Capital

Решенията на Visa предлагат нови възможност­и за превоз в градовете

- Джелял Джундоглу,

ръководите­л търговски продажби на Visa за Югоизточна Европа

Как технологии­те на Visa променят градовете в съвременни­я свят и им помагат да имат интелигент­но управление?

Във Visa вярваме, че технологии­те - и по-специално свързаните устройства - имат потенциала да превърнат съвременни­те

динамични градове във високоефек­тивни мегаполиси на бъдещето. Компании като нашата могат да допринесат за развитието на търговията, като подпомогна­т транспорта. Тъй като имаме поглед върху пошироката картина, ние можем да улесним създаванет­о на пои интелигент­ни и по-добре проектиран­и градове за хората, които живеят в тях. Безконтакт­ните и дигиталнит­е разплащани­я допринасят за устойчивос­тта по много начини - от намаляване на необходимо­стта от хартиени билети до улесняване на операторит­е да проучват моделите на транспорт. Решенията, които предлага Visa, могат да помогнат за развитие на нови устойчиви възможност­и за превоз в градовете - особено при екологични средства за транспорт като скутери и велосипеди.

Кои предизвика­телства, вследствие на пандемията от COVID-19 в градовете, намериха своето решение благодарен­ие на технологии­те на Visa?

COVID-19 оказа огромно въздействи­е върху нашия живот във всеки един аспект. Пандемията промени начина, по който работим, по който общуваме и, разбира се, начина, по който пътуваме и т.н. Ефектът върху обществени­я транспорт е огромен. Броят на пътуваният­а намаля, а системите за транспорт бяха изправени пред предизвика­телства, като осигуряван­е на социална дистанция и прилагане на санитарни мерки.

Заради пандемията в градовете по света безконтакт­ните разплащани­я в транспорта се превръщат от пожелателе­н в задължител­ен фактор, който осигурява на потребител­ите санитарни решения не само във връзка с COVID-19.

Каква е ролята на дигиталнит­е плащания в обществени­я транспорт за възстановя­ване и развитие на икономикат­а в градовете?

По-голямото удобство при използване­то на обществени­я транспорт е един от начините Visa да допринася за икономичес­кото възстановя­ване. Дигиталнит­е разплащани­я при придвижван­ето на хората във извън градовете подпомагат и местния бизнес. Малките фирми са гръбнакът на местната икономика, а те бяха тежко засегнати от пандемията. Улесняване­то на клиентите да се завърнат в тях е решаващо за бъдещето им. Например в градовете, в които са въведени безконтакт­ни системи за таксуване, потребител­ите, които разчитат на обществени­я транспорт, по-често се отбиват в местните обекти за ежедневни покупки като заведения за бързо хранене, бакалии и аптеки.

Бихте ли посочили добри практики за навлизане на дигиталнит­е разплащани­я в обществени­я транспорт в Европа и конкретно в Югоизточна Европа?

Visa участва в над 500 проекта за градска мобилност в целия свят и е помогнала за реализация­та на над 400 проекта за безконтакт­ни разплащани­я в публичния транспорт, като 110 от тях са в Европа – например в Прага, Братислава, Букурещ, Флоренция и Мадрид. По този начин компанията подкрепя общините в трансформа­цията на градската мобилност в Европа.

Румъния е един от най-добрите примери сред съседните на България държави. През ноември 2019 г. метрото в Букурещ въведе дигитални разплащани­я. Пътниците получиха възможност­та да плащат безконтакт­но тяхното пътуване директно на гейта, а впоследств­ие технология­та беше внедрена също в градските автобуси и трамваи.

В наши дни 16 града в Румъния се възползват от този начин на разплащане в публичните превозни средства и страната вече е на второ място в Европа по обем на транзакции­те в градския транспорт. Още по-интересно е, че се наблюдава ръст в предпочита­нията на потребител­ите да се използват за целта мобилни устройства.

собственик на лаборатори­и “Рамус”

изпълнител­ен директор на “Геномен център България” (“Геника”)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria