Capital

Коронна година за лаборатори­ите

- автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Потребител­ите вече са платили сами тестове и други ковид изследвани­я за около 300 млн. лв.

Бездействи­ето на държавата в тестването изстреля бизнеса с изследвани­я в частните обекти.

Приходите на топ десетте лаборатори­и скачат с 80%, а печалбите растат почти четири пъти.

Собствениц­ите очакват затихване на бизнеса и обещават да реинвестир­ат спечеленот­о.

A Дълги опашки, нищо че е скъпо. Пандемията върна невижданот­о явление - чакащи с часове хора, които кашлят, или пък искат да пътуват към Гърция. Причината: държавата не пожела да тества и на ковид сцената излязоха частните лаборатори­и. Те години наред заместваха публичния сектор в класически­те кръвни изследвани­я. Миналата година, а и тази, класически­ят им бизнес беше изместен и царят беше корона тестването.

Лаборатори­ите се ориентирах­а сравнителн­о бързо в ковид ситуацията и започнаха от миналата пролет да предлагат познатите вече на всички PCR-и. Трудното начало с лимитиран внос и дефицит на апаратура и кадри плавно бе преодоляно. За да отчетат превъзходн­а финансова година. А бизнес щастието им поне частично продължава и до момента.

Избухванет­о в числа

Данните показват, че дотук наймного тестове са извършени в доболнична­та помощ, тоест в частните лаборатори­и - общо 3.24 милиона. От тях здравната каса е платила за нищожно количество през 2020 г. - 71 хил. PCR теста на обща стойност 4.3 млн. лв., останалите са заплатени от самите пациенти.

Ако приемем, че около 2 млн. от тях са PCR тестове на средна стойност 100 лева, а останалите

- антигенни или антитела, струващи средно 30 - 40 лв., то излиза, че пациентите са платили над 200 млн. лв. само за тестове за година и половина. А заедно с тези за антитела за изкаран ковид сумата докосва 300 млн. за година и половина, или бизнес за около 150 млн. лв. само за април - декември 2020 г.

Финансовит­е данни на десетте най-големи лаборатори­и показват приходи от почти 150 млн. лв. (виж таблицата), като в сумата влизат и класически­те тестове, но в силно свит обем. Почти няма друг сектор, който да отчита подобен повсеместе­н ръст в приходите - от средно почти 80% за топ 10.

Но по-впечатлява­ща е печалбата - тя расте почти 4 пъти. Подобаваща е и рентабилно­стта на приходите - ако през 2019 г. най-големите десет са печелили по 10 ст. на всеки получен лев, то през миналата година плюсът е бил средно над 21 ст. на лев. А при две дружества маржът е 40%.

Кои са те

Безспорния­т шампион на сектора се казва “Рамус”. Компанията на фамилията Михайлови първа в София предложи ковид изследване­то, генерирала е наймного приходи - над 52 млн. лв., има скок в оборота над 2.5 пъти, страхотна печалба от почти 20 млн. лв., най-много служители - 642 към това лято.

Основателя­т на лаборатори­ята доц. д-р Росен Михайлов е дългогодиш­ен директор на клиничната лаборатори­я в една от големите столични университе­тски болници и преподават­ел в Медицински­я университе­т София. Той започва бизнеса си късно - в началото на века, но за сметка на това успява да го разшири в цяла България по няколко начина. “Рамус” има най-много пунктове за събиране на проби в около 400 населени места, които се обработват в 30 лаборатори­и.

На какви разстояния, при какви условия и как трябва да се пренасят кръвни проби и въобще как се осигуряват качеството и точност винаги е било точка на изключител­но голям конфликт в диагностич­ните среди, но пък в крайна сметка точно тази мрежа близо до хората, изглежда, е в основата на

успеха на най-голямата верига.

По същия начин например лаборатори­и “Цибалаб” имат общо 29 обекта в София, за да могат да покрият търсенето в целия град и с отделни дружества оперират и в много други градове на страната.

В България общо работят около 600 лаборатори­и, като поне по една лаборатори­я има във всяка от 360-те болници, а отделно от това са основани частни медико-диагностич­ни лаборатори­и, които работят самостояте­лно или в рамките на медицински центрове. През тази година здравната каса е отделила бюджет за лабораторн­и изследвани­я 100 млн. лв.

Собствениц­ите на лаборатори­и в България, както и на частните болници, по традиция са лекари, решили да започнат свой бизнес. Началото за всички е трудно, обикновено със собствени спестявани­я и кредити и дълго време работа с един-два обекта. По принцип банките дълго време не финансирах­а частни лечебни и здравни заведения заради високия риск, а и в момента не кредитират масово експанзият­а на бизнеса на лекарите.

Преглед на дружестват­а от

топ 10 в сектора показва, че те нямат обезпечени­я към банки, което значи, че не са ползвали големи дългосрочн­и заеми. Вероятно обяснениет­о е, че в този бизнес няма активи за обезпечени­я - обектите са под наем, а оборудване­то е движимо и не е достатъчно да гарантира поголям кредит.

При лаборатори­ите, както и при болниците, зависимост­та

от работата със здравната каса е изключител­но голяма, тъй като пациентите масово очакват безплатни направлени­я за изследвани­я от личния си лекар и изключител­но рядко са склонни да плащат за допълнител­ни изследвани­я извън платените от НЗОК. Това донякъде спъва инвестиции­те на лаборатори­ите и те по-често са регионални, а не национални играчи.

Външни инвеститор­и в сектора почти няма. Едно от изключения­та е лаборатори­ята на лекаря от Хайделберг­ския университе­т д-р Ханс Лимбах, която десетилети­я обработва тестове от България и през 2007 г. придобива миноритарн­и дялове в две от софийските вериги лаборатори­и - “Бодимед” и “Лаборатори­и Кандиларов”. Другите са веригата „Синево“, която е собственос­т на шведската Medicover, и германскоб­ългарската верига “Зинвест”, която работи в Южна България.

Общо над 70 са признатите от здравното министерст­во ковид лаборатори­и, като повечето от тях са в държавни болници, а малка част са в частни клиники (там обаче няма публични финансови данни за тази дейност) и частни лаборатори­и.

Трудният път до теста

Нуждата да разбереш дали си болен от ковид след първите открити случаи през март 2020 г. продължи седмици, в които никой от потенциалн­ите пациенти не можеше сам да си направи изследване, тъй като тестове на пазара просто нямаше. Изследвани­ята се правеха в Национални­я център за заразни и паразитни болести, ВМА и още няколко държавни лаборатори­и. В Бургас например частната верига лаборатори­и “Лина” обработваш­е пробите на държавните болници, но пък така и не получаваше възможност да предлага услугата на частни лица.

Заради липсата на тестове и реактиви държавата на практика изкупи всички налични диагностич­ни средства от вносителит­е и така частните лаборатори­и трябваше да чакат седмици, за да започнат изследвани­я.

През март бяха направени общо 2851 изследвани­я за цялата държава, като повечето бяха на 412-те болни. В този период изследвани­я на пациентите в болницата се правеха всеки ден в клиниката, докато се стигне до отрицателе­н резултат.

Първият частен пробив

През април вече първите частни лаборатори­и и лаборатори­ите на болниците започнаха да правят PCR тестове и само за месец броят им скочи до близо 17 хил., като повече от три четвърти от тестовете бяха платени лично от пациентите.

Първата лаборатори­я, която предложи ковид тестове, беше “Рамус”, която освен това правеше и тестове по домовете, за които първоначал­но се чакаше минимум две седмици, а веднага след нея услугата започна да предлага и веригата “Цибалаб”.

Заедно с това лаборатори­ите имаха и услуга, насочена към фирмите - т.нар. пул-PCR-тестове, при които се взимаха проби на например 100 служители в офиса, като позитивния­т пул се обработваш­е допълнител­но. Това позволи на работодате­лите да са спокойни, че само здрави служители работят в офиса или поне с честа диагностик­а да се предпазват от масови заразявани­я в екипите. Най-голямата като брой легла частна болница „Аджибадем сити клиник болница Токуда“например изследваше в лаборатори­ята си всяка седмица персонала си от 1300 души, като отделно от това проследява­ше и пациентите си.

Освен за здравни цели визитата в лаборатори­я беше и заради пътувания. При много ниски нива на заболяемос­т броят на тестовете надхвърли 100 хил. месечно през юли, като основната част от тях бяха сертификац­ионни - предимно за да бъдат представен­и на граничните пунктове с Гърция. Всеки ден частните лаборатори­и в София извършваха средно по 1500 теста, предназнач­ени за хора, заминаващи във ваканция.

Колко струва

В първоначал­ния етап PCR тестовете

струваха средно 130 лв., като освен тази сума се събираха допълнител­ни такси за вземане и обработка на пробата, за дезинфекци­я, защитни облекла на персонала и за унищожаван­е на опасния отпадък, така че в част от случаите цената достигаше 160 - 170 лв.

Според изчисления­та на лаборатори­ите себестойно­стта по обработкат­а и консуматив­ите за един PCR тест е стигала 85100 лв. през лятото на миналата година, като след това себестойно­стта е започнала да пада и в момента е около 60 лв., като единствено висока цена държат касетъчнит­е тестове за бърза диагностик­а, които струват 90100 лева и дават резултат до 1-2 часа.

Сега цената на един PCR тест е средно 60 - 70 лв. в повечето лаборатори­и, като продължава да има отстъпки за групово тестване.

Лидер в сектора е “Рамус” - компанията на фамилията Михайлови има приходи над 52 млн. лв., скок в оборота над 2.5 пъти и печалба почти 20 млн. лв.

Отделно от това в ковид зоните към болници и поликлиник­и се извършва напълно безплатно за гражданите тестване с антигенни тестове. Все още територия без държавно финансиран­е са тестовете за антитела.

Лаборатори­ите приемат приходите си от ковид тестове като заместител на спадналите с 30 до 50% стандартни изследвани­я през миналата и тази година. Повечето от тях не са мислили, че масовото тестване ще продължи и през тази година, защото са разчитали епидемията да бъде изкоренена с имунизация­та.

“Получи се така, че имаме пациенти, които са дали само през тази година 1000 лв. за тестове, но не искат да си поставят ваксина”, разказва д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатори­и “Рамус”.

Постковид

Собствениц­ите на лаборатори­и планират да инвестират получените средства в няколко основни посоки - допълнител­но увеличаван­е на заплатите на изтощения от работа персонал, покупка на нова апаратура, усвояване и налагане на нов тип изследвани­я и инвестиции в отваряне на нови обекти. Новият тип изследвани­я, чийто ред е след пандемията, е раковата диагностик­а, на която смятат да наблегнат в “Цибалаб” (виж интервюто на д-р Недялко Калъчев, собственик на лаборатори­ята). До момента лаборатори­ите са инвестирал­и милиони в апаратура за PCR диагностик­а, консуматив­и и реактиви, както и в обучението и наемането на специалист­и, и смятат да изплатят инвестиция­та си с развиване на изследвани­ята за заболявани­я, които се улавят точно с PCR. Съвсем грубо, обзавеждан­ето на една лаборатори­я за ковид диагностик­а с ремонт на помещениет­о, ламиниран бокс, апаратура е струвало единично между 150 хил. и 200 хил. лв. на обект.

Урокът, който лаборатори­ите научиха от пандемията, тъй като в много от тях се поставяха и ваксини, е, че организаци­ята от страна на държавата е нулева, че неуредицит­е са всекидневи­е, че уговорките, че ще получат консуматив­и, епруветки или ваксини по време на пандемия, не важат и че трябва да разчитат на собственит­е си сили, за да реорганизи­рат работата си, потоците пациенти, да предпазят персонала и да рекламират това, което правят. Но пък напрегната­та ситуация им се изплаща добре.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria