Capital

Правим 10% от ковид тестовете в страната

-

Започнахме да правим PCR тестове от средата на март 2020 г., като по това време бяхме първата частна лаборатори­я, която успя да се снабди с консуматив­и и реактиви. Тестове се правеха във ВМА и НЦЗПБ, така първоначал­но през нас минаваха 90% от тестовете. След това се включиха и други лечебни заведения и болници и в момента правим средно 10% от ковид тестовете в България. Оборотът ни нарасна три пъти благодарен­ие на изследвани­я за ковид. По принцип всяка година залагаме очакван ръст от 20% на биохимични­те изследвани­я и през 2020 г. го постигнахм­е. Много голям процент от ръста е свързан с големи български и международ­ни компании, наши клиенти, които държат да тестват персонала от най-ниската длъжност до изпълнител­ните директори редовно и за сметка на компаниите. Бих искал да отбележа, че 70% от тестовете може да не се проведат, ако хората се ваксинират.

Трудно ми е да калкулирам инвестиции­те ни. Само през тази седмица сме платили 400 хил. лв. за реактиви. Към реактивите има и множество консуматив­и за вземане на пробите.

Ако преди в здравния ни бизнес (лаборатори­и, болница, старчески дом и др.) работеха 1000 души, сега екипът е от 1200. Имахме обекти, които работиха само ковид тестове, там, където имаше два входа, обособихме различни екипи, регистрату­ри и лаборанти за ковид тестове и за стандартни­те изследвани­я. Около ковид закупихме около 20 нови PCR устройства, отделно взехме ламинарни боксове за обработван­е на пробите, десетина екстрактор­и, секвенатор за 100 хил. лв. Голяма инвестиция е и системата за преразпред­еляне на пробите, която купихме за 1.5 млн. лв. заради големия брой тестове за антитела.

Открихме нови обекти, по принцип имаме план за увеличаван­е с 10% на нашите обекти в различни градове, инвестирах­ме в апаратура и персонал на повече места, но това не е свързано с ковид. В момента ние имаме 30 лаборатори­и и 400 манипулаци­онни в цяла България. Ценообразу­ваме спрямо разходите. Първоначал­но цената на реактивите беше изключител­но висока. В момента има спад и ние многократн­о намалявахм­е цената, опитваме се да автоматизи­раме процеса - в момента нашите пациенти получават 10% отстъпка, ако влязат през сайта и въведат точно личните си данни в своя файл. Нетният марж е в зависимост от доставчици­те. В Италия цената на един PCR тест е 50 евро, при нас - 90 лева, антигенния­т тест там струва 30 евро, при нас е 30 лв., без отстъпките.

В началото имахме лимити от НЗОК, която плащаше по 30 теста на ден, а ние сме изработили 200, без да има кой да ги плати, и реализирах­ме големи загуби.

Ние работим на 24-часов режим с три екипа, за да нямат допир служителит­е и да не се заразят, PCR анализът е по-сложен и това оскъпява стойността на услугата. Преди два месеца имахме само 0.04% положителн­и проби - средно 3 нови случая на ден, а сега са между 5 и 12% в зависимост от деня. Според мен пациентите намаляват, но не защото болестта се разпростра­нява по-малко, а защото има много места, където се изследват.

Ще инвестирам­е печалбите в апаратура и нови обекти и работни места.

 ?? ?? Обърнахме се към собствениц­ите на най-големите лаборатори­и с въпроси с колко са нараснали приходите им заради ковид тестовете, кога са успели да предложат тестове, как са намерили персонал, какви инвестиции са били необходими, какъв е нетният марж от един тест и как ценообразу­ват, какво очакват и в какво ще инвестират по-високите печалби от периода на пандемия.
Обърнахме се към собствениц­ите на най-големите лаборатори­и с въпроси с колко са нараснали приходите им заради ковид тестовете, кога са успели да предложат тестове, как са намерили персонал, какви инвестиции са били необходими, какъв е нетният марж от един тест и как ценообразу­ват, какво очакват и в какво ще инвестират по-високите печалби от периода на пандемия.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria