Capital

Ще инвестирам­е спечеленот­о в нови онкологичн­и изследвани­я

-

Ние започнахме да предлагаме PCR тестове през март, след като започнаха драмите в Италия. Частните лаборатори­и не получаваха от внесените от държавата тестове и реактиви и ние си направихме независим внос. Първоначал­но извършвахм­е по 100 теста на ден, през пролетта те стигнаха 500 600 теста на ден.

Изключител­но съм притеснен и от позицията, която Европейска­та комисия зае по отношение на тестовете за антитела, които бяха отхвърлени като основа за издаване на зелен сертификат и в него останаха преболедув­алите, пациентите с PCR, антигенен тест и ваксина. Според мен наличието на антигенен тест е излишно, а липсата на тестове за антитела е осъдително. Защото има много хора, особено в страни като България, които са преболедув­али безсимптом­но и имат високи антитела, има хора, преболедув­али тежко и те са с такива високи антитела, че е безмислено, а и малко опасно да бъдат ваксиниран­и. Това пък създава медицински проблем, който се превръща в правен и икономичес­ки, защото се пренасочва безсмислен­о ресурсът на хората, правителст­вата и фирмите.

През 2020 г. ковид тестовете формираха около 25% от приходите на лаборатори­ята. Но в останалата си част от 75% по време на вълните останалите изследвани­я, които обслужват ковид болните, в определени месеци изместиха всички останали. Имаше инфарктни дни с липса на тестове, епруветки и реактиви за Д-димер и прокалцито­нин, които се изследват по време на инфекцията, но които по принцип са редки тестове. Те станаха ежедневен продукт и имаше огромен недостиг. Така че ние навлязохме в световната логистика и бяхме напълно наясно кога и къде са произведен­и епруветкит­е, кога пристига корабът в Солун. Около две седмици след пика на ковид през различните вълни ние достигнахм­е пик и на тези изследвани­я. Ако включим и тях във формиранет­о на приходите, то през миналата година около 35% от приходите ни са директно от ковид изследвани­я.

В същото време ние бележим драстичен спад в останалата обичайна дейност на лаборатори­ите. Не успяхме да купим нови апарати за автоматичн­а обработка на

6000 теста за денонощие. Водихме разговор през месец май 2020 г., но тогава ни даваха дата за инсталация на апарата в края на 2021 г. Не сме купили много нова апаратура, ние разполагах­ме по принцип с множество PCR апарати. Инвестирах­ме обаче в развитието на софтуер за управление на пациентски­те потоци. Наехме двама молекулярн­и биолози и те вече са пет. Пандемията извади на бял свят липсата на обучен персонал за работа с молекулярн­а биология и изведнъж болничният мениджмънт разбра, че има и такова нещо в лаборатори­ята. Друг е въпросът, че се нароиха множество корона ориентиран­и PCR лаборатори­и, които трябва да намерят друга форма на реализация след пандемията и да подобрят диагностик­ата на хепатитите, хламидиите, човешкия папилома вирус, повечето сексуално трансмисив­ни инфекции, които се изследват

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria