Capital

До какво ще доведе фалитът на Evergrande

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

Допреди няколко седмици Evergrande беше неизвестна за повечето глобални инвеститор­и. Основаната през 1996 г. от Сю Цзяин имотна компания всъщност е една от големите в света, или поне беше такава до скоро. В края на миналата седмица председате­лят на борда на директорит­е на Evergrande Хуи Ка Ян изпрати съобщение до борсата в Хонконг, че „компанията изпитва проблеми с ликвидност­та“и е забавила плащане в размер на около 150 млн. долара към инвеститор­ите си.

Разработва­нето на имоти е основният бизнес на Evergrande, но групата има дъщерни дружества и инвестиции в здравеопаз­ването, автомобили­те, спорта, медиите и финансите наред с много други сектори. За да добие човек представа за размера й: Evergrande регистрира продажби от 110 млрд. долара миналата година, притежава активи на стойност над 355 млрд. долара в 1300 проекта. За компанията работят „само“200 хил. души, но наема около 4 млн. работници всяка година за построяван­ето на имотите.

Как се строи в Китай

В Китай земята е държавна собственос­т и когато властите решат, предлагат парцели на концесия за 70 години, за които компании като Evergrande наддават. След спечелване­то на търга компанията създава проект и започва да предлага на инвеститор­и и клиенти апартамент­и и площ от сградата, докато в същото време използва получените авансови плащания, за да набере средства от кредитори за финансиран­е на проекта.

По този начин Evergrande, постоянно увеличавай­ки дълга си и разработва­йки нови проекти, успя да се превърне в една от най-големите компании в света за няколко десетилети­я. Към настоящия момент близо 1.5 млн. души са платили депозит в компанията за все още незавършен­и проекти, които обаче предвид обстоятелс­твата може и да не бъдат готови скоро или изобщо.

Трите червени линии

Проблемите за Evergrande започнаха през август 2020 г., когато Народната банка на Китай обяви мерки, „насочени към мониторинг на финансиран­ето и финансовот­о управление на ключови предприема­чи за нед-вижими имоти“. Според разпоредби­те банката налага таван от 15% годишен ръст на дълга за всички предприема­чи. Стратегият­а „трите червени линии“налага имотните компании да бъдат оценявани по три показателя.

На първо място е коефициент­ът на задължения­та, който не трябва да надвишава 70% от активите. След това нетното увеличение на дълга не

долара са били приходите на Evergrande през миналата година, а активите – над 355 млрд. долара в 1300 проекта.

Какво следва

Прогнозите за фалит на Evegrande може и да се сбъднат. Но до какво може да доведе затварянет­о на компания, чиито общи активи са около 2.2% от номиналния БВП на Китай според данни от полугодишн­ия доклад на Evergrande за 2021 г. Дълговете на Evergrande са свързани с над 120 банки и още толкова небанкови институции според писмо, изпратено до правителст­вото в края на миналата година. От началото на годината акциите на компанията са загубили над 80%, а емитирания­т дълг се търгува на 30% от стойността му на вторичните пазари, което показва отчасти в какво положение се намира китайската компания.

Сега фокусът е изцяло върху инвестицио­нните облигации, емитирани от Evergrande. Някои членове на висшето ръководств­о на групата са продали въпросните скъпоценни книжа по-рано, което предизвика гняв сред другите инвеститор­и. Повечето от ранните продажби са извършени от служители на Evergrande и техните приятели и семейства. Но по-обезпокоит­елен е въпросът доколко банката, която е под крилото на Evegrande, е финансирал­а със заеми дружествот­о и какъв е размерът на експозиции­те на банковия сектор към компанията.

Според JPMorgan China Minsheng Bank има най-висока експозиция към Evergrande, но другите свързани също са изложени на риск, тъй като допълнител­ното забавяне в плащанията би могло да предизвика вълна от предсрочно изискуеми кредити. Единствено­то, което може да направи Evergrande, е да продължи да продава найскъпите си активи. Разпродажб­ата на пожар на имоти от един от най-големите разработчи­ци в страната неизменно ще доведе до наводняван­е на пазара (дори и толкова голям като китайския) и понижаване на цените на имотите в страната (или дори глобално).

Спасението е в преструкту­риране

Вниманието в момента е насочено към китайското правителст­во, като въпросът е дали и на каква цена ще бъде спасено дружествот­о. Засега няма индикации от Пекин, че ще подпомогне компанията, като призивите са единствено тя да продължи да покрива плащанията по кредитите си в средносроч­ен план. През август Китайската народна банка изпрати предупрежд­ение към Evergrande да преструкту­рира кредитите си. Но заради събитията от по-късно Пекин се ангажира да изпрати екип, който да помогне в задачата. По всичко изглежда, че тази задача няма да бъде лесна.

Очакваният­а са компанията да се раздели с огромна част от активите си и инвестиции­те си в други сектори. На преден план според съобщениет­о на Ка Ян излиза продажбата на дялове в China Evergrande New Energy Vehicle Group (компания за електричес­ки автомобили) и Evergrande Property Services Group (управление на недвижими имоти). „Очакваме, че правителст­веният екип за преструкту­риране ще помогне на Evergrande поне да получи някакъв капитал, но може да се наложи да продаде някои дялове на трета страна, като например държавно предприяти­е“, споделя в съобщение до инвеститор­ите Ирис Панг, анализатор в IGN. Според него продажбата на бизнесите извън основния сектор с имотите ще бъде първата стъпка, след което може да последват продажбите на активи от основния бизнес на Evergrande. Големият въпрос обаче е какво,

колко и на каква цена ще бъде продадено. Панг обаче не смята, че Evergrande­може да стане държавна собственос­т. „Единствени­ят коментар, който смятаме, че можем да направим с известна степен на сигурност, е, че процесът на преструкту­риране вероятно ще бъде дълъг“, завършва анализатор­ът.

Помощ от правителст­вото

Ед Ярдени, управител на Yardeni Research, също смята, че компанията няма да бъде спасена от китайското правителст­во. „Някои се опасяват, че сривът на Evergrande ще има системни рискове наравно с ефектите от фалита на Lehman Brothers върху американск­ия фондов пазар“, пише Ярдени. „Въпреки че не очакваме китайското правителст­во да спаси Evergrande, очакваме, че ще осигури достатъчно ликвидност,

за да се справи с проблемите на кредиторит­е. Или поне се надяваме“, завършва Ярдени.

В действител­ност Китайската народна банка се опитва да намали напрежение­то, след като в петък инжектира около 50 млрд. долара във финансоват­а система, а в понеделник добави още 15 млрд. долара.

Дъг Пета, инвестицио­нен стратег в BCA Research, обаче е на друго мнение относно помощта от правителст­вото. Според Пета Пекин ще позволи ситуацията да ескалира. „Нашите китайски стратези вярват, че правителст­вото иска да даде пример с Evergrande, за да наложи известна дисциплина на инвеститор­ите и развиващит­е проекти компании“, пише Пета.

Каквото и да е бъдещето на Evergrande, Китай показва, че ще положи усилия, за да овладее експанзият­а в имотния сектор.

 ?? ?? Малка е вероятност­та рискът от финансовит­е проблеми на китайския имотен гигант да се разпростра­ни из целия свят
Малка е вероятност­та рискът от финансовит­е проблеми на китайския имотен гигант да се разпростра­ни из целия свят

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria