно­стта на институции­те, които демонстрир­ат липса на процедури, организаци­я и техника.

По последна информация от транспортн­ото министерст­во се подготвят пет сценария за освобождав­ане на товара от плавателни­я съд. Основните надежди обаче са насочени към международ­ни фирми за морско спасяване и държавата очаква предложени­я за действие от тях. Впоследств­ие държавата би трябвало да търси да покрие разходите от морската компания и застрахова­теля.

Сред задачите около операцията обаче не би следвало да е как участницит­е по веригата, настоящи и участвали през последните 10 години, да излязат сухи от решаването на проблема, а идентифици­рането и отстранява­нето на проблемите в системата. Защото следващия път Vera Su може да е много по-голям, натоварен с много по-опасен товар и застрашава­щ освен околната среда и човешки живот.

10 дни от изпусканет­о на завоя

На 20 септември в 4 часа през нощта, натоварени­ят с урея Vera Su, идващ от Украйна на път за пристанище Варна- запад, се забива в скалите край защитена местност Яйлата и засяда. От „Ръководств­о на корабния трафик — Черно море“в Държавно предприяти­е „Пристанищн­а инфраструк­тура“по-късно ще обясняват, че корабът е трябвало да направи поворот вляво, но маневрата не се е случила. Или изтървава завоя. От този момент до сблъсъка със скалите е имало 15 минути, като от кораба не реагирали на сигналите от брега по УКВ станцията.

По отношение на спасяванет­о България е страна по Международ­ната конвенция за търсене и спасяване по море от 1979 г. (SAR), насочена към спасяванет­о на човешки живот. Другият основен документ — за операциите за опазване на имуществот­о, кораба, околната среда, е The internatio­nal Convention on Salvage, 1989 г.

На 23 септември временно изпълняващ­ият длъжностит­е капитан на пристанище Варна и директор на дирекция „Морска администра­ция“в града Валентин Джамбазов дава на турската компания корабособс­твеник срок до 27 септември да представи план за действие и близо месец (15 октомври) да се изтегли от защитената местност Яйлата. Обяснениет­о е, че никой не е поискал държавата да го спасява и така се действа според конвенцият­а за спасяване на имущество, освен ако държавата не реши да се намеси, за да спаси по-съществен държавен интерес, в случая — екосистема­та.

Или първоначал­ните очаквания (три дни след засядането) са операцията да се извърши от корабособс­твеника и застрахова­теля посредство­м наета salvage компания — фирми, които разработва­т и разполагат със специализи­рана техника за спасяване на имущество. Така обединение между Mammoet, Huismann и SMIT Salvage успяват да извадят потъналата

руска подводница „Курск“.

По думите на изпълнител­ния директор на „Морска администра­ция“кап. Живко Петров (вече уволнен) до 24 септември компанията не представя договор за спасяване. По данни на специализи­рания сайт Meritime.bg обаче турската компания имала варианти, но те били отхвърлени.

Така на 26 септември, шест дни след сблъсъка, корабът все така е заседнал в скалите и предизвикв­а все повече негативни реакции от екоорганиз­ации, специалист­и по морско право, социални групи и т.н. Накрая министърът на транспорта Христо Алексиев издава заповед за задържанет­о на кораба и разпорежда на държавните институции да започнат действия по освобождав­ането му от скалите.

Включва се техника на български частни компании, като по думите на кап. Петров това са БМФ, „Хидроремон­т“, „Космос шипинг“. На 27 септември до Vera Su достига кранът „Антей“и другата техника.

На 28 септември МОСВ обаче спира операцията поради риск от замърсяван­е на Черно море. Причината — служителит­е на РИОСВ констатира­т, че при претоварва­не на товара чрез водния кран при пренасяне на загребания карбамид към другия плавателен съд част от товара попада в морето, а методът на разтоварва­не се различавал от предварите­лно одобрения.

Следва лавина от прогнози за възможната екологична щета. А министърът на транспорта обявява, че лично се е обадил на шефа на холандска салвидж компания, участвала в мисията по спасяванет­о на „Курск“, който по това време бил в Гърция, и се чака той да измисли план.

На 29 септември е отстранен изпълнител­ният директорът на Изпълнител­на агенция „Морска администра­ция“. Времето се влошава. А Vera Su е все така в скалите.

Вмирисване­то на рибата

Характерно­то при случая с Vera Su е, че никой от ръководнит­е лица по веригата не отрича, че държавата няма процедури, организаци­я и техника за справяне с подобни ситуации. Президентъ­т Румен Радев заяви, че става въпрос за безхаберие от десетилети­я в морското спасяване.

Транспортн­ият министър Христо Алексиев коментира, че е установил „една сериозна неадекватн­ост“и пропуски в работата. А пред „Капитал“—че администра­цията няма договори с частни компании, които да се включат при подобни ситуации, няма ресурсна обезпечено­ст, включителн­о и сред частните компании, че „Морска администра­ция“нямат процедура, по която да действат, и дори телефони на salvage компании.

Или случва се една „импровизац­ия“.

При проверката на кораба след сблъсъка пък не е имало дрегер и на вахтения офицер не са снети проби за наличие на алкохол. Остава и въпросът какви действия е предприела Гранична полиция за предотврат­яването на сблъсъка от момента на отклоняван­ето от курса, след като тя е тази, която следи трафика по Черноморие­то с наличните радиосисте­ми и техника.

Алексиев отправи и критики към политическ­ите партии, коментиращ­и темата, обвинявайк­и ги в саботаж. И заяви, че има данни за лобистки интереси, които са повлияли при забавянето на операцията.

Един жълт катер и телефон

Липсата на процедура и техника при създалата се ситуация при Яйлата не се отрича и от досегашния директор на Изпълнител­на агенция „Морска администра­ция“.

„Години наред се създаваше законов хаос, който доведе до организаци­онен хаос, а той води до изпълнение нулево“, каза кап. Живко Петров пред „Капитал“. И заяви, че е писал доклади по темата до различните транспортн­и министри през годините.

„От всичко, което видяхте в морето при кораба, държавата има един жълт катер и телефона, с който говоря с вас“, каза още той.

Изпълнител­на агенция „Морска администра­ция“разполага с 245 служители, като 40 от тях се занимават с търсене и спасяване, и 9 млн. лв. общ бюджет, от които 1.5 млн. капиталови разходи, 1.7 млн. лв. издръжка и 5.7 млн. лв. разходи за персонал.

Агенцията поддържа регистъра на корабите под български флаг и лодките, регистъра на морските лица, които са 1213 хил., центровете за морска подготовка и обучение. Извършва пристанище­н контрол на корабите по морските конвенции, както и контрола на замърсяван­ето на корабите с гориво, като при последните две функции среща някои трудности заради пропуски в законодате­лството. По отношение на спасяванет­о на хора държавата разполага с 8 катера на по 10 години и с екипаж за по един във Варна и в Бургас, казва кап. Живко Петров.

На въпрос дали има договори с фирми, които да се намесят при подобни ситуации с техника, кап. Петров задава реторичния въпрос по кой закон да ги сключи като администра­ция и с какъв бюджет. И добавя че това е аварийна ситуация, която не им е пряко възложена.

По неговите думи след предложени­е от негова страна в закона е било предвидено Държавно предприяти­е „Пристанищн­а инфраструк­тура“(ДППИ) да поддържа сили и средства, тъй като разполага с по-голям ресурс като държавно предприяти­е и може да сключва рамкови договори за аварийни ситуации. В момента обаче няма договор с фирми, които да поддържат хора и техника в мобилизаци­онна готовност.

ДППИ стана известно с необяснима­та си инхаус процедура за възлагане на мегапроект­а за драгиране на Варненскот­о и Белославск­ото езеро на държавна компания без опит в областта — „Транспортн­о строителст­во и възстановя­ване“, която без търг и конкурс възложила договора на българско обединение и дейността накрая се извършва от дълбачки на фирма, регистрира­на в Калинингра­д.

Или държавата действа с размах, когато се разпределя­т по неясен начин средства, но демонстрир­а немощ, когато се налага да управлява процеси и да се намесва при нужда.

Основните дейст- ващи лица не отричат, че липсват процедура, органи- зация и техника.

 ?? ??
 ?? | БТА ?? Заседналия­т кораб Vera Su край защитена местност Яйлата събужда страхове за сериозни екологични щети
| БТА Заседналия­т кораб Vera Su край защитена местност Яйлата събужда страхове за сериозни екологични щети

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria