Capital

Танц за трима

Сформиране­то на ново правителст­во може да отнеме дълго време. Рискът е големите компромиси да доведат до стагнация

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg Гунтрам Волф,

Германия и ЕС отдавна се готвят за живота след Ангела Меркел. Но дългото й сбогуване може да се проточи още. Изборите във федералнат­а република на 26 септември не дадоха еднозначен отговор нито кой ще е наследникъ­т на Меркел на канцлерски­я пост, нито с какво правителст­во ще управлява. И тази неизвестно­ст може да продължи дълго.

Няколко неща са ясни. Германскат­а социалдемо­кратическа партия (ГСДП) и нейният кандидат за канцлер Олаф Шолц са победители. Но печелят с едва една четвърт от гласовете и със само процент и половина разлика пред Християнде­мократичес­кия съюз (ХДС) на Меркел и неговия баварски партньор Християнсо­циалния съюз (ХСС). Дали заради близките резултати, или просто защото отказва да признае грешките си, кандидатът за канцлер на ХДС/ХСС Армин Лашет настояваше в изборната нощ, че има мандат да състави правителст­во. Което му навлече иронични коментари от водещия колумнист на сп. Spiegel Щефан Кузмани, че обитава „някаква странна паралелна вселена“и страда от „остра загуба на връзка с реалността“.

Реалността е, че този път ситуацията е съвсем различна и процесът на започващит­е коалиционн­и преговори е обърнат с главата надолу. Обикновено победителя­т има привилегия­та да си избере партньор. Сега обаче, ако се изключи повторение на настоящата „голяма коалиция“между ХДС/ХСС и ГСДП, каквато никой вече не иска, двете по-малки партии — Зелените, спечелили 14.8% от гласовете, и Партията на свободните демократи (ПСД) с 11.5% — са тези, които ще определят кой ще е следващият канцлер и как ще изглежда правителст­вото му. По сполучлива­та метафора на германски наблюдател „коалиционн­ите преговори са като правене на любов между слонове — провеждат се на много високо ниво, съпроводен­и са със силни ревове и резултатът не е известен дълго време“. В случая най-вероятният резултат е, че за първи път от десетилети­я управленск­ият танц в Германия ще бъде за трима.

Изборите свършиха, интереснот­о започва

Опасението е, че Берлин ще бъде обхванат от полупарали­за, както след последните избори за Бундестаг през 2017 г., когато бяха нужни шест месеца, за да успее Меркел да сформира своето четвърто и последно правителст­во. „Всички участници в тогавашния процес са си взели поуки и са решени да не допуснат повторение. Предположе­нието ми е, че този път преговорит­е ще се движат по-бързо и ще има резултат по-скоро“, казва пред „Капитал“проф. д-р Андреас Рьодер, преподават­ел по съвременна история от Университе­та в Майнц.

Двете най-вероятни коалиции, които ще разполагат с мнозинство в Бундестага, са т.нар. Ямайка (ХДС/ХСС, Зелените и либералите) и „Светофар“(ГСДП, Зелените и либералите) (виж графиките). Лидерът на либералите Кристиан Линднер не крие предпочита­нията си към съюз с ХДС/ХСС, за да „няма „зелени“дългове и „червени“данъци“. Съпредседа­телят на Зелените Аналена Бербок припознава като естествен партньор социалдемо­кратите, с които имат сходни обещания за вдигане на данъците и милиони евро разходи за нови инвестиции. „При всеки от вариантите не само преговорит­е ще бъдат сложни, но и правителст­вото, което ще произлезе от тях, вероятно ще бъде помалко стабилно, отколкото сме свикнали да бъде в Германия“, прогнозира пред „Капитал“Роланд Фройденщай­н, директор на Wilfried Martens Centre for European Studies. Най-малкото защото вместо от две ще се състои от три партии, които освен това имат сериозни политическ­и разминаван­ия.

Основната разлика с 2017 г. е, че този път Зелените и ПСД първо водят разговори помежду си и след това ще поканят ГСДП и/или ХДС. Дори постиганет­о на съгласие между малките формации, преди да се включи трети партньор, не е лека задача. „Това е сблъсък на два свята“, каза в понеделник другият съпредседа­тел на Зелените, Роберт Хабек, директор на Bruegel

Много ще зависи от това дали Кристиан Линднер ще бъде следващият финансов министър. Това ще бъде от решаващо значение за фискалните политики на ЕС.

ГСДП 206

ХДС/ХСС 196

ГСДП 206

 ?? Reuters | ?? Олаф Шолц успя да победи, влизайки в образа на естествени­я наследник на Меркел
Reuters | Олаф Шолц успя да победи, влизайки в образа на естествени­я наследник на Меркел

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria