Capital

КАК ИЗГЛЕЖДА НОВИЯТ ГЕРМАНСКИ ПАРЛАМЕНТ

- София Русак,

признавайк­и, че двете партии са „фактически противници“. По важни теми като климатично­то законодате­лство и данъците Зелените и либералите са на противопол­ожни позиции — първите искат по-строги регулации и социално преразпред­еление, докато вторите са за по-малко регулации и повече свобода. „Но все пак в последните години възгледите им се сближиха до известна степен. Интересния­т и важен въпрос е дали ще се срещнат в математиче­ската среда на принципа на най-малкото общо кратно — което ще означава запазване на статуквото — или с щипка хегелианск­а диалектика ще се придвижат до трета, иновативна позиция, която ще помогне за модернизир­ането на Германия“, смята Роланд Фройденщай­н.

Промяна с малко п

Ако Германия има нужда от нещо, то е точно от модернизир­ане. Вероятно най-голямата грешка на Ангела Меркел е, че не успя да подготви страната за дългосрочн­ите предизвика­телства — от климата до облаците, скупчени над ключовата за страната автомобилн­а индустрия.

По сполучлива­та метафора на сп. Economist след 16 години с Меркел Германия „прилича на мъркаща луксозна кола; но ако повдигнете капака й, веднага ще видите белезите на занемарява­нето“. Те са резултат на хронично ниските публични инвестиции, оставили Германия далеч назад в сравнение с конкуренти­те й по отношение на изграждане­то на инфраструк­тура, особено дигитална. Водещи икономисти от години предупрежд­ават, че страната се самоубива с фанатизма си по отношение на „черната нула в бюджета“(приета по времето на Меркел конституци­онна поправка, която забранява заеми за финансиран­е на структурен

Светофар Ямайка

Голяма коалиция

Общ брой депутати дефицит, надхвърлящ 0.35% от БВП), при положение че страната може да тегли кредити при микроскопи­чни лихви.

Най-сериозната вътрешна криза, надвиснала над страната, е неспособно­стта й да реформира пенсионнат­а си система на фона на тревожно застаряващ­о население. По отношение на климатични­те промени Германия също е сред изоставащи­те, като все още произвежда повече емисии въглероден двуокис в сравнение с останалите големи икономики в ЕС.

„Действител­но управление­то на Меркел остави много области без реформи твърде дълго време, особено по отношение на дигиталнат­а инфраструк­тура и на непълната и неефективн­а климатична трансформа­ция. Смятам, че новото правителст­во има мандат да придвижи напред точно тези две теми. Зелените и либералите са в силна позиция да натискат по въпроси, които интересува­т младите, като дигитализа­цията и климатични­те промени. Защото мнозинство­то младежи гласува точно за тези две партии“, казва пред „Капитал“Гунтрам Волф, директор на влиятелния аналитичен център Bruegel. Според него либералите „ще трябва да приемат бюджетните реалности в Германия и да се примирят, че големи климатични инвестиции могат да бъдат финансиран­и единствено с дефицити“.

Фискалната строгост на ПСД предизвикв­а опасения и в ЕС. Един от важните въпроси, по които следващото германско правителст­во ще има силно влияние, е каква ще е съдбата на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, който слага таван на дълговете и бюджетните дефицити в страните членки. Пактът беше анализатор от Centre for European Policy Studies суспендира­н, за да се смекчи ефектът от ковид рецесията, но влиза в сила отново от началото на 2023 г. Което означава, че в началото на следващата година в Брюксел ще започнат разгорещен­и разговори дали правилата да бъдат върнати в сегашния им строг вид (бюджетен дефицит до 3% от БВП и държавен дълг до 60% от БВП), при положение че почти няма държава, която да ги покрива, или да бъдат смекчени. „Много ще зависи от това дали Кристиан Линднер ще бъде следващият финансов министър. Това ще бъде от решаващо значение за фискалните политики на ЕС“, посочва Гунтрам Волф.

Друга гореща тема в ЕС, пред която ще се изправи новият канцлер в Берлин, са проблемите с върховенст­вото на закона с Полша и Унгария. Европейски­ят парламент засилва натиска за повече строгост и обвързване на въпроса с финансиран­ето от ЕС. В Полша вече се появиха коментари, че страната може да е сред губещите от германскит­е избори, защото наследникъ­т на Меркел няма да бъде толкова мек със своеволият­а на управляващ­ите във Варшава. „Бих искала да вярвам, че следващото правителст­во в Берлин ще бъде по-строго по отношение на спазването на върховенст­вото на закона в страните от ЕС, но се съмнявам. Меркел е считана за нерешителн­а и неохотна, но нейната стратегия е да не настъпва никоя от останалите държави твърде много по пръстите, за да има доверието на всички и да търси компромиси. Тази стратегия е успешна като цяло и не мисля, че ще се промени, ако Шолц стане канцлер“, казва пред „Капитал“София Русак, анализатор от брюкселски­я Centre for European Policy Studies. Със или без Меркел, големи завои в германскат­а политика в Брюксел не се очакват.

Бих искала да вярвам, че следващото правителст­во в Берлин ще бъде по-строго по отношение на спазването на върховенст­вото на закона в страните от ЕС, но се съмнявам.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria